Sérült spermák, görcsös ujjak? 7 egészségi tünet, amit a túl sok netezés okoz

Forrás: Youtube -
laptop egészség telefon internet okostelefon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hallottál már a fantomrezgésről? Pedig téged is érintett már életed során legalább egyszer. Ez csak egyik azoknak az egészségi dolognak, amiket a túlzott telefon-, laptop- és internetfüggőség vált ki.

1. „Kiber betegség”

Az úgynevezett cyberhondria olyan „digitális mozgásszervi betegség”, amelynek során fejfájás, kába érzések alakulhatnak ki, amennyiben valaki egyfolytában az okostelefonján lóg. A Harvard Medical School professzora, Steve Rauch szenzorokkal vizsgálta, hogy mi zajlik az okostelefont használók fejében. „Nem csak az egyensúlyérzékük változott meg, de az érzékeik is”– mondta. Ráadásul a migrénre is fogékonyabbak lettek.

Forrás: Tumblr

2. Görcsös ujjak

Nem ritka jelenség, hogy annyira sokat nyomod a telefonodat vagy a géped billentyűzetét, hogy utána szabályosan görcsbe áll az ujjad. Ha gyakran fordul elő, figyelj rá oda, mert a folyamatos motoros aktivitás fájdalmat okozhat az inaknak és az izmoknak.

Forrás: Tumblr

3. Megerőltetett szemek

Minden olyan tevékenység, aminél a szemedet használod, az fáradt, fájó, száraz szemhez vezet és fejfájást okoz előbb-utóbb, ami csökkenti a teljesítőképességet is.

4. Megtört nyak

A kézhez hasonlóan a folyamatos lefele nézéstől kellemetlen érzés alakulhat ki a nyakban és a gerincben.

Forrás: Youtube

5. Fantomrezgések

Egy 2012-es tanulmány szerint a megkérdezett főiskolai hallgatók 90 százaléka tapasztalt már fantomrezgést. Ez az a jelenség, amelynek során azt hisszük, hogy a telefon vibrál a zsebünkben, pedig valójában nem vagy nincs is ott. A szakértők szerint ez egyfajta kényszeres viselkedés, amely szorongásra is utalhat. “Tíz évvel ezelőtt ha viszketett volna a combom, odanyúlok a farmerem zsebéhez és megvakarom, mert valószínűleg egy kis viszketés, amit a neuronkisülés okozott” - mondta Dr. Larry Rosen pszichológus a jelenségről.

Forrás: Youtube

6. Sérült spermák

Egy tanulmány szerint az ölben tartott laptopok hője károsíthatja a spermákat.

Forrás: Tumblr

7. Túlevés

Nem direkt hatása, de szintén együtt jár a virtuális világgal ez a jelenség. Kutatások szerint ha ételfotókat vagy arra utaló képeket látunk, az ösztönöz minket arra, hogy együnk. Tehát ha éppen diétázunk érdemes elkerülni az ínycsiklandó képeket.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.