Fájdalommal jár a szex? A hüvelyszárazság lehet az oka

Forrás: Shutterstock -
cikatridina2019 szex fájdalom hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több oka is lehet annak, ha fájdalmat érzünk az intim együttlét közben. Érdemes utánajárni, hogy mi okozza a panaszokat, mert szerencsére a legtöbb esetben viszonylag rövid időn belül megszüntethető a probléma.

Sok nő érez fájdalmat közösülés közben vagy közvetlenül az aktus után. Számos oka lehet ennek, jó hír, hogy a kiváltó okot figyelembe véve többnyire gyorsan megszüntethetők a panaszok. Abban az esetben, ha a fájdalom lelki okokra vezethető vissza, érdemes önvizsgálatot tartanunk és átgondolni, mi lehet a probléma forrása. Fontos megvizsgálunk a körülményeket, átgondolni, hogy korábban is éreztünk-e már hasonlót vagy ez a jelenség csak az aktuális párunkkal való együttlétekhez köthető. Figyeljük meg azt is, hogy a fájdalom rendszeresen jelentkezik-e vagy csak bizonyos helyzetekhez, helyszínekhez, pozíciókhoz köthető. Amennyiben pszichés eredetű okok állnak a háttérben, érdemes pszichológus segítségét kérni. Ne ijedjünk meg: ez esetben hosszabb időt igényel majd a kiváltó okok feltérképezése és a megoldás megtalálása, mintha orvosi probléma állna fenn. Mi ezúttal a leggyakoribb orvosi problémákat vettük górcső alá.

Sok nő érez fájdalmat közösülés közben vagy közvetlenül az aktus után Forrás: Shutterstock

1. Szűk hüvely

Nehezebben megy a behatolás? Mindeközben erős, feszítő fájdalmat érzel? A fájdalom intenzitása attól függően változik, hogy mennyi időt töltöttetek el az egymásra való ráhangolódásra. Ha így van, valószínűleg szűkebb a hüvelyed az átlagosnál vagy éppen a partnered méretei nem hétköznapiak... Jó hír, hogy a hüvely rugalmas, könnyedén tágul – így minél több időt adtok magatoknak az aktus előtti ráhangolódásra, vagyis a testi-lelki előkészítésre, annál könnyebben fog menni a behatolás is. Ez azért is fontos, mert ellenkező esetben sérülések, felmaródások keletkezhetnek a hüvelyben, ami a fájdalom mellett fogékonyabbá tehet az intim fertőzésekre is.

2. Hüvelygyulladás, fertőzés

Hüvelygyulladás bármikor, bárkinél kialakulhat a nem megfelelő intim higiénia okán vagy abban az esetben, ha felborul a hüvely pH-egyensúlya – például a gyakori irrigálószerek vagy intim mosakodógélek használatának következtében. Jellemző ilyenkor a megszokottól eltérő mennyiségű, minőségű, szagú hüvelyváladék, melyet égő, csípő, viszkető érzés is kísérhet. Amennyiben felborul a hüvely pH-értéke, a szervezet fogékonyabbá válik a baktériumokkal, vírusokkal szemben, de könnyedén kialakulhat például gombás fertőzés is. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan, milyen módon kezeljük az egyes fertőzéseket.

Hüvelygyulladás bárkinél kialakulhat a nem megfelelő intim higiénia okán, vagy ha felborul a hüvely pH-egyensúlya Forrás: Shutterstock

3. Gátseb

Legtöbbször természetes módon való szülés következménye, hogy sérül a végbélnyílás és a hüvely közötti szakasz. Szakadás, vágás esetén ezt még a szülőágyon összevarrják az orvosok, ám ez a seb gyakran a szülés után több hónappal is érzékeny lehet. Amennyiben nálad is ez a probléma áll fenn, használjatok síkosítót az együttlétekhez addig, amíg teljesen meg nem gyógyulsz odalent. A gátseb gyógyulását egyébként körömvirágkrémmel is elő lehet segíteni, illetve különböző illóolajos fürdőkkel, de ezek alkalmazásához mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét is.

