Pilát Gábor: Azok, akik benne maradnak a rossz kapcsolatban

Forrás: Shutterstock -
Pilát Gábor házasság válás Tabuk nélkül a párkapcsolatról házasságtörés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak manapság, akik a házasságukat jobban megbánják, mint az ifjúkori kicsapongásaikat, és annak ellenére, hogy bármikor pár ezer forintért beadhatnák a válókeresetet, benne maradnak a rossz kapcsolatban. Szidják a partnerüket, és hűtlenséggel igyekeznek enyhíteni a testi-lelki terheiket, de eszük ágában sincs válni.

Persze olyan időszaka is volt a történelemnek, amikor az emberek mindent megadtak volna azért, hogy kiléphessenek a vakvágányra futott házasságukból, de az egyházjog kimondta, hogy nincs elválás a hitvesi kötelékből, csupán elkülönülés ágytól és asztaltól. Nagy Károly volt az első világi uralkodó, aki a házasságot feloldhatatlanná, a válást pedig bűntetté nyilvánította.

A törvények szigorúsága ellenére a kettős mérce abban az időben sem volt ritka, hiszen pont a törvény megalkotója volt a kereszténység legtöbbször házasodó egyeduralkodója. Elegendő pénzzel és befolyással egyesek felmentést kaptak a válás tilalma alól. Az egyik ilyen felmentés példának okáért az volt, hogy a házastársak közötti szerelmi aktust lehetséges volt házasságtörésként értelmezni, ha az egyik közben valaki másra gondolt.

Vannak, akik a házasságukat jobban megbánják, mint az ifjúkori kicsapongásaikat Forrás: Shutterstock

Ma már inkább megmosolyogjuk ezeket az észszerűtlenségeket, és a férfibecsület megmentése érdekében sem fogjuk rá valamelyik boszorkány átkára az impotenciát, de ettől még nem lett jobb a helyzet.

A világtörténelemben is vannak olyan dolgok, amik változnak, és vannak, amik nem. Az első kategóriába tartoznak a törvények, a másodikba pedig az etika és a szeretet. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki erkölcsös és szeretetteljes életet él, de azt igen, hogy ha a törvények megalkotására nincs is direkt ráhatásunk, az utóbbiak felett teljes szabadságunkkal rendelkezünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.