cikatridina2019 hüvely intim egészség hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyszárazság bármely életkorban kialakulhat, és számos kiváltó oka lehet, ráadásul nemcsak a szexuális életet nehezíti meg, de sok esetben a hétköznapokat is megkeseríti. Ha azonban odafigyelünk, és felismerjük az egyes tüneteit, viszonylag könnyedén véget vethetünk ennek a problémának.

Mi is az a hüvelyszárazság?

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, amikor a hüvelyben nem termelődik megfelelő mennyiségű váladék. A nedvesedés hiánya miatt a nyálkahártya sérülékennyé válik, ami irritációt okozhat. A hüvelyszárazság tünete lehet az állandósult égő, viszkető érzés, de előfordulhat vizelési panasz is. Mivel a hüvely nem nedvesedik megfelelően, az intim együttlét akár mindkét fél számára fájdalmassá, nehézkessé válhat, ami később a párkapcsolat megromlásához is vezethet. Éppen ezért nem árt odafigyelni a tünetekre, és időben elkezdeni orvosolni a problémát.

A hüvelyszárazságtól az intim együttlét akár mindkét fél számára fájdalmassá, nehézkessé válhat Forrás: Shutterstock

Ki lehet érintett?

Sajnos a hüvelyszárazság kortól függetlenül bármely életszakaszban kialakulhat, a probléma az esetek jelentős hányadában az ösztrogénszint csökkenésével hozható összefüggésbe. A hormonszint csökkenése mögött viszont minden életkorban más és más dolog állhat. Hüvelyszárazság fiatalok esetében leggyakrabban a fogamzásgátló tabletta szedésének mellékhatásaként jelentkezhet, később más típusú gyógyszerek szedése is okozhatja a bajt. A kellemetlen tünet szülés után és szoptató nőknél is megjelenhet. Később, a változókorban meglehetősen gyakori, de társulhat egyes betegségekhez – például daganatos betegségekhez – , illetve azok célzott kezelésének következményeként is jelentkezhet. Nem ritka az sem, hogy különböző lelki okokra, például fokozott stresszre vagy szorongásra vezethető vissza a hüvelyszárazság.

Felismertem a tüneteket, mit tehetek?

Abban az esetben, ha felismerjük a hüvelyszárazság tüneteit, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Egy nőgyógyászati vizsgálattal egyszerűen kideríthető, hogy valóban ezzel a problémával állunk-e szemben. A vizsgálat során a tünetek alapján világos lehet a diagnózis, a nőgyógyász ugyanakkor kérhet ösztrogénszint-ellenőrzést, megvizsgálhatja a hüvelyi pH-értéket is, illetve elrendelhet mikroszkópos vizsgálatot is, amely eredményekkel már teljesen egyértelművé válik a diagnózis.

Abban az esetben, ha felismerjük a hüvelyszárazság tüneteit, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni Forrás: Shutterstock

Kiút ez esetben is létezik

Attól függően, hogy mi a hüvelyszárazság kiváltó oka, különböző kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Enyhébb esetekben bevethetünk síkosítókat, nedvesítő szereket is – ezek hatásosak lehetnek, hiszen lokálisan fejtik ki hatásukat, ugyanakkor nem hoznak tartós enyhülést, csak átmenetileg csillapítják a tüneteket. Számos hüvelykúp vagy -krém is elérhető a patikákban, amelyek szintén jó szolgálatot tehetnek, és hosszabb távon is segítséget jelenthetnek. Indokolt esetben hormonális kezelést lehet alkalmazni, ennek szükségességéről azonban minden esetben szakorvos dönt. A probléma sok esetben megszüntethető vagy kiválóan karbantartható, tünetmentessé tehető.

Férfi és női kozmetikumok: van köztük különbség?http://www.life.hu/drlife/20190227-ferfi-es-noi-bor-es-kozmetikumok-kulonbseg.htmlA drogériák polcain külön sorakoznak a férfiaknak és külön a nőknek szánt arcápoló termékek, kozmetikumok. De tényleg van különbség a bőrünk közt? Használhatnak a férfiak nőknek szánt arckrémet, és bátran nyúlhatunk a férfi tusfürdő után, ha kifogyott a sajátunk? – ezekre a kérdésekre dr. Képíró László bőrgyógyász szakorvos segítségével keressük a választ. Dr. LifeOrigoÍgy védekezz a nátha ellenhttp://www.life.hu/drlife/20190227-natha-elleni-vedekezes.htmlNem létezik tökéletes módszer a nátha elkerülésére, azonban sokat tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a fertőzés veszélyeit. Dr. LifeOrigoInszomnia vagy átmeneti alvászavar?http://www.life.hu/drlife/20190225-inszomnia-vagy-atmeneti-alvaszavar-kulonbseg.htmlAz álmatlan éjszakák megkeserítik a hétköznapokat: fáradékonyak vagyunk, kevésbé tudunk koncentrálni és elvégezni a napi teendőinket. Vajon meddig beszélhetünk átmeneti alvászavarról és honnantól inszomniáról? Egyáltalán: mi az inszomnia? Dr. LifeOrigoA szaglás szerepe az életmentésbenhttp://www.life.hu/drlife/20190220-az-orr-es-szaglas-szerepe-az-eletmentesben.htmlAz öt érzékszervünk közül nem a szaglást gondolnánk a legfontosabbnak, hiszen a legtöbb ember sokkal inkább hagyatkozik a hallására és a látására. Pedig az orrunknak nagyon is fontos szerepe van! Az érzelmek, a szexualitás és a kommunikáció terén betöltött funkcióján túl akár még életet is menthet: segíthet a lakástűz, a gázszivárgás vagy a romlott étel felismerésében. Dr. LifeOrigoA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen!http://www.life.hu/drlife/20190213-a-depresszio-tunetei-megelozese-kezelese.htmlA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen! Mutatjuk, mire figyelj oda! Dr. LifeOrigoEzért fontos a D-vitamin a szervezetnekhttp://www.life.hu/drlife/20190208-ezert-fontos-a-dvitamin-a-szervezet-szamara.htmlKülönböző kutatások azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel háromnegyede D-vitamin-hiányos. De miért is fontos a D-vitamin, és mi történik akkor, ha a szervezetünk ennek hiányában szenved? Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.