mellékhatás gyógyszer elektrosokk kiállítás pszichiátria kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február elején hazánkba is megérkezett egy vándorkállítás, mely igen érzékletesen mutatja be azokat az embertelen kísérleteket és kezeléseket, melyekkel a pszichiátria a különös viselkedésű pácienseket igyekezett "gyógyítani", s melyek egy részét a mai napig alkalmazzák. A témáról Dobos János, a kiállítást szervező Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke mesélt a Life.hu-nak.

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Alapítvány a nemzetközi szervezethez hasonlóan régóta foglalkozik a pszichiátria területén történő emberi jogi visszaélésekkel. Nemcsak jogorvoslatért fordulhatunk hozzájuk, de az elmúlt évek során felgyűlt anyagokból kiállítást is szerveztek, ahol képet kaphatunk a pszichiátria múltjáról, jelenéről, és bepillantást nyerhetünk a szörnyű kezelésekbe.

Thinkstock
Thinkstock

"A kiállítás egy kevéssé ismert világba vezeti el a látogatókat, tehát olyan dolgokat láthatnak, melyekkel az átlagember nem foglalkozik, vagy nem is tud róla. Kezdetben a pszichiátria nem volt része a hagyományos orvoslásnak, így a furcsán viselkedő, mentálisan zavart embereket egyszerűen fizikailag igyekeztek lehengerelni.
Ezek közül számomra a legborzasztóbb az elektrosokk-kezelés, melynek ötletét egy olasz pszichiáterpáros egy vágóhídon szerezte. Ott ugyanis az állatokat először fejbekólintották árammal, hogy könnyebb legyen levágni őket - a két pszichiáter pedig kidolgozott egy módszert arra, hogy a mentálisan zavart embereket hogyan lehet ugyanilyen módon ártalmatlanná tenni. Ez a mai szemmel embertelen kezelés rengeteg ember életét tette tönkre, de nemcsak fénykorában: Franciaországban ma is évente több tízezer elektrosokk-kezelést végeznek, és alacsonyabb számban ugyan, de hazánkban is alkalmazzák a mai napig. Azt a vezető pszichiáterek is elismerik, hogy nem tudni, az áram mit okoz az agyban, egyedül az mérhető, hogy agyszöveteket éget el, és emiatt lehet egy korábban dühöngő páciens a kezelés végén csendes és nyugodt. Ma már ugyan altatásban végzik, illetve a csonttörések elkerülése érdekében izomlazítót is adnak, valamint beleegyező nyilatkozatot is aláíratnak a beteggel, de nem tudni, hogy megfelelően tájékoztatták-e a veszélyekről, mellékhatásokról."

Erre a legjobb példa a ma már idős Ilonka néni, akit több alkalommal is elektrosokkal kezeltek:

"A hozzánk forduló nénit az előző rendszerben 'kezelték', mikor a tolókocsis fia érdekében vitatkozni mert az egészségügyisekkel. Bevitték a pszichiátriára, és húsz alkalommal elektrosokkolták, amitől nemcsak emlékezetkiesései keletkeztek, de egyik szemére teljesen, másikra csaknem teljesen elvesztette a látását. Bár el tudta látni magát, gondnokság alá helyezték, ami alól csak nemrég sikerült felszabadítanunk. Ilonka néni esete természetesen nem egyedülálló, hiszen a pszichiátria lehengerlős időszakában ennél borzalmasabb kezeléseket is végeztek. Míg a 19. században valódi eszközök híján hideg vízbe pottyantották, vagy egy székben pörgették a delikvenseket, addig a huszadik század első felében a portugál Antonio Egas Moniz továbbfejlesztette a betegek elcsendesítését. Egy jégcsákányszerű pálcikával a szemen át behatoltak az agy elülső lebenyébe, ahol az eszközt mozgatva tulajdonképpen agyszöveteket roncsoltak. A majmokon végzett kísérletek során megfigyelték, hogy az állatok nyugodtabbak lettek a kezeléstől, így emberek tízezrein is bátran alkalmazták. Bár gyakorlatilag az életet ölték ki a páciensekből, a feltaláló Nobel-díjat kapott. Az már a sors fintora, hogy Monizt végül egy így ártalmatlanná tett betege ölte meg."

