Ha a korral csökken a libidó, búcsút kell mondani a szexnek?

Forrás: Thinkstock -
nemi élet párkapcsolat szex klimax libidócsökkenés szexualitás Győri Szilvia szerelem szakértő változókor menopauza libidó időskor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne ismerné a diagnózist, és ki ne tartana tőle, hogy a korral csökken majd a libidója. Ez nem csak a férfiakra, a nőkre is igaz, és ugyan sokan akkor sem hagynak fel a szexuális élettel, ha valamiféle rendellenességet tapasztalnak, a másik tábor sajnos tényleg visszavonulót fúj, ha szexről és élvezetről van szól. Ennek azonban nem kell kötelezően így lennie.

Egy friss felmérés szerint azok, akiknek szexuálisan aktív éveikben fontos a testiség, háromszor akkora eséllyel maradnak aktívak az ágyban akár ötven felett is. Ráadásul akik ötvenesként is hajlandók időt és energiát fektetni az együttlétekbe, valószínűsíthetően nyugdíjas korukban sem hagynak majd fel az erotikával, ez derül ki a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központjának kutatásából - számol be a Reuters Health.

A tanulmány elkészítésekor azt a 354 középkorú és idősebb nőt vizsgálták meg, akik négy évvel korábban egyszer már beszámoltak a kutatócsoportnak a szexuális aktivitásukról. Az adatok szerint ezeknek a 48 és 73 év közötti nőknek több mint a háromnegyede, nagyjából a 85 százaléka maradt szexuálisan tevékeny több év elteltével is. Vagyis bebizonyosodott, hogy akik középkorúként aktív szexuális életet éltek, azok később is folytatják az ezirányú cselekvést.

Forrás: Thinkstock

Nekünk ez persze így túl egyszerű. Ha ennyivel le lehetne tudni az egészet, aligha foglalkoztunk volna korábbi cikkünkben a férfiklimaxszal, nem kérdeztük volna ki a témáról tüzetesen a természtegyógyászunkat, és nem adtunk volna tippeket arra sem, hogyan lassítható le a menopauza folyamata.

Hogy a kutatókon túlmutatva valódi segítséget nyújthassunk, a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát hívtuk segítségül.

Szakértőnk szerint akinek kialakultak a szexuális szokásai, 50 fölött is jó eséllyel vágyni fog rá, így nem kell ezt tudatosan tervezni, csak ha már befolyásolják a különböző külső tényezők. Ilyenek például az egészségi és fizikai állapotváltozás, bizonyos gyógyszerek szedése, de olyan is van, akit lelkileg visel meg az öregedés ténye. Pedig 50 felett azért még nem igazán öreg az ember.

Szexuálpszichológusunk szerint a nőknél komplexebb a libidó fenntartása, mert amellett, hogy a felmerülő testi problémákra lehet megoldást találni, a lelki oldallal is foglalkozni kell. Persze a nőknél is előfordulhat, hogy valamilyen betegség vagy egyéb ok áll a libidócsökkenés hátterében, tehát adott esetben ennek is érdemes lehet utánajárni.

Forrás: Thinkstock

A másik félnek pedig tudnia kell, hogy mi a változás oka, mert hajlamosak vagyunk elméleteket gyártani arról, hogy már mi nem vagyunk elég jók, vagy csak szimplán nem értjük, hogy mi történik körülöttünk. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.