Mennyei rétestrió Roberto konyhájából

Forrás: Roberto konyhája -
karácsony Rostás Róbert recept rétes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ránézésre bonyolult, de szinte semmiség! Készítsd el te is ezt a mennyei rétest, amely tökéletes éke lesz az ünnepi asztalnak.

Hozzávalók két rúd réteshez:

  • 2 tojás
  • 750 g vajas leveles tészta

A rétesünk három ízből fog állni: mák, meggy és alma. A töltelékek elkészítésével kezdjük, és langyosra hűtjük, miközben elkezdjük kinyújtani a tésztát.

Amire muszáj, hogy ügyeljünk:

  • előmelegített sütő
  • szoba-hőmérsékletű tészta
Mennyei rétes trió Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

Olvasszuk ki a vajas leveles tésztát, és szedjük szét a lapokat. Összesen három lapra lesz szükségünk. Lisztezett deszkán nyújtsuk a tepsinknek (lehetőleg négyzet alakú) megfelelő méretűre, és széltében vágjuk ketté. A két részbe különböző ízeket töltünk: a felezett réteslap alsó harmadába töltjük az egyik töltelék (például mák) felét, majd felhengergetjük, hogy szép rudat kapjunk belőle. Töltsük meg a megmaradt fél réteslapot is (például almával), majd rakjuk félre. Újra nyújtsunk ki egy új lapot, és felezzük meg, majd töltsük bele a meggytöltelék felét. Ezt is hengergessük fel, és rakjuk félre. Ne féljünk! Szükséges, hogy a réteslapokat nyújtás után a kezünkkel is egyengessük és formáljuk, húzzuk és lisztezzük, mert ügyelve a küllemre szép hengereket kell készítenünk.

A maradék felezett réteslapot rakjuk félre. Nyújtsunk ki egy egész lapot, kenjük meg a felvert tojással, majd piramis alakban helyezzük szorosan egymás mellé a megtöltött réteslapokat a kinyújtott réteslap alsó felére. Ügyeljünk arra, hogy jó szorosan legyenek egymás mellett, majd tekerjük fel! A végeit zárjuk le úgy, hogy a szélein kilógó külső réteslapot ráhúzzuk a rétes végének aljára. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a maradék tojással, majd egy 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35–40 percig. Várjuk meg, míg szép piros nem lesz a teteje. Készíthetünk hozzá vaníliasodót, és forrón tálalhatjuk.

Almatöltelék:

  • 50 dkg alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál barna cukor

Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a csutkájukat, és reszeljük le őket. A kész almákat rakjuk egy lábosba, majd kezdjük el párolni barna cukorral és egy teáskanálnyi fahéjjal. Állandóan kevergetve, magas hőfokon, körülbelül 8-10 perc alatt pároljuk el a levét. A réteslapba töltésig rakjuk félre hűlni.

A második lapra rakjuk rá a meggyet Forrás: Thinkstock

Meggytöltelék:

  • 40 dkg magozott meggy
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál búzadara

Csöpögtessük le a meggybefőttet, és 2 evőkanál barna cukorral kezdjük el főzni egy kisebb lábosban. Öt perc forralás után adjuk hozzá a búzadarát, és 1-2 perces folyamatos kevergetés mellett puhítsuk bele.

Máktöltelék:

  • 30 dkg darált mák
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Rakjuk lábosba a mákot, és adjunk hozzá 4 dl tejet, majd rakjuk fel a tűzhelyre főni. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Közben ízesítjük az elején a citrom reszelt héjával, a barna cukorral és vaníliás cukorral, majd ezt is rakjuk félre hűlni.

Ada bonbonokkal várja haza karácsonyra a szerelmét http://www.life.hu/sztarkaracsony/recept/20161205-ada-ezt-kesziti-karacsonyra-finomsaggal-varja-az-unnepeket-recept.htmlA dögös műsorvezető a személyre szabott ajándékokon kívül mindig készül valami különlegességgel karácsonyra. Most egy saját készítésű bonbonnal rukkolt elő, amelyet akár te is elkészíthetsz az otthonodban. Recept--Pataki Ádám ezzel a recepttel várja az ünnepeket http://www.life.hu/sztarkaracsony/recept/20161130-pataki-adam-cukrasz-liptai-claudia-parja-ezzel-a-finomsaggal-varja-az-unnepeket.htmlA Pataki cukrászda tulajdonosa nemcsak az üzletben, de a magánéletben is sikert sikerre halmozott ebben az esztendőben. Nemrég újra édesapa lett, mely biztosan bearanyozza a mindennapjait. Ám a karácsony közeledtével Ádám nem lazíthat, így kifaggattuk, ő hogyan készül az ünnepekre, sőt egy isteni recepttel is meglepett minket. Recept--Így kedveskedik az ünnepekkor Vajna Timi Andynek: csupacsokis paleo kakaós csigahttp://www.life.hu/sztarkaracsony/recept/20161130-vajna-timi-csokis-paleo-kakaos-csigat-keszit-andynek-karacsonyra.htmlBekukkantottunk Vajna Timi konyhájába és meglestük, hogyan készíti el Andynek a karácsony legegészségesebb és legfinomabb édességét. ReceptOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.