Az éhség rossz tanácsadó: üres hassal soha ne kezdj bele ezekbe a dolgokba

Forrás: Shutterstock -
bevásárlás kávé Éhség sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az az igazság, hogy napi ötszöri étkezéssel, egy kiegyensúlyozott étrenddel teljesen elkerülhető, hogy egyáltalán bármikor is ránktörjön az éhségérzet. De azért vannak olyan napok, amikor az ember nem tud ennyire tudatosan tervezni, vagy éppen még kezdő életmódváltóként nincs tisztában az egészséges étrend szabályaival, és ekkor bizony gyakrabban beüthet a farkaséhség, amivel nem árt vigyázni. Sok élethelyzetben ugyanis nagyon rossz tanácsadó. Most eláruljuk, mitől óvakodj, ha üres a gyomrod! 

Sajnos sokan még mindig azt gondolják, hogy ha koplalnak, attól fogyhatnak. Pedig a koplalás, az állandó éhségérzet csak legyengít, ráadásul különböző hiánybetegségek is kialakulhatnak az ételmegvonás miatt. Az is óriási tévhit, hogy ha üres gyomorral edzel, akkor több kalóriát égetsz. Ellenben semmi erőd nem lesz a sporthoz. Nem véletlen, hogy a napi ötszöri étkezés javasolt, ez folyamatos energiaellátást biztosít, így egész nap lesz erőd a napi teendőkhöz. Az edzéshez pedig kifejezetten sok erőre, energiára van szükség, vagyis korgó gyomorral az edzőteremben semmire sem mész. Táplálkozz tudatosan és változatosan!

A napi ötszöri étkezés folyamatos energiaellátást biztosít, így egész nap lesz erőd a napi teendőkhöz Forrás: Shutterstock

5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

Az adalékanyagok, a mértéktelen cukorfogyasztás, az olcsón sokat világát éltük az elmúlt évtizedekben. Manapság azonban egyre nagyobb teret hódít mindezekkel szemben az egészségtudatosság, vagyis az embereket egyre jobban érdekli, hogy mit esznek, mit visznek be pontosan a szervezetükbe, és valóban oda is kell figyelni erre, ha igazán törődünk önmagunkkal. Olvasd el korábbi cikkünket!

A megfigyelések azt bizonyítják, ha éhesen megyünk vásárolni, nemcsak a közvetlenül fogyasztható élelmiszerekből vásárolunk többet, hanem a tartós élelmiszerekből is, mintha raktározni akarnánk a szűkösebb napokra. Ha nem az éhség, hanem a józan ész vezérelne a bevásárlókocsi tologatása közben, nagyjából feleannyi terméket vennénk, és sokkal átgondoltabban választanánk. Ráadásul a nassolnivalókat is sokkal szívesebben pakoljuk be a kocsiba, ha a farkaséhség veszi át a hatalmat felettünk.

Éhesen nem érdemes elmenni vásárolni, mert így sokkal több élelmiszer kerül a kosárba Forrás: Shutterstock

A kávénak rengeteg pozitív hatása van, legalábbis a jó minőségű kávészemeknek, ha aztán nem dobunk hozzá három szem kockacukrot is. Vagyis a kávé fogyasztása abszolút javasolt, kivéve éhgyomorra. A kávé ugyanis beindítja a sav termelődését, aminek segíti az ételek lebontását. Ha éhesen isszuk meg a feketét, azaz nincs étel, amit le tudna bontani, akkor a savak kimarják a gyomrot.

3 ok, amiért minden reggel igyál kávét

A kávé még a mai napig is a vegyes megítélésű élelmiszerek közé tartozik, pedig, ha jól fogyasztja az ember, akkor valójában rendkívül egészséges. Íme, 3 ok, amiért minden nap igyál kávét!

Az éhség közérzetre gyakorolt hatását valószínűleg már mindenki megtapasztalta, habár különböző mértékben jelentkezik az embereknél: a feszült idegállapot, az ingerültség és a mindjárt lekiabálom a fejedet különböző fokozatai mutatkoznak. Éppen ezért komoly beszélgetéseket semmiképpen nem javasolunk ilyenkor, főleg olyannal, akit nagyon szeretsz, mert ilyen állapotban könnyen meg tudod bántani a másikat.

