9 legendás zenészélet a filmvásznon

élet film Janis Joplin dráma zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Híresek a dalaik révén és rajongók milliói számára fontos az alakjuk, így igazán hálás filmtémát jelentenek – ráadásul a listánkon szereplő zenészek a sorsuk kacskaringóival bőven szolgáltattak drámai alapanyagot is a róluk szóló életrajzi mozikhoz. Összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket a témában.

Sid és Nancy (1986)

A punkzene úttörő bandája, a Sex Pistols legendás basszusgitárosa volt Sid Vicious, aki még egy ilyen mindent szabályt felrúgó közegben is legendássá tudott válni az önpusztításával. Az alakját pedig ez a film élete szerelmének történetén keresztül, a Nancy Spungenhez fűződő, botrányok és heroinfüggőség színezte, viharos és katasztrófába tartó kapcsolatán át mutatja be, a fiatal Gary Oldman és Chloe Webb szenzációs alakításával.

The Doors (1991)

Az ifjú Val Kilmer megdöbbentő módon hasonlított Jim Morrisonra, de nem csak ettől és a rengeteg Doors-számtól lett jó ez a film. Oliver Stone jó érzékkel ragadta meg egy ellentmondásos személyiség sorsának fontos pontjait és egy nevezetes korszak hangulatát, ráadásul még a fiatalon egészen másképp bájos Meg Ryant is megleshettük benne.

Ray (2004)

A kétezres évek közepén hirtelen nagyon divatba jöttek a 20. század második felének legendás könnyűzenészeiről szóló filmek, egész sor ilyen mozi követte egymást (mint az majd látszik is a listánkon) – valószínűleg eddigre telt el annyi idő a rock and roll hőskora óta, hogy már a mitikus múlt részei lettek ezek a történetek. A sort a Ray Charles kalandos életéről szóló film nyitotta, amelynek főszerepe még az Oscart is elhozta Jamie Foxx számára – az Akadémia mindig is imádta az életrajzi mozikat és a vak karaktereket.

A nyughatatlan (2005)

A következő évben ismét egy zenész „biopic” volt az Oscar-gála egyik főszereplője: Johnny Casht olyan erővel és énektudással (ő maga adta elő a filmben az összes dalt) játszotta el Joaquin Phoenix, hogy az minimum díjat ért volna – amit elvitt előle Philip Seymour Hoffman. Aki viszont díjra is váltotta a jelölését, az Reese Witherspoon volt Johnny Cash feleségének szerepében – hisz a film legalább annyira szólt kettejük életen át tartó kapcsolatáról, mint a sztár karrierjéről.

I’m Not There – Bob Dylan életei (2007)

A hagyományosabb, megszokott hollywoodi sémák mentén építkező életrajzi filmek után itt egy rendhagyó darab, amely a tárgya, azaz Bob Dylan megfoghatatlan és sokszínű egyéniségére építve találta ki a formáját is. Ennek megfelelően a film epizódjaiban hat(!) különböző színész játszotta el Dylan alteregóit, köztük Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger, sőt Cate Blanchett, és épp utóbbi volt az egyik legemlékezetesebb.

Control (2007)

A Joy Division zenekar fiatalon elhunyt, legendás frontembere, Ian Curtis életét a legendás fotóművész (és kliprendező és filmrendező) Anton Corbijn vitte mozivászonra, a maga egyedi stílusában: fekete-fehér, bravúrosan komponált karcos képeken, a hőseinek jelenlétére és kisugárzására koncentrálva a sztorimesélés helyett. Ami pont tökéletesen illik a Joy Division dalainak világához.

Janis – A Janis Joplin-sztori (2015)

Március 17-e óta játsszák a hazai mozik ezt a zenés életrajzi dokumentumfilmet, amely a műfaj legutóbbi kiemelkedő és sikeres darabjához (Amy – Az Amy Winehouse-sztori) hasonlóan szintén egy tragikusan fiatalon elhunyt, korszakos jelentőségű énekesnőről szól. Csak épp egy néhány évtizeddel korábbiról, akinek a sorsa így kevésbé vet fel aktuális társadalmi kérdéseket, de a személyisége annál izgalmasabb, nem is beszélve a filmben elhangzó rengeteg (a közismert slágerektől a még sosem hallott alkalmi felvételekig terjedő) zene élményéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.