Évekig mások pénzéből élt a Neptunt feltörő egyetemista

Forrás: Thinkstock -
pénz Neptun lopás egyetemista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több, mint ötven diáktól lopott pénzt a Miskolci Egyetem volt hallgatója, aki feltörte a Neptun elektronikus rendszerét, így hozzáfért a többiek kódjához és személyes adataihoz. A férfi pénzbüntetésre számíthat. 

Éveken keresztül csapolta más egyetemisták elektronikus számláit a Miskolci Egyetem volt hallgatója – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője. A 34 éves férfi még hallgatóként jutott hozzá

több mint ötven hallgató Neptun-kódjához és személyes adataihoz.

A férfi a megszerzett kódok alapján megfejtette a jelszavakat, így be tudott lépni más hallgatók felhasználói felületére.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

"Hogy ne legyen feltűnő a tevékenysége, a jelszót rövid időre megváltoztatta, az egyéni számlákon lévő, úgymond maradványösszegeket a saját bankszámlájára utalta, majd a jelszót visszaállította az eredetire, így az adott hallgatót nem zárta ki a rendszerből" – - mondta Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

Több mint ötven hallgató Neptun-fiókját törte fel a férfi (A kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

2012 és 2014 között összesen hatvanezer forintot szerzett így. Végül úgy bukott le, hogy az egyik hallgató megnézte az egyenlegét, és ekkor észrevette, hogy egy idegen belépett a számlájára.

Ezután a bank és az egyetem segítségével tárták fel az összes esetet.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt emelt vádat, és a vádirat szerint a férfi pénzbüntetéssel megússza.

A Neptun számítógépes rendszer

A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere, ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, a rendszerben vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak és egyéb költségek fizetése, de ide érkeznek az ösztöndíjak is.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.