A komoly beszélgetéseket mellőzd, mert ilyen állapotban könnyen meg tudod bántani a másikat Forrás: Shutterstock

Az éhség akkor is rossz tanácsadó, ha éppen leülnénk enni. Hiszen éhesen sokkal gyorsabban, így sokkal többet is eszünk, mivel nincs ideje eljutni az információnak az agyunkig, hogy jóllaktunk. A gyorsan evők egyszerűen olyan tempót diktálnak, hogy az agy sem tud időben reagálni arra, hogy mikor elég. A rendszeres túlevés pedig nagyon hamar elhízáshoz vezet. Ha már nagyon éhes vagy, étkezés előtt igyál meg egy pohár vizet, ez kissé eltelíti a gyomrodat, és segíti majd az emésztést is. Próbálj tudatosan figyelni arra, hogy ne falj, és rágd meg jól az ételt.

Először jársz edzőteremben? Kezdők hibái, amiket érdemes elkerülni!http://www.life.hu/ez-zsir/20190917-eloszor-jarsz-edzoteremben-ezektol-a-hibaktol-ovakodj.htmlAki először lép be egy edzőterembe, egy teljesen új és idegen világ tárulhat fel előtte. Lehet, hogy a lelkesedés megvan, ami nulladik lépésnek kiváló, de mindenképpen érdemes elkerülni a kezdők hibáit, hogy se sérülés ne történjen, és a lelkesedés se múljon el a legelső alkalommal. Ez Zsír!OrigoLeküzdötte ételfüggőségét a 143 kilós lány - Így fogyott le!http://www.life.hu/ez-zsir/20190913-lekuzdotte-etelfuggoseget-a-143-kilos-lany.htmlA 34 éves Erica Leigh nagyon hosszú utat járt be az életmódváltás és az egészség felé, és még mindig nem érte el a célt, hiszen ahogy ő mondja, valójában nincs is végcél, egy fenntartható, egészséges életmódért mindig dolgozni kell. Ismerd meg az egykor 143 kilós lány történetét! Ez Zsír!OrigoTerhességi striák - Így előzheted meg!http://www.life.hu/ez-zsir/20190911-terhessegi-striak-igy-elozheted-meg.htmlA várandósság egy nő életének legszebb időszaka, talán még akkor is, ha rosszullétek tarkítják, és az utolsó hónapban már a cipőfűző bekötéséhez is segítség kell. Egyébként rendkívül változó lehet, hogy milyen nehézségek, kényelmetlenségek merülnek fel a babavárás során, de vannak általános dolgok is, mint például a striák kialakulása. Ez Zsír!OrigoRájuk sem ismerni! Együtt fogyott le és fiatalodott meg a házaspárhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190909-tricia-es-nick-hensley-amerikai-hazaspar-egyutt-fogyott-le-es-fiatalodott-meg.html"A legjobb dolog a fogyásban, hogy együtt csináltuk végig" - vallja Tricia, aki férfjével Nick-kel indult el az életmódváltás útján. Az amerikai házaspár előtte-utána fotójától leesett az állunk: nemcsak, hogy lefogytak, de sok-sok évet fiatalodtak. Ez Zsír!OrigoEgészséges tízóraik, amiket a gyerekek is imádni fognakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190902-egeszseges-tizoraik-amiket-a-gyerekek-is-imadni-fognak.htmlEgy anya számára általában a 24 óra is kevés, hogy mindent elintézzen. Érdemes fontossági sorrendet állítani, és lehetőleg valahova előre bepréselni a gyerekek, és persze önmagunk megfelelő étkeztetését is. Manapság túl sok adalékanyagot, tartósítószert és felesleges cukrot viszünk be a szervezetünkbe a feldolgozott élelmiszerekkel, de nem szabad elfelejteni, hogy azok leszünk, amit megeszünk. Most mutatunk néhány egészséges, és a gyerekek számára is tetszetős tízórait. Ez Zsír!OrigoFogyj könnyedén: csak néhány egyszerű szabályt kell betartanodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190814-fogyj-konnyeden-csak-nehany-egyszeru-szabalyt-kell-betartanod.htmlHa valaki fogyókúrára adja a fejét, és az inteneten kezd keresgélni, könnyen csapdába csalhatják a hangzatos, sokat ígérő diéták. Pedig a valódi recept igencsak egyszerű: mindössze néhány változtatásra van szükség az életmódodban, hogy beinduljon a fogyás. Kezdd néhány étkezési reformmal! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.