Kánikulában is sportolnál? Erre figyelj!

Forrás: Shutterstock -
kánikula Nyár sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári kánikulában a szervezetnek extrém igényei vannak, amelyekre feltétlenül oda kell figyelni, hiszen a sport nagyon fontos, de mindig az a legfontosabb, hogy egészséges keretek között tudjuk űzni. Éppen ezért ezeket a szabályokat feltétlenül tartsd be!

Ha leginkább az edzőtermi mozgást szereted, akkor szerencséd van. Ezeket a helyeket általában légkondival hűtik, így a nap bármely szakaszában bátran mehetsz edzeni. Nagyon fontos azonban, hogy a kinti hőmérséklethez képest ne legyen túlságosan lehűtve a levegő, a kinti-benti hőmérséklet változása ugyanis könnyedén megterhelheti a szervezetet. Arra is figyelj, hogy a légkondi alatt soha ne állj, ilyenkor ugyanis fokozott az izzadás, a közvetlen hideg levegő pedig ilyenkor könnyen megfázást, torokgyulladást okozhat.

Ha a kültéri sportok szerelmese vagy, a futásé vagy mondjuk a biciklizésé, akkor a kora reggeli és a naplemente környéki időszak a legideálisabb az edzésre. Nagyobb városokban, ahol kevésbé és lassabban is hűl le este a levegő, tényleg érdemes kivárni a legalkalmasabb időt, és minél korábban vagy minél később edzeni, amikor a beton már nem ontja magából a forróságot. Természeti környezetben kicsit mások ezek a hőhatások, persze fényes délben akkor sem érdemes elindulni.

Kora reggel vagy naplemente környékén sportolj a szabadban Forrás: Shutterstock

Ha lehetőséged van rá, nyáron a vízi sportokat részesítsd előnyben. Az úszáshoz, ami nem mellesleg az egyik legjobb kalóriaégető sport, nem feltétlenül kell vízparton lenni, de a nyaralások alkalmával más sportokat is kipróbálhatsz, mint a kajak vagy a kenu, a rafting, a wakeboard, a SUP vagy a szörf. Nyáron ezek a vízi sportok különösen jót tesznek a szervezetnek.

Bármit is sportolnál nyáron, a folyadékbevitelre rendkívül fontos odafigyelni. Ha megszorzod a testsúlyodat 0,33-mal, megkapod azt a mennyiséget (deciliterben), amennyi vízre szüksége van a szervezetednek. Persze vannak olyan esetek, amikor ennél többet is megkíván a szervezetünk, például sportolás alkalmával, vagy a tikkasztó nyári napokon. Különösen oda kell figyelni, ha ez a két körülmény együtt van jelen. Fontos, hogy fokozatosan idd meg azt a napi 3-4 litert, ne húzz le egyszerre rengeteget, de egész nap hidratáld a szervezetedet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.