Intim tévhitek - öblíts, kincsem, ha orált akarsz

Forrás: Thinkstock -
orális szex betegség intim tévhittek szex egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jogos elvárás a partnerek részéről, hogy a szex legyen jó illatú. Persze ez lehet gusztus kérdése is, de alap az egészséges intimhigiénia. 

Mindemellett ne írjuk le a spontán alakuló, gyors, borostás, izzadt menet gyönyörét se, de a téma valóban vethet fel kérdéseket, mert nem biztos, hogy ugyanazon az úton haladunk a vágyott cél felé, és néha egészségügyi tévhitek visznek zsákutcába, vagy teszik kínossá az ígéretesnek induló aktust.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu előző cikke, a "Te is pisilni mész szex előtt? Nem teszed jól!" már felvetette a női intimitás egy kényes kérdését, egy másik anyag pedig behatóan foglalkozott azzal, hogy kell-e szappan a péniszre, vagy sem. Kiderítettük, hogy nem kötelező, de azért ajánlott. A jó szappan nem szárít, nem okoz allergiát, pöttyöket, fájdalmat és semmi köze az erekciós problémákhoz. Főleg, ha avatott kezek közé kerül a sikamlós tisztálkodószer.

Már a debreceni diákok is pisivel öblítettek

Kis irodalmi kikacsintást azért megengedünk magunknak a pisi-higiénia összefüggésében, hiszen Végh Antal is megírta annak idején (1979-ben) az Akkor májusban esett a hó című regényében, hogy a fiúk (akik prostikhoz) jártak akkor teszik jól, ha a pisit szex utánra tartogatják, mert a vizelet segít "kimosni" a baktériumokat. Az élet persze bebizonyította, hogy a fertőzések megelőzésére a vizelet önmagában nem sokat ér, de ha a New York-i urológus, David Kaufman is ezt mondja ennyi év után is, akkor mi készséggel elhisszük.

Viszont kíváncsiak voltunk, vajon akadnak-e más tévhitek is, amik inkább rontanak, mint javítanak az intim területek egészségén.

Egyet találtunk is rögtön: ez pedig a hüvelyöblítés. Nem kevesen vélik úgy, hogy a szex előtti hüvelyöblítés segíti elő a tökéletes orális szexet. Egy fórumon egy olvasó meg is osztotta a többiekkel, hogy párja elvárja tőle a gondos öblítést, különben nincs nyalakodás, mert "nem jó ízű" a punci. A megosztásból az is kiderült, hogy a férfi nem rejtette véka alá sommás véleményét: a régebben élvezett nők puncija jobb ízű, illatú volt.

Az más kérdés, hogy sokan a tapintatlanul tálalt kérés hallatán öblítés helyett a pasit öntenék nyakon - de a fókusz most nem a párkapcsolati kommunikáción van, hanem azon, hogy kell-e az a bizonyos irrigálás.

Irrigálás joghurttal?

Egy régebbi cikkünkben már foglalkoztunk a hüvely öblögetéses karbantartásával, ahol kiderült, hogy a joghurtos beavatkozás inkább árt, mint használ.
A hüvelyi élesztőgomba-fertőzést, az égő, viszkető tüneteket a hüvelyben jelen lévő candida-gombák túlzott elszaporodása okozza. A joghurtok a gyomorban és a bélrendszerben valóban megakadályozzák a rosszindulatú baktériumok túlszaporodását, valószínűleg e miatt terjedhetett el, hogy a hüvely gombás fertőzéseit is segíthetnek legyőzni. Ennek az állításnak azonban semmi alapja sincsen.
Több internetes oldalon is lehet olvasni arról, hogy a joghurttal való hüvelyöblítés csökkenti a tüneteket. Sőt van, ahol azt ajánlják, hogy márts egy tampont joghurtba, fagyaszd le, majd helyezd fel a hüvelybe. Még véletlenül se tedd! Az igazság az, hogy önmagában a hüvelyöblítés is okozhat gombás fertőzést, pláne, ha mindezt joghurttal teszed! Ma már számos recept nélkül is kiváltható gyógyszerrel lehet kezelni a hüvelyi gombafertőzéseket. Ha megbizonyosodtál arról, hogy valóban ez a bajod, válaszd ezeket a készítményeket, és még véletlenül se kísérletezz otthon joghurttal! Érdemes azonban alaposan meggyőződni a betegség okáról, viszketést ugyanis más is okozhat. Tipikus tünete például a bakteriális vaginózisnak, amely már antibiotikumos kezelést igényel.

Szakértőnk, dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász véleménye a szex előtti hüvelyöblítés kérdésében teljesen egyértelmű: nem kell.

Az egészséges hüvelyflóra illata és íze természetes állapotában olyan, amilyen, ahogy a spermáé is ezek fényében (is) változik. Befolyásolhatják valamennyire az elfogyasztott ételek, italok fűszerezése, savassága, valamint számít, hogy dohányzik-e az illető. Ám ezek az illatok nemcsak a hüvely ízén, de a nő bőrén, haján, nyálán is megjelennek. Ha ott oké a dolog, akkor a hüvely titkos konyhája se teszi tönkre a varázst.

Forrás: Thinkstock

A felesleges öblítés felesleges beavatkozást jelent, amely próbára teszi a hüvely természetes védekezőképességét. Gyengíti azt, főleg, ha ez mindennapossá vagy gyakorivá válik.

Teljesen más a helyzet, ha valóban kínos szagok áradnak az intim terület felől, akkor viszont nem az orális szex megvonása a megoldás, és nem is a házi öblögetés, hanem szakember. Aki megállapíthatja, hogy milyen erdetű fertőzés írta át az intim kémiát ott lenn.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.