Cotard-szindróma: Emberek, akik azt hiszik, hogy már nem élnek

hallucinál betegség Élni pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Álmodtad már valaha, hogy meghaltál? Hogy hiába küzdenél ellene, már nem létezel, és ez ellen semmit sem tehetsz? Vannak, akiknek ez a téma nem csupán rémálom. Ők azok, akik az év 365 napján élnek együtt a tudattal, hogy már a túlvilágon vannak. Mindez pedig egy ritka pszichés betegség, a Cotard-szindróma számlájára írható.

Ki ne hallott volna a hallucináció jelenségéről? Egy-egy fáradtabb estén, néhány átdolgozott vagy éppen átbulizott éjszaka után - minden pszichés zavar nélkül - néhány pillanat erejéig bármelyikünk láthat, hallhat, "flash"-elhet érdekes dolgokat, anélkül, hogy szemernyi realitásalapja lenne a tévesen érzékelt ingereknek.

Istockphoto
Istockphoto

A modern pszichiátria kórképeit vizsgálva azonban a szokásosnál gyakrabban találkozunk az érzékcsalódás tünetével. A hétköznapokban csak hallucinációként emlegetett epizód lényege, hogy a betegek olyan "érzéki benyomásokat" tapasztalnak magukon, melyek a valóságnak cseppet sem felelnek meg. Tartósan hallanak, látnak, ízlelnek vagy éreznek olyan illatokat, melyek nem léteznek, illetve az adott időszakban nincsenek jelen.

Az érzékcsalódás persze nem reklámozza fals mivoltát, ezért a betegek valós élményként élik meg hallucinációikat, és a legtöbb esetben hisznek is nekik, tehát a téves érzékleteknek megfelelően, illetve azok befolyása alatt cselekszenek.

Cotard-szindróma: úgy érzi, már nem él


nem élnek

Istockphoto
Istockphoto

kétségbeesnek

Te hallucináltál már?




Miért alakulhat ki ez a betegség?




Istockphoto
Istockphoto


Hogyan lehet gyógyítani?




Oláh-Szíjjártó Linda

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Korábban:

Vigyázz a szexszel! Allergiát okozhat! Videó
Így öregszik a pasik pénisze
Egyhónapos korában jöttek rá, hogy kislányuk született, nem kisfiuk



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.