4. Hüvelyszárazság

A hüvely fala a hormonháztartás felborulásának következtében elvékonyodik, nedvességet veszít, csökken a nyálkahártya feszessége, ezáltal viszkethet, húzódhat, és a behatolás is fájdalmas lehet. A hüvelyszárazság leggyakrabban a menopauza idejére tehető, de nem kizárólag ekkor fordulhat elő. Recept nélkül kapható ösztrogéntartalmú krémek kúraszerű használatával karban tartható a hüvely, megszüntetve a problémát. Súlyosabb esetben hormonterápiát javasolnak majd az orvosok, de jó, ha tudod, hogy ma már intim lézeres kezelésekkel is viszonylag gyorsan gyógyítható ez a probléma. Enyhébb esetekre számos, különböző összetételű, hormonmentes, hidratáló és ápoló készítmény is rendelkezésre áll.

A hüvelyszárazság következtében a hüvely viszkethet, húzódhat, és a behatolás is fájdalmas lehet Forrás: Shutterstock

5. Húgyúti fertőzés, felfázás

A hólyaghurutot vagy más néven felfázást baktériumok okozzák, sok esetben a szexuális együttlétekkel összefüggésben. Megjelenésével egyidejűleg fájdalmassá válhat a vizeletürítés, alhasi fájdalmak is jelentkezhetnek. Ha hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, figyeljünk oda arra, hogy az együttlétek előtt és után kellő mennyiségű folyadékot igyunk, és szex után közvetlenül látogassuk meg a mosdót, hogy a hólyagban, húgycsőben ragadt baktériumokat kimossuk a szervezetünkből a vizeletünkkel együtt. A tőzegáfonyát vagy medveszőlőlevelet tartalmazó készítményeket érdemes ilyenkor bevetni, ezzel is elősegítve a mihamarabbi gyógyulást.

Női tabuk: amikről nem beszélünk szívesen http://www.life.hu/intim/20190510-noi-intim-tabutemak.htmlSe szeri, se száma azoknak a női dolgoknak, amikről nem beszélünk szívesen. Pedig többnyire hétköznapi dolgok ezek, amelyeken minden nő átesik életében legalább egyszer. Sokan kétes forrásokból tájékozódnak az egyes tünetekről, betegségekről, fertőzésekről, ám az önmagunk által felállított diagnózisok, kezelési gyógymódok sok esetben tévútra visznek bennünket és veszélyesek is lehetnek. Éppen ezért tegyük félre a szégyenérzetünket, a szemérmességünket és beszéljünk őszintén a nőket érintő intim problémákról! IntimOrigoPilát Gábor: Ez a hittudomány igazi szerelmi paradoxonahttp://www.life.hu/intim/20190508-pilat-gabor-a-hazassagrol.htmlOscar Wilde szerint „A bigámia azt jelenti, hogy eggyel több feleségünk van a kelleténél – a monogámia szintén". Nemcsak a régi korok embereinek, de mai keresztényeknek is fejtörést okoz a házasság helyes értelmezése. IntimOrigoPilát Gábor a hitről: "Minden a hited szerint történik, és a hited alapja a vágy"http://www.life.hu/intim/20190508-pilat-gabor-a-hitrol.htmlMinden a hited szerint történik, és a hited alapja a vágy. Egyfajta természetes belső késztetés arra, hogy megtaláld önmagad. IntimOrigoEz történik veled, ha nem szexelsz elegethttp://www.life.hu/intim/20190408-mi-tortenik-a-testeddel-ha-nem-szexelsz-nem-elsz-nemi-eletet.htmlHa nem élsz rendszeresen nemi életet, az akár merevedési zavarhoz vagy éppen a libidó teljes elvesztéséhez is vezethet. IntimOrigoEgyéjszakás kaland... és amiket „ajándékba" kaphatsz melléhttp://www.life.hu/intim/20190326-egyejszakas-kaland-veszelyei.htmlEgy egyéjszakás kaland kétségkívül izgalmas és gondtalan, azonban magában hordoz bizonyos kockázatokat is, amik gyökeresen felforgathatják, megváltoztathatják akár az egész életedet. Nem árt tisztában lenni a következményekkel, hogy felelősséged teljes tudatában tudj dönteni, bevállalod-e, vagy sem az alkalmi szexet. IntimOrigoHogyan mondjam el? 3 tabutéma a hálószobábanhttp://www.life.hu/intim/20190314-3-tabutema-a-haloszobaban.htmlKínos átélni? Felhánytorgatni még inkább? A hálószobák tabutémáiról márpedig muszáj beszélni, mert ha nem kommunikálunk érthetően, az hosszú távon akár a kapcsolatunkba is kerülhet. Íme, a leggyakoribb nehézségek a hálószobából – segítünk megoldani őket! IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.