Van élet a Nutella, bocsánat, a kakaós mogyorókrém után

Forrás: Thinkstock -
zserbószelet mogyoró dió Nutella Gundel-palacsinta Túró Rudi lekvár gesztenyepüré túró gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Háború van, és vesztésre állunk. Az időjárás megsemmisítő csapást mért az idei mogyorótermésre Törökországban, ezért a tonnánkénti felvásárlási ár máris duplája a szokásosnak. A mogyoróból készülő édességek hamarosan luxuscikké válnak, megfosztva a gasztrokultúrát kedvenc mogyorókrémünktől és a belőle készülő palacsintáktól, sütiktől.

A Nutella egyébként maga is háborús termék - a második világháború alatt, amikor fogytán voltak a kakaóbabkészletek, valami tartalmassal kellett pótolni a csokoládé alapanyagát. Sikerült...
Forrás: Thinkstock

A világpiaci helyzet elemzését az Origóra hagyjuk, mi inkább azt gondoljuk végig, hogyan változik meg a világ kedvenc édességünk nélkül. Gyors kutatást végeztem a környezetemben, hogy kiderítsem, milyen közvetlen következményekkel járna a mogyorókrém eltűnése. (Ennél a kutatásnál azért nem kellett reprezentatív mintát összeállítani, mert a teljes társadalom érintett a Nutella fogyasztásában. Na jó, Bence nem.)

Mi történne, ha nem ehetnél többé Nutellát?

1. Szomorú lennék, mert nem tudnék több nutellás-banános palacsintát készíteni.
2. 15 évesen voltam rákattanva, minden nap nutellás kenyér volt az uzsim - a fejlődő szervezetnek biztosan kellett a mogyorókrém. Ma már csak néha kívánom meg. Valószínűleg tudnám helyettesíteni (na, nem másik mogyorókrémmel, mert ennél nincs jobb ízű), de általában rá tudok kattanni egyéb édességekre. (Most például a Landliebe grízpuding a menő nálam :D)
3. A Nutella az antidepresszánsom, úgyhogy tutira orvosi kezelésre szorulnék.
4. Nem emlékszem, mikor ettem utoljára Nutellát.
5. Sok csajos estéről hiányozna. A három legjobb barátnőm betegesen imádja, ha összegyűlünk, mindig előkerül 1-2 nutellás üveg, néhány kiskanál...
6. A kérdésedet betegen olvasom, és eszembe jutott, hogy van még a hűtőmben egy kis eurocream, ami afféle "szoci" nutella. Nah, szóval betegség esetén is jó majszolni egy kis mogyorókrémet!
7. Jó lenne, mert akkor egy kísértéssel kevesebb érne. Sajnos egy ültő helyemben meg tudok enni egy egész üveggel, így nem bánom, ha többé nem kell kínozni magam azzal, hogy távol tartsam magamtól a kísértést.
Forrás: Thinkstock

A válaszok ismeretében már vázolható, milyen lenne az élet Nutella nélkül.

1. Szegényedne a gasztrokultúra - sok fontos édesség receptje elveszne. Csak a luxusszakácskönyvek őriznék meg a recepteket, de azokat csak kevesen forgatják. Csökkene az olasz konyhaművészet iránti érdeklődés.
2. A gyerekek visszamaradnának a növekedésben. (Mellesleg a felnőttek is, csak ők széltében...)
3. Megnőne a depressziósok száma. Sokan kezelik házilag - pszichológus bevonása nélkül - sikeresen kisebb-nagyobb bánatukat, az őket érő stresszt és a szorongásból adódó ok nélküli bánatukat, nyomott hangulatukat néhány kanálka Nutellával. A mogyorókrém kiesése komoly terhet jelentene a mentális egészséggel foglalkozó szakembereknek.
4. Sokaknál emlékezetkiesést okozna a Nutella eltűnése.
5. Barátságok sorvadnának el. A csajos estéken elfogyasztott mogyorókrém nyitottá, szókimondóvá, vidámmá tesz - megvonása esetén a kapcsolattartás megritkulna, esetleg a desszertet felcsrélné a borfogyasztás növekedése, ami alkoholizmushoz és elmagányosodáshoz vezet.
6. Nehezebben gyógyulnának a betegek, ha kiesik a kalciumban gazdag, lábadozást elősegítő krém.
7. Csökkenne az akaraterőnk, mert nem kellene naponta megküzdeni a kísértéssel, amit a Nutella csábereje okoz.

Forrás: Thinkstock

A mogyoró 100 grammja több kalciumot tartalmaz - két és félszer annyit -, mint a tej. (Mogyoró: 290 mg, tej: 120 mg.)

A körkérdéses kutatásra érkezett egy rendkívül érdekes, komplex válasz is, amelyet itt idézek: "Nagyon szomorú lennék, ha a léleksimogató Nutellát nem tudnám megvenni a boltban. Így is őrülten drága volt, de néha igenis kellett a léleknek - a testnek persze kevésbé. Bízom abban, hogy a helyettesítő termékei, alacsonyabb mogyorótartalmú társai a jövőben is elérhető áron maradnak, hiszen nem tudom, mi mással lehetne átvészelni az alábbiakat: válás, szakítás, menstruáció, spontán hisztiroham, munkahelyi stressz/éjszakai műszak, expasi újcsaja a Facebookon, vagy éppen az ellenség esküvői képeinek nézegetése, stb."

Szerencsére Rubik-kockával fémjelzett hazánkban nem kell tartanunk attól, hogy a krónikus mogyoróhiány végzetes következményekkel járna, hiszen süteményeink kreatívan használnak fel minden más, édeskés alapanyagot a sütikészítéshez - a lekvárt, a túrót, a gesztenyét, a diót.

Ha nincs többé Nutellád, akkor egyél:

2. Túró Rudit
3. zserbót
4. gesztenyepürét

A csatát elveszthetjük, de megnyerjük a háborút!

Az Uff-lányok elkészítették Az élet ízei receptjeit! http://www.life.hu/kult/20140822-az-elet-izei-gasztrofilm-receptjei-inspiraltak-az-uff-lanyok-legujabb-receptjeit.htmlA Csokoládé című film rendezője, Lasse Hallström újabb gyomorra ható filmet készített. Az élet ízei a remek francia és az ínycsiklandozó indiai konyha érdekes keveredését mutatja be. Természetesen egy kis szerelemmel fűszerezve. Nagy izgalommal vártuk. KultOrigoSüss klasszikus piskótatekercset az UFF-lányokkal!http://www.life.hu/sztarszerzok/uff/20140730-unokaink-is-fozni-fogjak-klasszikus-piskotatekercset-keszitunk.htmlAz UFF-os lányok, azaz Galambos Dorina énekesnő és Péterfi-Nagy Évi újságíró barátsága a konyhában kezdődött, azóta elválaszthatatlanok - a konyhán kívül is. Eddig videoblogjukat láthattátok itt a Life.hu-n, most azonban pár hetet pihennek és az őszi forgatásokra készülnek. Azért ne aggódjatok, nem maradtok recept nélkül nyáron sem!UFFOrigoLekváros bundáskalács - csodás kezdete a napnak!http://www.life.hu/sztarszerzok/lazar-chef/20140724-lazar-chef-a-lekvaros-bundaskalacs-receptjet-mutatja-be.htmlUgye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.Lázár Chef--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.