Kihirdették a Magyarország Tortája verseny győzteseit

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete -
Magyarország Tortája Kicsi Gesztenye Boldogasszony csipkéje Magyarország Cukormentes Tortája Gyuris László
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Először augusztus 18-án kóstolhatja meg a nagyközönség a 2019-es Magyarország Tortája verseny győzteseit. Idén a befutó egy málnás finomság lett, az év cukormentes édessége pedig gesztenyés-áfonyás ízben pompázik.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyaroszág Tortája címet – olvasható a Cukraszat.net oldalon. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése.

A győztes tortát roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málnalekvár és málnás meringue alkotják. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, amelyek közé málnalekvárt tettek. Díszítésként liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-geket és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákat választottak.

Málnás finomságot választottak idén Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A verseny második helyezettje Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi aranykoszorús cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládéívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

Ezt a megméretést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája" versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki öt tortát, majd újrakóstolják a döntős tortákat, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, amelyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

A tortákat augusztus 18-ától lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.