Koronavírusos magyar nővér vallomása: „Be lehet szorozni tízzel a számokat”

vallomás nővér koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nővér, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje őszinte levelet írt a Ripostnak, melyben kendőzetlenül kifejtette tapasztalatait, véleményét, érzéseit a járvánnyal kapcsolatban.

Úgy véli, noha nem kérdés, hogy a koronavírust komolyan kell venni, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy sajnos évente rengeteg idős ember hal bele többek között tüdőgyulladásba, mert például az unoka megfertőzi őket.

A koronavírusos nővér vallomása - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

"Sok dolgot láttam már a kórházban, hogy hány ember mibe tud belehalni, kórházi szövődményként, hányszor látom, hogy azért hal meg tüdőgyulladásban, mert az unoka amúgy kicsit betegen meglátogatja az egészséges nagyit, és hopp, ebből lesz a baj, és még mennyi mindenből, amiről könyvet tudnék most írni. Csak azt nem úgy dokumentáljuk le a patológián, ahogy kéne, pedig

évente 100-szor többen halnak, és fognak is belehalni másba az idősek, mint most a „divatos" koronába.

Személy szerint én jobban féltem az Ebolától, de ez csak én vagyok. De ettől függetlenül: a KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY KOMOLY DOLOG! Sok hivatalos infót nem írnék le, érhető okokból."

A nővér szerint nagy probléma, hogy jelen helyzetben sokan otthon, a laptop mögött orvosnak képzelik magukat, holott közel sincsenek elegendő információ birtokában. Mégis erősen bírálnak másokat...

"Nem akarok a fejekben rendet tenni, mert sok fejben amúgy se lehet. Magyarország a 10 millió orvos országa lett, nem vehetem fel a harcot velük, ahogy a rengeteg orvos kolléga, az ÁNTSZ, a Népegészségügy, a Nemzeti Virológiai Labor sem, akikkel napi szinten kommunikálok. (...)
Félünk egy olyan vírustól, amit a médiából ismerünk, még a wikipédiát se bírtuk felcsapni.

Nem baj, félni kell, ez így van jól. De a higiénia nagyon fontos, és magunkra, szeretteinkre, és másokra vigyázni emberi kötelességünk!"


Természetesen egyetért azzal, hogy a legjobb védekezés a vírus ellen az otthonmaradás, a személyes érintkezések kerülése, de szerinte nem kellene pálcát törni azok felett, akik kimozdulnak, mert nincs más választásuk.

"Meg kell állítani a vírust, de a pánikot és az emberi butaságot is meg kellene...

de halkan azért megjegyzem, inkább legyen mindenki ön-avanzsált orvosmami, aki otthon ül és retteg, mert tényleg így fog lassulni ez a járvány. Ez nem baj, és ez jó valahol.

De el kell fogadni, hogy nem mindenki fog most otthon ülni, mert egyedül él, és el fog bizony menni 5 naponta egy kiló kenyérért a boltba. Sőt, le fogja vinni a kutyát sétálni. Nem kell ezekről az emberekről napi 10 gyűlöletposzt. (...)."

Hasmenéssel kezdődött nála a betegség - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Arról is mesélt, nála enyhe hasmenéssel, hőemelkedéssel érzékszervek tompulásával kezdődött a vírus, ahogy sok más kollégájánál is. Ők szerencsésen megúszták ennyivel, de sajnos volt, aki nem...

"Szóval itt ülök a sokadik emeleten hetek óta, amiből jó pár hét lesz még. Kicsit talán fölöslegesen, de nem baj, fő a biztonság. Most jött meg az eredményem: COVID-19 pozitív. Ezt eddig is tudtam, de meglepett, mert a tüneteim java már lement.

Megfigyelhető Magyarországon és a kollégákon is, hogy enyhe hasmenéssel kezdődött, nem éreztünk ízetek, szagokat, pici hőemelkedés, légszomjunk volt 1-2 napig, és fájt a mellkasunk. Ennyi. Mi jól jártunk.

Van olyan kolléga, akinek ha lehetne temetni, most el kellene menni a temetésére. Mert ő nem volt szerencsés. Belehalt, elég fiatalon. Csupaszív nő, de sajnos rengeteg immunbetegsége volt, és 2-szer operálták apróságokkal, amik hiába kis műtétek voltak, most nagyon nem jókor jöttek.

Én elkaptam, mert egy utólag kiderült koronás beteget ápoltam napokig.

(...) Pozitív lettem, hát Istenem. A kollégák, akiknek az előző napokban nem volt ennyi dolguk a beteggel, de azért ápolták, ők a szintén koronás hozzátartozókkal is kontaktba kerültek. A kollégáknak megvan a 3-szori negatív tesztjük, tünet nélkül letudták a karantént. Én nem, de nem bánom, számomra, jobb ezen most így túlesni.

Fontosnak tartja, hogy ne pánikoljunk - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A nővér szerint fontos, hogy megfelelő forrásból informálódjunk a vírus terjedéséről, és „nem kell megkövezni azt, aki esetleg elmegy most sétálni a jó időben".

"Hogy mi a tanulság? Jó helyről kell informálódni, hogy azért nem úgy terjed ez a vírus, hogy elolvasom a mamiblogon azt a szót, hogy korona, és máris beteg lettem. Úgyhogy nem kell megkövezni azt, aki esetleg elmegy most sétálni a jó időben, és jaj neki, ha 2 méterrel közelebb megy valakihez, pláne ha tünetmentes, és nem köhög, tüsszög. (...).

Úgy véli, be lehet szorozni tízzel az adatokat, de ennek ellenére sincs ok a pánikra, „kell félni, de módjával"...

"Aki fiatalabb, és nincs komoly betegsége, lehet észre se veszi a dolgot. De nem mindenki szerencsés, sajnos sokan bele fognak halni. A kormány célja nem az, hogy megállítsuk a fertőzést, hanem lelassítsuk, mert összeomlana az eü rendszer. Megállítani teljességgel nem lehet.

A hivatalos kormány honlapján látott számokat bátran be lehet szorozni 10-zel. Komolyan.

(...)
A nagyon idős beteg, akit ápoltam, és egyébként nagyon cuki néni volt, sajnos elhunyt. Szomorú, de ez ilyen.

Egy mezei influenza is bármikor megölheti ezt a korosztályt, ha tüdőgyulladást okoz.


(...) De ne azok pánikoljanak a legjobban, akik 30 évesek, semmi bajuk, és 200 km-re laknak anyóstól/apóstól.

Kell félni, de módjával, és senkit nem bántani szeretnék, de tényleg nem úgy terjed a korona, hogy én leírom ezt a szót.

Mindenki vigyázzon magára, szeretteire, embertársaira, jó egészséget, egyetek sok vitamint, figyeljetek a higiéniára, hordjatok maszkot és fölösen ne spájzoljatok, ha baj van, akkor pedig háziorvost értesíteni telefonon! Mindenkinek jó egészséget, és a legjobbakat!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.