izgalom depresszió szexuális vágy szenvedés orgazmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fekvőrendőrök, rezgő mobiltelefonok, forgóajtók, vagy akár bevásárlókocsi tolása is orgazmust válthat ki a harmincéves Zara Richardsonból, aki teljesen belefáradt már abba, hogy a leghétköznapibb tennivalók is szexuális izgalomba hozzák.

A legtöbb ember számára a hétvégi nagybevásárlás vagy a porszívózás csak unalmas házimunkának tűnik, azonban az angliai Basingstoke-ban élő 30 éves Zara Richardson egy meglehetősen ritka rendellenesség következtében a fenti tevékenységek hatására bármikor képes orgazmust elérni. Zarával előfordult már, hogy egy nap alatt közel 500 orgazmusa volt, anélkül, hogy élvezte volna.

Thinkstock
Thinkstock

A kép illusztráció, Zaráról itt láthatsz képeket

Az úgynevezett állandó szexuális izgalom szindróma, vagy röviden PSAS mindössze pár ezer embert érint a világon. Ez az állapot általában középkorú nőkre jellemző, de nem ritka az sem, hogy már gyermekkorban elkezdődik. A betegség kiváltó okait egyelőre homály fedi, és a szakértők is csak a sötétben tapogatóznak a PSAS rejtélyét illetően.

"Az emberek azt gondolhatják, hogy ez fantasztikus adottság, és örülnének, ha életükben akár csak egyszer is átélhetnék a szexuális beteljesülést, pedig az állandó szexuális izgalom és kontrollálatlan orgazmusok nagyon megkeserítik az életem. A leghétköznapibb cselekvés is orgazmust válthat ki, ez rendkívül fárasztó, és semmit nem tudok tenni ellene" - panaszkodott Zara a Sun újságírójának.

"Orgazmusom van, miközben átmegyek egy forgóajtón, miközben áthajtok egy fekvőrendőrön, mikor leül valaki mellém a kanapén, szinte a legkisebb rezgés vagy mozgás kiváltja a beteljesülést, de mégsem elégülök ki, mivel az izgalom nem múlik el, hanem folyamatosan jelen van. Felizgulva ébredek, felizgulva fekszem le, kész pokol az életem" - folytatta Zara, akinek már szinte teljesen megszűnt hagyományos értelemben vett szexuális élete, ráadásul időközben elhatalmasodott rajta a depresszió is.

Az állandó szexuális izgalom szindrómát először 2001-ben dokumentálták egészségügyi rendellenességként. Zara esetében 2010-ben diagnosztizálták a zavart, miután hónapokig szenvedett a folyamatos szexuális izgalomtól. "Úgy emlékszem, hogy ez a dolog fokozatosan kezdődött, eleinte a hormonváltozással próbáltam magyarázni a jelenséget, de bármit tettem, nem szűnt meg az állapot. Soha nem éreztem magam teljes mértékben kielégülve, miután lefeküdtem az akkori barátommal, pedig mindent kipróbáltunk, az izgatottság érzése örökre megmaradt" - mondta Zara, aki időnként fagyaszott zöldségeket szorít az ágyékához, hogy némiképpen lehűtse vágyait.

Zara jelenleg egy honlapot üzemeltet, ahol a hasonló helyzetben lévő nők számára nyitott egy fórumot, ahol megbeszélhetik a problémáikat és tanácsokat adhatnak egymásnak.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.