Pilát Gábor: Ilyenkor marad a házasságtörés vagy a kétségbeesés

Pilát Gábor házasság válás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak emberek, akik minden hibájuk ellenére igazi jellemek, és vannak olyanok, akik szinte hibátlanul jellemtelenek.

Ha olyan emberrel mész bele egy párkapcsolatba, akit lehetetlen szeretned vagy olyat szeretsz, akivel lehetetlen párkapcsolatban élni, gyakran meg fogod élni az "ugyanaz a tánc, csak új partnerrel és más zenére" nyomasztó érzését.

A szerelmes éjszakákat persze házassággal koronázzátok meg, de valahogy a remélt isteni beteljesülés nem jön el, viszont magányosabbnak érzed magad, mint valaha. Ezt az érzést a nem szerető és nem szeretett partner jelenléte csak elmélyíti, és a szeretet nélküli házasságban élő ember választási lehetőségei szerfölött leszűkülnek.

"Magányosabbnak érzed magad, mint valaha" Forrás: Shutterstock

Marad a házasságtörés vagy a kétségbeesés. Vagy esetleg a válóperes bíróságnak nevezett furfangos találmány, ahol valamennyi tárgyalt eset vagyonnal vagy gyermekelhelyezéssel kapcsolatos, miközben ez csupán a jogi és admminisztrácós lebonyolítása két, korábban egymásért rajogó ember érzelmi haláltusájának. Persze ki lehetne terjeszteni a bíróság hatáskörét, és létre lehetne hozni egy érzelmeken alapuló szerződéseket betartató törvényszéket, de ettől még a tisztességesen elvált emberek száma nem nőne.

Ma minden második házasságkötés válással ér véget, és a házasság kötelékében megmaradó emberek nagy része boldogtalan a kapcsolatában.

Arra természetesen törvényileg nem lehet senkit kényszeríteni, hogy az érzéseit soha el nem múlónak nyilvánítsa ki. Nem is kell, megteszik ezt az emberek maguktól. Ha azonban a házasság egy bizonyos időre szóló "megállapodás" lenne, ami a lejártával meghosszabbítható, akkor lehet, hogy sokkal inkább teremtésben tartanák a házastársak. Ez nyilvánvalóan egy vitatott tecnikai szabályozása lenne a házasság intézményének.

A valós sikert nem annak a megértése eredményezné, hogy egy kapcsolatot egy előre egyeztetett idő elteltével kell megítélni, és dönteni a folytatásról, azaz újjászületésről, vagy a különválásról. Inkább annak a megértése, hogy egy kapcsolatnak minden egyes nap meg kell halnia, és minden egyes nap újjá kell születnie. És neked is miden egyes nap meg kéne halnod, és minden egyes nap újjá kéne születned.

Tabuk nélkül a párkapcsolatról Forrás: Pilát Gábor
Pilát Gábor: A halál hatalmahttp://www.life.hu/intim/20171130-pilat-gabor-a-sikerrol-es-a-kudarcrol.htmlA halálnak nincs nagy rajongótábora, pedig az is az élet része. Féljük és kerüljük. Az életet elfogadjuk, hirdetjük, de sokszor nem tiszteljük. IntimOrigoPilát Gábor: "Amikor a megcsalás és a házasságtörés megtelik érzéssel"http://www.life.hu/intim/20171117-pilat-gabor-az-oszintesegrol-megcsalasrol.htmlHa valaki méltatlanul bánik veled - megcsal, megaláz, átver, vagy visszaél a bizalmaddal, mennyire mentség, hogy nehéz gyerekkora volt? IntimOrigoMakai Gábor pszichológus a szexuális zaklatás hátterérőlhttp://www.life.hu/intim/20171121-makai-gabor-pszichologus-a-szexualis-zaklatas-hattererol-meselt.htmlLassan nincs olyan nap, hogy ne kerülne napfényre újabb és újabb zaklatásos megaláztatás. Beszámoltunk már színészek és zenészek zaklatásáról, legutóbb egy orgonaművészt emlegettek, később pedig a modellek is előtérbe kerültek. Makai Gábor klinikai szakpszichológust kérdeztük a zaklatás pszichológiájáról, valamint arról, hogy a médiában megnevezett agresszoroknak mennyi esélyük lesz visszailleszkedni az életvitelükbe. Intim--Pilát Gábor: "A szerelem félelemmel elegyedve féltékenységet szül"http://www.life.hu/intim/20171117-pilat-gabor-a-szerelemrol-feltekenysegrol-feltesrol.htmlAmikor a szerelem érzése félelemmel keveredik, akkor azt a menthetetlenül keserű ízt produkálja, mint a legjobb húsból készült pörkölt, amiben odaégették a hagymát. Intim--Pilát Gábor: szenvedéssel vagy szenvedéllyel?http://www.life.hu/intim/20171116-pilat-gabor-szenvedessel-vagy-szenvedellyel.htmlA házasság mindig is egy változó intenzitású, és sajnos leggyakrabban "átmeneti ügylet" volt, természetesen más és más gondokkal, de a látszat hasonló köntösében. A "Míg a halál el nem választ" fogadalom valamikor az észszerű lehetőségek reális felmérése volt, manapság inkább az óhajok feliratú kívánságládába dobott vágy, ami stabil alapok híján és az orvostudomány fejlődésével azt az eredményt hozta, hogy a házaspároknak egyre tovább kell elviselniük egymás változásait, és esetleges eltávolodását. Intim--Régi idők szexszimbólumai: a 18. század és Madame de Pompadourhttp://www.life.hu/intim/20171107-regi-idok-szexszimbolumai-madame-de-pompadour.htmlCikksorozatunkban régi korokba teszünk utazásokat, hogy a történelem kezdeteitől egészen a közelmúltig egy-egy ikonikus nőalak figuráján keresztül megvizsgáljuk, mi számított az adott időszakban szépségideálnak és kívánatosnak. A legújabb részben a francia forradalom előtti Párizsba látogatunk. IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.