Gyászol a filmvilág: elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző

Forrás: Shutterstock -
Oscar-díj gyász Bertolucci zeneszerző filmzene
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Daganatos megbetegedésben szenvedett a március 28-án, 70 éves korában elhunyt Szakamoto Rjuicsi, aki Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című filmjéért kapta meg az Oscar-díjat. 

Szakamotónak, aki 1978-ban tűnt fel a Yellow Magic Orchestra tagjaként, jelentős szerepe volt az elektropop felemelkedésében, de ő és a zenéje az elektronikus zenei és hiphop-producerek új nemzedékére is insprirálóan hatott.

Forrás: Shutterstock

A zenésznek számos nemzetközi kitüntetése volt: az 1987-es Az utolsó császár című Bernardo Bertolucci film zenéjéért Oscar-díjat kapott, a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend Tiszti Fokozatával pedig 2009-ben tüntette ki a francia kormány.

Filmszerepet is kapott: játszott az 1983-as Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence című háborús filmben is, amelynek a zenéjét is ő szerezte - írja az atv.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.