Amerikai tudósok komponáltak zenét a koronavírusból: Videó

tudós zene koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai tudósok álltak neki zenét komponálni a koronavírusból. Az eredmény lenyűgöző, ráadásul tudományos értelme is van. 

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói mesterséges intelligencia alkalmazásával készített zenét a SARS-CoV-2 fehérjéiből. A tudóscsoport, Markus J. Buehler professzor vezetésével rögzítette az eredményt, és elérhetővé tette a SoundCloudon.

"Szabad szemmel nem láthatunk olyan apró nanoszkopikus tárgyakat, mint a fehérjék - vagy más molekulák, amelyek szinte minden élő anyag építőkövei. Ide tartoznak a sejtek, szövetek, és a kórokozók, mint például a vírusok is. Éppen ezért létrehoztunk egy olyan algoritmust, amely a vírus anyagának fizikai megnyilvánulásait hangokká formálja át. Ez a darab a COVID-19, 2019-nCoV kórokozójának aminosav-szekvenciája és a tüskefehérje szerkezetének zenei ábrázolása." - írta Buehler a videó alá.

A professzor szerint a zenés formába öntés segíthet abban, hogy megalkothassák a vírus ellenanyagát. Mesterséges intelligencia segítségével létrehozhatják a vírus dallamának tökéletes ellenpontját, így talán rálelhetnek arra az antitestetre, ami kompatibilis a vírussal - írta meg a Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.