Aggasztó hírek: Lehet, hogy el kell búcsúznunk a Facebooktól és az Instagramtól?

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Hakan Nural -
Facebook Meta elérhetetlen Instagram
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közösségi média felületeket birtokló Meta azzal fenyegetőzik, hogy egész Európában elérhetetlenné teszi a Facebookot és az Instagramot is.

A még tavaly ősszel Facebookról Metára átnevezett vállalat, amelynek tulajdonában van a Facebook, Instagram, Whatsapp és a Messenger, egy egész Európát érintő szankciót lengetett be.

Az egyre szigorúbb uniós szabályozás szerint a közösségi oldalak felhasználói adatait helyi szervereken kellene tárolni, ezzel szemben jelenleg az összes információ Amerikában van. Ez a rendelkezés nem tetszik a Metának, és egy 2021-es jelentésben olvasható egy mondat, amely belengeti, hogy a Facebook és az Instagram is elérhetetlenné válhat Európában.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Hakan Nural

A jelenleg érvényben lévő európai törvények alapján ezeket az adatokat csak az EU-n belül lehet felhasználni, ez azonban ütközik a Meta jelenlegi működésével. Mivel a Meta egyelőre nem tudott új megállapodást kötni, azzal fenyeget, hogy kivonul a kontinensről.

A londoni pénzügyi lap, a CityAM megkereste a Metát, hogy mire lehet számítani.

"Arra fogjuk ösztönözni a hatóságokat, hogy arányos és pragmatikus megközelítést alkalmazzanak annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék vállalkozások ezreinek várható zavarait, amik a Facebookhoz hasonlóan jóhiszeműen támaszkodnak ezekre a mechanizmusokra, az adatok biztonságos módon történő továbbítása érdekében" - mondta az alelnök, Nick Clegg. Ebből úgy tűnik, hogy a változás nemcsak a Facebookot, de a többi terméket is érintené.

Mindeközben új funkcióval bővült a Messenger, amelynek sokan nem fognak örülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.