Főzés közben jelentkezhet először az agyvérzés első tünete

Forrás: Shutterstock -
arcfél agyvérzés tia sztrók házimunka
A sztróknak van néhány olyan tünete, amiről szinte mindeni hallott már, mint például az egyik arcfél és száj megereszkedése, bénulása és az elmosódott beszéd. Azt azonban kevesen tudják, hogy vannak olyan jelek is, amelyek hetekkel előbb jelentkezhetnek, mint maga az agyvérzés. 

A Stroke Association szerint korai jel lehet, amit sokszor főzés, vagy házimunka közben vehetünk észre az, hogy nehézzé válik az egyik vagy mindkét kar felemelése: ezt átmeneti vagy mini sztróknak is nevezik, amelyek nem vezetnek maradandó neurológiai sérüléshez - idézi a Sun.

TIA - a minisztrók

Az átmeneti iszkémiás roham - TIA - transient ischemic attac - tünetei hasonlítanak a sztókéra, csak hamar elmúlnak, a beteg nem tulajdonít neki jelentőséget és nem fordul orvoshoz. Pedig kellene, ugyanis a TIA-t elszenvedő betegek 10-15 százalékánál "igazi sztrók" alakul ki heteken vagy hónapokon belül.

Egyéb TIA-tünetek a következők lehetnek: hirtelen látásvesztés, homályos látás vagy kettős látás, szédülés, értelmezési zavarok, egyensúlyi és koordinációs problémák.

Akár főzés közben figyelhetünk fel arra, hogy baj van Forrás: Shutterstock

Az NHS szerint a TIA tünetei néhány perctől néhány óráig tartanak és 24 órán belül teljesen megszűnnek.

Egy korábbi tanulmány szerint azoknál a 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással. Erről itt írtunk.

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetik az embereket, hogy aki úgy gondolja, minisztrókja volt, sürgősen forduljon orvoshoz, hogy - gyógyszerek és életmódváltás segítségével - elkerülje a nagyobb bajt.

Magyarországon évente csaknem 40 ezer ember kap sztrókot. A tünetek jelentkezésekor azonnal cselekedni kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.