Környezettudatosságra fel! Ajakbalzsam, fogkrém, tisztítószerek - készítsd el őket házilag

Forrás: Shutterstock -
vegyszer ajakbalzsam spray recept környezettudatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre többen választják a természetes tisztítószereket és szépségápolási termékeket a környezettudatosság jegyében. Olyan szuper hatásos recepteket hoztunk most nektek, amikkel otthon is elkészíthetitek a fogkrémet, az ajakápolót és a különféle tisztítószereket.

Tudod miért fontos a környezettudatos tisztítószerek és ápolási termékek használata? Nem csak azért, mert ezzel óvjuk a bolygónkat és kevesebb hulladékot termelünk, hanem azért is, mert hipoallergének, olcsóbb az előállításuk, és mert nem terheljük feleslegesen vegyszerekkel a saját és a családunk szervezetét.

Az ajakbalzsamtól kezdve, a fogkrémen át a különféle tisztítószerekig mindent elkészíthetünk természetes alapanyagokból, házilag és nem mellesleg olcsón.

Házi ajakbalzsam

Hozzávalók: 2 evőkanál kakaóvaj, 2 evőkanál argán olaj, 0,5 evőkanál kókuszolaj, 1 evőkanál méhviasz, 15 csepp illóolaj (tetszőleges illatú)

Olvaszd fel az alapanyagokat, keverd őket össze, add hozzá a masszához az illóolajat, majd töltsd olyan kis tégelyekbe, amiket könnyedén tudsz használni és akár magaddal is viheted őket. Amint megszilárdult a balzsam, már használhatod is. Gyerekeknél bátran alkalmazható!

Házi ajakbalzsam Forrás: Shutterstock

Házi fogkrém

Hozzávalók: 5 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál szódabikarbóna, 15 csepp borsmenta olaj, 10 csepp szegfűszeg olaj

Tipp: az aktív szén- és agyagpor hozzáadása fokozza a fogkrém hatását

Ha a kókuszolaj keményebb, picit olvasszuk fel, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Tegyük zárható tégelybe és bármikor használjuk.

Házi fogfehérítő

Hozzávalók: 1 teáskanál szódabikarbóna, fogpor (ezt beszerezheted bármelyik drogériában is)

Egyszerűen csak keverd össze a két port, mártsd bele a fogkefédet és hetente többször dörzsöld át vele a fogaidat, mintha fogat mosnál.

Házi fogfehérítő Forrás: Shutterstock

Házi mosógéptiszító

Hozzávalók: 60 gramm citromsav, 40 gramm mosószóda, 30 gramm szódabikarbóna, 30 gramm nátrium perkarbonát, 20 csepp narancs illóolaj

Egyszerűen csak keverd össze a hozzávalókat, öntsd a mosógép mosószer adagoló részébe és indíts el egy teljes mosást.

Citromsavas spray vízkő és rozsdafoltok ellen

Hozzávalók: fél liter tiszta víz, 2 evőkanál citromsav, 10 csepp citrom illóolaj

Öntsd össze a hozzávalókat egy szórófejes üvegcsébe, rázogasd össze és már használhatod is a spray-t mely hatékonyan felveszi a harcot a rozsdafoltok, a vízkő és egyéb makacs foltok ellen is.

Citromsavas spray vízkő és rozsdafoltok ellen Forrás: Shutterstock

WC bomba

Hozzávalók: 120 gramm szódabikarbóna, 120 gramm citromsav, 60 gramm kukoricakeményítő, 10 csepp citrom olaj, 10 csepp borsmenta olaj, annyi víz, amennyitől összeáll a bombánk

Adjuk össze a hozzávalókat és annyi vízzel öntsük fel, amennyivel gombócformát tudunk készíteni. Hagyjuk megkötni, majd egyszerűen csak dobjuk bele a wc csészébe és néhány percig hagyjuk hatni.

Házi általános felülettisztító spray

Hozzávalók: 2 evőkanál fekete szappan, 5 dl langyos víz, 15 csepp citrom, teafa vagy levendulaolaj

Keverjük össze a hozzávalókat, tegyük bele egy szórófejes üvegcsébe és már használhatjuk is konyhai, fürdőszobai és egyéb felületeken is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.