Thinkstock
Thinkstock

Magát a pszichiátriát a huszadik század közepétől kezdték a hagyományos orvoslás részének tekinteni, így kezdték el az elektrosokkon és a műtéteken kívül a gyógyszeres kezeléseket.

"Személyes tapasztalatból mondhatom - hiszen rengeteg ilyen ügyünk van -, hogy a pszichiátriai gyógyszerek eltérnek az orvoslásban használt gyógyszerektől. Valójában nem jelentenek megoldást, mivel a mentális problémák esetén az alapvető kérdés az, hogy mi okozza a tüneteket, és nem az, hogyan lehetne azokat elnyomni. Ezek a szerek kémiai úton ugyan elfedik a tüneteket, de az alapvető probléma megmarad, és a pirulák abbahagyása után újra jelentkezik. Ahhoz pedig, hogy a szerek számtalan mellékhatásáról képet kapjunk, elég kinyitni a hivatalos gyógyszerkönyvet, ahol a testi problémáktól kezdve az agresszióig, öngyilkossági gondolatokig minden megtalálható. Az utóbbi években nagy médiafigyelmet kaptak az iskolai lövöldözések, ámokfutások. Rengeteg olyan esetről tudunk, ahol ezek a gyilkosok veszélyes pszichiátriai szereket szedtek, vagy azok mellékhatásaitól szenvedtek: 1986-ban Rod Matthews, aki ütővel agyonverte osztálytársát, 1996-ban Timmy Becton, aki pajzsként maga elé ragadta 3 éves unokahúgát, és fegyvert fogott a rendőrre, vagy Kip Kinkel 1998-ban, aki a springfieldi középiskolában nemcsak szüleit lőtte le, de két másik embert, valamint huszonkettőt megsebesített - ők mind pszichiátriai gyógyszerezés hatása alatt álltak, de az elmúlt tíz évben történt iskolai lövöldözések esetén is többször ugyanerről volt szó."

A mai pszichiátria legfőbb "gyógymódja" a tudatbefolyásoló szerek egyre szélesebb körű használata - nemcsak felnőttek, de gyerekek esetében is.

"Megfigyelhetjük, hogy 20-30 évvel ezelőtt az iskolában a problémás gyerekeket senki sem tartotta betegnek, amire gyógyszert kéne adni. Manapság, ha viselkedési vagy tanulási zavart látunk, akkor hazánkban is kerülhet egy gyerek pszichiáterhez, ahol esetenként gyógyszerrel lecsendesítik. A leggyakrabban alkalmazott ilyen szer, ami Magyarországon is felírható, a speed és a kokain hatóanyagával rokon vegyületet tartalmaz. 2008-ban egy fiút, aki drogfogyasztás miatt került pszichiátriára, egyszerűen átszoktattak pszichiátriai szerekre, amiktől egyre rosszabb lett az állapota. Erre még több gyógyszert adtak neki - köztük olyat is, mely szívproblémákat okozhat, majd mikor meghalt a szeretett nagybátyja, és a gyásztól teljesen magába fordult, tíz alkalommal elektrosokkolták. Innentől drámai módon romlott az állapota, egy emberi roncs lett, és annyira kiszámíthatatlanná vált, hogy másfél évig az ágyához kötözve tartották. Mikor felhívtuk a figyelmet az ügyre, a kórházból egyszerűen kirakták, majd pár hónap múlva a fiú szíve egyszerűen megállt - könnyen lehet, hogy hirtelen halálát a kapott szerek mellékhatásai okozták. Az édesanyja egyetlen gyermeke volt.

Thinkstock
Thinkstock

Személyes véleményem szerint a pszichiátriai gyógyszerek, melyeket a mai napig nemcsak társadalmi, de szakmai körök is támadnak, még mindig nem a megoldás felé vezetnek. Ráadásul sokszor magát az engedélyezési procedúrát is befolyásolják a gyógyszergyártók, és elhallgatják a mellékhatásokat. Mire pedig a forgalomba kerülés után azok megjelennek az embereknél, és betiltják a gyógyszert, már több milliárdos hasznot hozott."

Life.hu programtipp

3 lebilincselő kiállítás februárra
1. Thorma János kiállítása a Nemzeti Galériában
2. Pszichiátria: Károkozás és halálesetek
3. Nézegess meztelen férfiakat a Leopold Múzeumban

Bővebb információ a kiállításokról



Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, hogy ne maradj le semmiről!



Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.