Eltunyulunk, elkényelmesedünk és közben elfelejtünk teremteni

Forrás: Shutterstock -
komfortzóna Pilát Gábor párkapcsolati probléma párkapcsolat párkapcsolati szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy párkapcsolatban kilépni a komfortzónából, annyit jelent, mint feladni az énünk egy részét? Mennyire lehet sikeres a párkeresésben az, aki képtelen kilépni a megszokott keretekből? És mégis miért kényelmesedünk bele a szerelmi életünkbe?

„A komfortzóna érdekes dolog és divatossá is vált mostanában. Azt látom, hogy a motivációs trénerek is kiemelik az előadásaikon, hogy merjünk kilépni a komfortzónából. Viszont arra már elég sablonos válasz érkezik, amikor megkérdezik tőlük, hogy mi is az a komfortzóna. Legtöbbször az a válasz érkezik, hogy azon túl kezdünk élni. Én viszont azt mondom, hogy egy másik irányból érdemes megközelíteni ezt a kérdést. Amikor a megszokásban élünk, amikor elfelejtjük, hogy nekünk kell folyamatosan teremteni az életünket, akkor eltunyulunk és beleragadunk a saját komfortzónánkba” - mondja Pilát Gábor coach, párkapcsolati terapeuta, aki szerint az eltunyulás probléma a párkeresés idején és egy párkapcsolatban is.

Az eltunyulás probléma a párkeresés idején és egy párkapcsolatban is Forrás: Shutterstock

„Az egésznek az a kulcsa, hogy elfelejtjük teremteni a dolgokat. Mondok egy példát. Az egyik afrikai országban hét évre szól egy házasság, ezt aztán meg lehet hosszabbítani. Ez remek ötlet, de nem azért, hogy mindig ott lebegjen a fejünk felett a kard, ami arra emlékeztet bennünket, hogy ennek a házasságnak egyszer vége lesz. Azért tartom jónak, mert

Nem engedi elfelejteni, hogy táplálni kell egy szerelmet, nem pedig beletunyulni a megszokásokba. Ha viszont nem teszünk semmit, ami életben tartja a kapcsolatot, akkor lassan odáig jutunk, hogy közös házszám alatt található lakásba járunk haza, de az már nem kapcsolat."

Pilát Gábor szerint, ahhoz, hogy képesek legyünk felismerni, hogy beletunyultunk a saját életünkbe, meg kell próbálnunk kívülről nézni a saját párkapcsolatunkat. A komfortzóna, az elkényelmesedés azt érezteti velünk, hogy megérkeztünk. Viszont az univerzumban nincsen stagnálás. A változás, a teremtés, mindig szükséges. „Ha egy ember egy problémával találja szemben magát, akkor választhatja a hatékony kezelést, vagy az elengedést. De a legtöbben a köztes részt választják, vagyis beleragadnak a problémába, mert az a kényelmes, azt szokták meg. Ez jelképezi a komfortzónát az életünkben, de ez nagyon veszélyes."

A komfortzónát a problémákba való beleragadás jelképezi Forrás: Shutterstock

A komfortzóna gyakran negatív tényező abban is, hogy egy párkapcsolatban nem akarjuk észrevenni a problémát. Hallogatjuk, elodázzuk a dolgot, mert ahhoz ki kell jönnünk a megszokottból. „Ha egy kapcsolaton belül megélném azt, amire vágyom, akkor az lenne az én komfortzónám. Ha nem élem meg, akkor az már elfojtás, visszatartás.

Ha egy kapcsolaton belül egyre több elfojtás van, az hatással van más területekre is. A vágyódás elindul, és az illető megtalálja azt, akivel ezt megélheti. Tízből nyolcszor nem élik meg az emberek a kapcsolatukban ez a fajta vágy kielégítést. Hogyan jutnak el idáig? A szerelmesek őszinték egymáshoz, de ha az egyik ilyen őszinteség, negatív reakciót vált ki a másikból, akkor az legközelebb már a hazugsághoz fordul. Itt esnek ki a párok a komfortzónából.”

Most megéri kilépni a komfortzónából!

Légy részese a Komfortzóna programnak! Lépj ki te is, vagy szavazz azokra, akik elég bátrak változtatni! Regisztrálj és nyerj!
A szorongók is ki tudnak lépni a komfortzónábólhttp://komfortzona.uniqa.hu/20171018-szorongo-emberek-es-a-komfortzona.htmlVajon azok az emberek, akik alapvetően hajlamosabbak a szorongásra, eljuthatnak odáig, hogy ki merjenek lépni a komfortzónájukból? Erre kerestük a választ Somogyi Kata pszichológussal. KomfortzónaOrigoMost megéri kilépni a komfortzónából!http://komfortzona.uniqa.hu/20171021-lepj-ki-a-komfortzonabol.htmlLégy részese a Komfortzóna programnak! Lépj ki te is, vagy szavazz azokra, akik elég bátrak változtatni! Nézd meg, hogyan... Komfortzóna--Így váltott életmódot Henrietthttp://komfortzona.uniqa.hu/20171012-eletmodvaltas-interju-szappan-henriettel.htmlÉvekig rendszertelenül sportolt, és az étkezésére sem figyelt oda. Henriett 70 kilósan ébredt rá, hogy nagyon rossz úton halad. A fáradékonyságon át a hajhullásig többféle tünetet tapasztalt, ami a rendszertelen életvitel következménye volt. Az önbizalma és a kitartása nem sokkal később azonban megingathatatlan lett. Ismerd meg a történetét! Komfortzóna--Pucér futás, topless foci - meztelenek és extrémekhttp://komfortzona.uniqa.hu/20160412-a-meztelenkedes-mint-extrem-sport-pucer-futas-topless-foci-es-szankozas-egy-szal-cipoben-a.htmlSokan azzal próbálják meg extrémebbé és változatosabbá tenni a sportolást, hogy meztelenre vetkőznek hozzá. Nézzük, melyek a kedvenc sportjaink, amiket akár pucéran vagy félpucéran is lehet csinálni. Egy biztos, ehhez ki kell mozdulni a komfortzónánkból! Komfortzóna--A komfortzónád tönkretesz!?http://komfortzona.uniqa.hu/20150817-komfortzona-tonkretesz-szakadek-szelen-tancolsz.htmlCsak akkor rúgjuk le a lábunkról a cipőt, ha elviselhetetlenül szorít? A történet egy átlagos reggellel kezdődik, aztán még eggyel és egy újabbal. Végül sosem ér véget, és belekerülsz a mókuskerékbe, beragadsz a komfortzónádba, ahonnan már nincs menekvés. Vagy mégis? Komfortzóna--Őrült kalandok, extrém élmények a természetbenhttp://komfortzona.uniqa.hu/20160510-a-vilag-legjobb-kalandparkjai.htmlFára mászni, földön kúszni csak a gyerekeknek szabad? Ugyanmár! A világ legmenőbb kalandparkjaiban bárki újra gyereknek érezheti magát - a kalandvágy mellett azért egy jó adag bátroságra is szükség lehet. Komfortzóna--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.