Nem tudod abbahagyni az evést? Lehet, hogy a hormonjaid a hibásak

Forrás: Thinkstock -
zabálás hormon bűntudat evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A túlevés gyakran von bűntudatot maga után, de a kutatók most kimutatták, hogy a kelleténél több evést hormonális egyensúlyhiány okozhatja, nem pedig az, hogy a szemünk többet kíván, mint a hasunk.

Az eredményekből az derült ki, hogy egy bizonyos hormon alacsony szintje összefüggésben áll a zsíros ételek előnyben részesítésével, és azzal, hogy valaki nem az éhség csillapítására, hanem pusztán élvezetből eszik.

A Cell Reports szaklapban megjelent kutatás kimutatta, hogy amikor a kísérleti egerekben a glükagon-szerű peptid 1 (GLP-1) szintje csökkent a központi idegrendszerben, az állatok túlettek, és több magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztottak. Ehhez hasonlóan amikor a hormon szintje megemelkedett, az egerek kevesebbet ettek, és kevésbé vonzották őket a zsíros ételek.

A kutatók azt remélik, hogy felfedezésük a kábítószer- és az alkoholfüggőség kezelésében is jelentős előrelépéshez vezethet.

„Azok az egerek, amelyek alacsony GLP-1 szinttel rendelkeztek, kalóriaszükségletüket meghaladó mennyiséget ettek, és vonzották őket a magas zsírtartalmú ételek” – mondta a tanulmány társszerzője, Vincent Mirabella, a Rutgers Egyetem munkatársa. „Ezzel szemben amikor megnöveltük a GLP-1 jelzését az egerek agyában, ezzel gátolni tudtuk a zsíros ételek iránti preferenciát.”

Forrás: Thinkstock

A GLP-1 peptidek kis aminosav szekvenciák, amelyek különféle funkcióval rendelkeznek, többek között azt is befolyásolják, hogyan szabályozza a szervezet a táplálkozást. A vékonybélben és az agyban lévő sejtek is kiválasztják ezeket, és jelzik az agynak, mikor teltünk el.

Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogyan járul hozzá az agyban felszabaduló GLP-1 az étvágy szabályozásához, de a kutatók most már úgy vélik, hogy a túlevést és az elhízást hatékonyabban lehet az agy jutalomközpontjában lévő idegsejtek célzásával, mint a test egészének célba vételével kontrollálni.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.