Brutális méreteket öltött a levegőszennyezés: kiderült, hány évet veszítünk az életünkből a szmog miatt

Forrás: Shutterstock -
légszennyezettség levegő kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint két évvel rövidíti le az emberek életét a légszennyezettség jelenlegi szintje szerte a világon, amelynek hatása a dohányzáséhoz mérhető - derült ki egy friss kutatásból.

A Föld lakosságának több mint 97 százaléka olyan helyen él, ahol a levegő szennyezettsége meghaladja a biztonságosnak ítélt határértékeket - közli legfrissebb Levegőminőségi Indexében a Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete (EPIC), amely műholdakkal figyeli a levegő szállópor-szennyezettségét, a szálló por 2,5 mikronnál kisebb - a tüdőre és az egész szervezetre nézve veszélyes - részecskéinek (pm2,5) sűrűségét.

A kutatás szerint globálisan 2,2 évvel hosszabbodna meg az emberek élete, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően világszerte 5 mikrogramm alá lehetne csökkenteni a levegő köbméterenkénti pm2,5-tartalmát.

szmog légszennyezettség budapest Forrás: Shutterstock

A légszennyezettség továbbra is elhanyagolt közegészségügyi problémának számít, nem szánnak elég pénzt az ellene való küzdelemre - hívják fel a figyelmet a kutatás szerzői.

A mérési eredmények szerint Dél-Ázsia lakói átlagosan öt évet veszítenek el életükből a szmog miatt, a globális légszennyezettség 2013 óta észlelt növekedése 44 százalékban Indiában következett be.Indián belül Uttar Pradesh és Bihar államban, ahol 300 millió ember él, nyolc évvel kurtítja meg az emberek életét a légszennyezettség, Újdelhiben pedig csaknem 10 évvel.

A WHO-normák betartása esetén a kínaiak 2,6 évvel élhetnének tovább, bár Kínában mintegy két évvel nőtt a várható élettartam azóta, hogy 2013-ban "hadat üzentek" a légszennyezettségnek, és azóta körülbelül 40 százalékkal csökkentették a levegő finomportartalmát.

Az EPIC számításai egy korábbi kutatáson alapulnak, amely azt mutatta ki, hogy a határérték felett köbméterenként minden 10 mikrogramm pm2,5 csaknem egy évvel rövidíti meg az emberek életét. Egy nemrég közzétett jelentés szerint 2021-ben a világ egyetlen országának sem sikerült teljesítenie az Egészségügyi Világszervezet ajánlását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.