Így vedd rá magad a mozgásra - Tanácsok lustáknak

sport, nő futás szabadban
Shutterstock/Copyright (c) 2021 WeAre/Shutterstock. No use without permission. - WeAre
motiváció testmozgás egészség testedzés edzés
Hétfőtől sportolni fogok... Ugye, ismerős ez a kijelentés? A kérdés csak az, vajon melyik hétfőn fogjuk elkezdeni? A lustaság bizony nagy úr és ha nem elég határozott az elképzelésünk, nem megfelelő a motivációnk, sosem kezdjük el a sportosabb életet.

Sokkal jobban esik a kanapén ülve felbontani egy csokit és megnézni a kedvenc sorozatodat, mint futni egyet? A válasz egyértelműen igen. Az egészségünk és nem utolsó sorban a kinézetünk miatt azonban fontos, hogy a nassolás mellett beiktassunk az életünkbe egy kis mozgást is. A lustaság nem trendi és bár nagyon nehéz legyőzni, ebben a cikkünkben most mégis megkíséreljük a lehetetlen. Összefoglaltuk, hogyan vehetjük rá magunkat a mozgásra akkor, ha korábban egy teherautó sem tudott elvontatni minket az edzőterembe.

Tippek, hogyan kezdj bele

Indítsunk lassan, de biztosan!

Először is, ne várjunk el túl sokat magunktól az elején. Kezdjünk kis lépésekkel, például egy rövid sétával vagy könnyű nyújtógyakorlatokkal. A lényeg, hogy elinduljunk, még ha csak lassan is. Arra sincs szükség, hogy minden nap mozogjunk, eleinte elég, ha heti 1-2 alkalommal rövidebb ideig tesszük mindezt.

Keressünk motivációt!

Gondoljunk arra, hogy miért akarunk mozogni. Az egészségünkért tesszük, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, vagy hogy javítsuk az állóképességünket? Nyakunkon a jó idő, a bikiniszezon szintén hatalmas motiváció lehet. Bármi is legyen, tartsuk szem előtt ezeket az okokat, hogy könnyebb legyen felkelni és tenni értük.

Készítsünk motivációs lejátszási listát

Tudtad, hogy a zene motivál? Bizony, így van! Éppen ezért állítsunk össze egy olyan lejátszási listát, amely tele van olyan dalokkal, amelyek felkorbácsolják az energiánkat és lendületet adnak az edzéshez. Futáshoz, könnyed sétához vagy edzőtermi edzéshez is tökéletes motivációt adhat egy-egy jól megválasztott zene.

Így bírd rá magad a mozgásra - Tanácsok lustáknak
Kezdhetjük nyújtógyakorlatokkal is.
Forrás: Shutterstock

Keressünk társat!

Néha könnyebb együtt mozogni valakivel, mint egyedül. Keressünk egy barátot, családtagot vagy akár egy edzőtársat az interneten keresztül, és motiváljuk egymást. Ha nincs kedvünk megmozdulni, egy sportosabb partner el tudja érni, hogy elinduljunk. Ne feledd! Sokszor csak elkezdeni nehéz, ha már menetben vagyunk, sokkal egyszerűbb a helyzet!

Változtassunk a monotónián!

Ha az edzésünk monotonná válik, könnyen elveszíthetjük a kedvünket. Próbáljunk ki új mozgásformákat vagy edzésmódszereket. Akár egyszerre többféle mozgást is végezhetünk felváltva, így sosem lesz unalmas a mozgással töltött idő.

Jutalmazzuk meg magunkat!

Tűzzünk ki apróbb, teljesíthető célokat, amiket  mozgással tudunk elérni. Ha elértünk egy kisebb célt az edzésben, jutalmazzuk meg magunkat valami aprósággal, például egy finom étellel vagy egy pihentető fürdővel. A jutalom segíthet abban, hogy továbbra is kitartsunk az edzés mellett.

Divat a mozgásban

Nem csak egy jó kis bulihoz tudunk szexi ruhákat választani, hanem sportoláshoz is. Kellő motivációt adhat, ha a testalkatunkhoz megfelelő sportruházattal bővítjük a gardróbszekrényünket. Egy jó kis ruha, cipő nem csak szemet gyönyörködtető látvány, de ha szívesen vesszük fel és jól érezzük magunkat benne, akkor talán kedvet kapunk a mozgáshoz is.

Mozgásformák kezdőknek

Nem csak a trendi mozgásformákkal érhetjük el testünk alapos átmozgatását. Ha kezdők vagyunk a témában, fokozatosan vezessük be magunkat a mozgás világába. Nem kell azonnal edzőterembe vagy csoportos fitnesz órákra járni. Mindenképpen az állóképességünkhöz mérten válasszunk mozgásformát, hogy elkerüljük a kudarcélményt rögtön az elején.

Sétáljunk: Semmi sem könnyebb, mint egy kis séta friss levegőn. Induljunk el egy rövid útra a környéken, és élvezzük a természet szépségét, miközben magunkba szívjuk a természet energiáit, illatait. Ilyenkor tavasszal különösen szuper élmény lehet egy kiadós séta, ha van kutyánk, vigyük ki naponta akár többször.  Eleinte elég csak a környező utcákban, vagy parkokban mozogni, később akár egész túrákat is szervezhetünk.

séta, séta kutyával
Ha van kutyád, sétálj vele nagyokat!
Forrás: Thinkstock

Táncoljunk: Kapcsoljunk be egy pörgős zenét, és táncoljunk egy kicsit otthon. Nem kell hosszú ideig, csak amíg jól esik és érezzük, hogy jólesően elfáradtunk. Mozgassuk meg a testünket és élvezzük a zenét!

Nyújtsunk: A nyújtás kiváló módja annak, hogy lazítsunk és megmozgassuk az izmainkat anélkül, hogy túlzott erőfeszítést kellene tennünk. Próbáljunk ki néhány könnyű nyújtógyakorlatot, hogy felfrissüljünk és felpörögjünk.

Lépcsőzzünk: Kezdésnek az is tökéletesen elegendő, ha lift helyett lépcsőn járunk. Ez kiváló kardióedzés és felébreszti az izmainkat is.

Kertészkedjünk: Ilyenkor tavasszal bőven van teendő a kertben. A kertészkedés remek módja annak, hogy friss levegőn mozogjunk, miközben gondoskodunk a növényeinkről.

Pro tipp

Böngésszünk az interneten, és keressünk olyan edzésvideókat, amelyek könnyen követhetők otthon is. Sokféle lehetőség van, például Pilates, jóga vagy akár táncos edzések, amelyek segíthetnek megmozgatni a testünket. Ha nem akarunk kimozdulni, emberek között sportolni, az otthoni edzés tökéletes választás.

Ez is érdekelhet: 

Rettegés az edzőteremtől, félelem a megszégyenüléstől: ez a fitnesz imposztor szindróma

A mentális egészség és a testmozgás: nem kell megszakadnunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.