Egyéjszakás kaland... és amiket „ajándékba" kaphatsz mellé

Forrás: Shutterstock -
egyéjszakás szex veszélyek egyéjszakás kaland szex micovag2019 intim fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy egyéjszakás kaland kétségkívül izgalmas és gondtalan, azonban magában hordoz bizonyos kockázatokat is, amik gyökeresen felforgathatják, megváltoztathatják akár az egész életedet. Nem árt tisztában lenni a következményekkel, hogy felelősséged teljes tudatában tudj dönteni, bevállalod-e, vagy sem az alkalmi szexet.

Az alkalmi szex különböző veszélyekkel járhat. Éppen ezért alapszabály, hogy a partnereddel mindenképpen használjatok óvszert. Ez nemcsak a nem kívánt terhességtől óv meg, de számos, nemi úton terjedő betegségtől is megvéd. Fontos tudni azonban, hogy bizonyos vírusok egy csókkal is képesek terjedni, míg orális szex közben szinte az összes nemi betegség elkapható.

Az alkalmi szex különböző veszélyekkel járhat, fontos, hogy partnereddel használjatok óvszert Forrás: Shutterstock

A leggyakoribb fertőző nemi betegségek közé tartozik a chlamydia és a gonorrhoea. Nőknél mindkettő a méhnyak és a kismedence gyulladásával jár együtt, férfiaknál pedig húgycsőgyulladást és váladékozást okoz. Az esetek többségében mindkét megbetegedés tünetmentesen zajlik, ami különösen veszélyes, hiszen a kórokozókat ilyenkor is tovább tudjuk adni. Fontos, hogy időben felismerjük a bajt, hiszen ha nem kezeljük időben és megfelelően, akár meddőséget is okozhatnak ezek a betegségek. A HPV-t, azaz a humán papillomavírust a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozók között tartják számon. Gyakori tünete a külső nemi szerveken megjelenő szemölcs, az úgynevezett condyloma.

A HPV-fertőzés súlyosabb esetben meddőséghez vezethet, sőt akár méhnyakrákot is okozhat.

A nemi herpesz és a szifilisz – a kellemetlen tünetek mellett – megháromszorozza a HIV-fertőzés kialakulásának kockázatát. Nem kérdés tehát, hogy mennyire fontos a szexuális kapcsolatok tudatos tervezése, a megfelelő védekezés, illetve a rendszeres, éves szinten legalább egyszeri orvosi szűrés, amellyel idejében meg lehet előzni a nagyobb bajokat.

Fontos, hogy időben felismerjük a bajt, és kezeltessük, mert akár meddőséget is okozhat a chlamydia és a gonorrhoea Forrás: Shutterstock

A különböző gombás, illetve bakteriális hüvelyfertőzések kapcsán, amelyeken szinte minden nő átesik élete során legalább egyszer, gyakran felmerül a kérdés: vajon a partnertől származik-e a fertőzés, vagy a nő saját teste tehet-e róla.

Jó tudni, hogy sem a bakteriális, sem a gombás fertőzés nem tartozik a nemi betegségek közé, mindkét esetben a hüvelyflóra baktérium-, illetve gombaösszetételének valamilyen okból bekövetkezett változása, a természetes egyensúly felborulása az elsődleges kiváltó ok.

Az azonban igaz, hogy fennálló hüvelygomba-fertőzés idején a partnerek minden egyes szexuális aktus során oda-vissza fertőzhetik egymást, ez az úgynevezett pingponghatás. Vagyis általában ezt a betegséget ugyan nem nemi úton kapjuk el, de ha nem vagyunk kellően körültekintőek, természetesen előfordulhat ez is. Mivel férfiak esetében a gombás fertőzés többnyire tünetmentes marad, így észrevétlenül és tudtuk nélkül fertőzhetik meg a védtelen nőket. Éppen ezért az óvszer használata mellett fontos a megfelelő szexuális higiéniára való törekvés, emellett időnként, vagy a bakteriális és gombás fertőzésre hajlamos nőknél akár rendszeresen is, szükség lehet hüvelyflóra-regeneráló készítmények használatára.

Fontos a megfelelő szexuális higiéniára való törekvés, hüvelyflóra-regeneráló készítmények használata Forrás: Shutterstock

A fesztiválszezon kedvez a nemi betegségek terjedésének

A statisztikák szerint a fesztiválszezonban megugrik a felelőtlen alkalmi együttlétek száma, így a nemi betegségek kialakulásának kockázata is megnő. Ilyen alkalmakkor – a mindennapi kötöttségek alól való felszabadulás vagy a fokozott alkoholfogyasztás hatására – sokan könnyebben mennek bele egyéjszakás kalandokba, mint az év más szakaszaiban. Éppen ezért ilyenkor is fontos a tudatos felkészülés, nehogy később váratlan meglepetésben legyen részünk.

Egy egyéjszakás kaland ugyanakkor nem csak egészségügyi veszélyeket hordozhat magában, gondoljunk csak a testi sérülésekre és a lelki fájdalmakra. A félreértések elkerülése végett érdemes nyíltan átbeszélni a vágyakat, a szexuális együttlét közben felmerülő igényeket, esetleg extrém elvárásokat, különösképpen azokat, amelyek akár különböző sérülésveszélyeket is magukban hordozhatnak. Ezenfelül pedig jó előre egyeztessük azt is, ki mit szeretne a jövőben a másiktól. Nem árt, ha mindkét fél tisztában van azzal, hogy az alkalmi kapcsolat valóban egy alkalomra szól, és egyikőtök sem akar folytatást. A félreértés ugyanis a későbbiekben lelki fájdalmakhoz, akár depresszióhoz is vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.