Elszúrtad az érettségit? - Nézzük, mi tehetsz!

Forrás: Shutterstock -
vizsga bukás kudarc érettségi lehetőség
Az érettségi vizsga számos diák életében kritikus mérföldkő. Azonban nem mindig sikerül mindenkinek elsőre átjutni a célvonalon. Ha esetleg nem sikerrel zártad az érettségit, ne ess kétségbe! Sok lehetőséged akad, hogy továbbléphess és elérd a céljaidat.

Van, hogy valami miatt kudarcokba ütközünk. Ha nem sikerülnek elsőre az érettségi vizsgáid, nem áll meg az élet.  

Vizsgázz újra még idén

Az egyik legnyilvánvalóbb lehetőség az újravizsgázás. Sok országban lehetőség van erre, így neki futhatsz még egyszer, azokból a tárgyakból, amelyekből nem sikerült átmenned.

Ez igaz, hogy időt és erőfeszítést igényel. De megéri, ha ez az egyetlen akadály, ami elválaszt a diplomától. Pótvizsga lehetőséget minden iskola garantál.

Vizsgaidőszak ismétlése

Néhány iskola lehetőséget ad arra, hogy egy évvel később ismét részt vegyél az érettségi vizsgán. Így több időd marad felkészülni és biztosabb leszel az anyagban.  

matematika, természettudomány, érettségi, lányok
Sokféle lehetőség áll rendelkezésedre a céljaid elérése felé
Forrás: Shutterstock 

Szakmunkásképzés

Ha esetleg nehézségeid akadtak az érettségivel, vagy netán idő közben jöttél rá, hogy egy szakma sokkal inkább neked való, szakmunkás képzésre is átjelentkezhetsz. Ezek a képzések leginkább gyakorlati készségeket tanítanak.  Ha számodra könnyebb egy szakterületre koncentrálni és ebbe mélyebben beleásni magad, ne habozz váltani.  

Külföldi tanulás vagy munka

Ha szükséged lenne még időre, hogy felkészülj az érettségire, akár egy évet tölthetsz külföldön is. Sok helyen szükség van a fiatal munkaerőre, tapasztalatokat szerezhetsz a gyakorlatban, a nyelvi készségeidet is fejlesztheted addig, amíg felkészíted magad az új érettségi időszakra.

Külföldön vannak olyan egyetemek is akár, ahol egy szintfelmérő vagy egyetemi vizsga megírásával beléphetsz a képzésükre.

Különórák vagy tanfolyamok

Ha felkeresel esetleg egy tanárt, aki csak veled foglalkozik, biztosan segít a felkészülésben. Egyéni figyelmet és segítséget kaphatsz, átvehetitek a hiányosságaidat, tisztává válhatnak a homályos foltok, és egy jó szakember motiválhat is. 

Online tanulás

Az internet rengeteg ingyenes vagy fizetős online kurzust kínál szinte bármilyen témában. Keress olyan kurzusokat, amelyek segítenek felkészülni az érettségire vagy kiegészítik a hiányzó tudásodat.

Ne felejtsd el, hogy a kudarcok és a sikertelen vizsga az élet velejárói. Egyáltalán nem azt jelentik, hogy vége egy adott útnak. Sokféle lehetőség áll rendelkezésedre a sikeres élet és céljaid elérése felé.  

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.