Elvis Presley kedvenc "testalkatbarát" ételeit az őt megformáló színész is kipróbálta

Priscilla 2023 film
IMDb -
Priscilla Presley film érdekesség életrajz
Február 1-től vetítik a hazai mozik a Priscilla című életrajzi filmet, amiben a felesége szemén keresztül ismerhetjük meg Elvist. Íme, 15 érdekesség a moziról.

1. A film alapját az Elvis és én című, magyarul is olvasható könyv szolgáltatta, amit Priscilla Presley a saját emlékei nyomán írt meg Sandra Harmon segítségével még 1985-ben. A könyvben Priscilla Presley elmeséli az egész kapcsolatát a rock and roll királyával onnantól kezdve, hogy 14 évesen megismerkedett vele, egészen odáig, hogy milyen kapcsolatban voltak Elvis utolsó éveiben.


2. A Priscilla rendezője az a Sofia Coppola (Elveszett jelentés, Marie Antoinette), aki maga is sokat tud arról, milyen egy híres amerikai család tagjának lenni. Az édesapja a világhírű rendező Francis Ford Coppola, a hollywoodi sztárszínészek közül Nicolas Cage Coppola és Jason Schwartzman is az unokatestvére, Talia Shire a nagynénje, de még a nagypapája, Carmine Coppola is Oscar-díjas zeneszerző volt.

3. Priscilla Presley szerepét Cailee Spaeny (Tűzgyűrű: Lázadás, Easttown-i rejtélyek) játssza, akinek a kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ugyanolyan hitelesen tudjon alakítani egy 15 éves kislányt, mint egy 27 éves elvált anyát.

US actress Cailee Spaeny poses during the red carpet of the movie "Priscilla" presented in competition at the 80th Venice Film Festival on September 4, 2023 at Venice Lido.
Priscilla Presley szerepét Cailee Spaeny  játssza
Forrás: GABRIEL BOUYS / AFP)

4. Az Elvist játszó Jacob Elordit eddig leginkább az Eufória sorozatból és a friss Saltburn című filmből ismerhették a nézők. Noha nem hasonlít kimondottan Elvisre, Sofia Coppola szerint ez nem is volt cél, és Elordiban megvan az a vonzerő, ami romantikus ikonná teszi őt.

Priscilla
Jacob Elordiban megvan az a vonzerő, ami romantikus ikonná teszi őt
Forrás: NurPhoto via AFP/NurPhoto

5. Elvis és Elordi külsejében a legfeltűnőbb különbség a magasságuk: míg az énekes kicsivel több mint 180 centire nőtt meg, addig a színész egy fejjel nagyobb, 195,5 centis.

6. A való életben Elvis és Priscilla között 10 év korkülönbség volt, ami különösen a kapcsolatuk elején számított nagyon soknak. A filmben őket alakító két színész között mindössze egyetlen év a korkülönbség, Elordi javára.

''Priscilla'' Red Carpet - The 80th Venice International Film Festival
Elvis és Elordi külsejében a legfeltűnőbb különbség a magasságuk
Forrás: AFP/Luca Carlino/NurPhoto

7. Elvis egyik kedvenc étele a baconszalonna volt, amit gyakran mogyoróvajas és banános szendviccsel együtt fogyasztott. Ezt a nem túl kímélő étrendet Jacob Elordi is kipróbálta a szerepre való felkészülés közben, és szerinte csak a magasságának köszönhető, hogy nem látszottak meg rajta nagyon az így felszedett plusz kilók.

8. Nem mindenki örült a Presley családban a filmnek. Elvis és Priscilla lánya, Lisa Marie Pesley még a forgatás előtt lépett kapcsolatba Sofia Coppolával, és tiltakozott az ellen, hogy a film negatív karakterként tünteti fel az apját. A Priscilla premierjét Lisa Marie Presley már nem érhette meg: 2023 januárjában váratlanul elhunyt, egy súlycsökkentő műtét után szövődmények következtében.

Priscilla forrás: IMDb

9. Lisa Marie Presley és Sofia Coppola korábban rokonságban is álltak egymással, hiszen Presley egy ideig a rendező unokatestvére, Nicolas Cage oldalán élt házasságban.

10. Az Elvis-dalok szerzői jogait birtokló vállalat sem fogadta kitörő örömmel a filmet, és nem engedélyezték egyetlen eredeti Elvis-szerzemény használatát sem benne. Így Sofia Coppola külön zenéket íratott a filmhez, mely folyamatot a párja, a Phoenix együttes frontembereként is ismert Thomas Mars felügyelte.

11. Amikor kiderültek az Elvis-dalokkal kapcsolatos problémák, a Sony visszalépett a film finanszírozásától és forgalmazásától. Ez csökkentett költségvetéshez vezetett, ami miatt át kellett alakítani a forgatókönyvet is.

12. Így végül 20 millió dolláros költségvetésből készült el a Priscilla. A forgatás 30 napig tartott, és a kanadai Toronto adott neki helyet.

13. A Priscilla világpremierje a legutóbbi velencei filmfesztiválon volt, ahol hétperces álló ovációt kapott a vetítés után. Cailee Spaeny elnyerte a legjobb női alakítás díját, azóta pedig egy Golden Globe-jelölést is begyűjtött.

14. A velencei díszbemutatón jelen volt Priscilla Presley is, aki itt látta először a filmet. A vetítést megkönnyezte, és utána csak annyit mondott Sofia Coppolának: „Ez volt az életem”.

15. A Priscillát 2023 október 27-én kezdték vetíteni az amerikai mozik. A magyar mozinézők 2024. február 1-től láthatják.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.