Sokat kávézol, teázol? Vagy diétás étrendet követsz? Akkor vasat érdemes szedned, de nem mindegy, hogy mit!

Forrás: Shutterstock -
Vas diéta maltofer2019 tea kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyoldalú táplálkozással, napjaink változatos diétairányzataival sok vitamintól és ásványi anyagtól, például vastól fosztjuk meg a szervezetünket, pedig utóbbi az életműködéseinkhez elengedhetetlen. A vas teljes megvonása például a szervezet összeomlásához vezet. De nem csak az ételekre kell odafigyelnünk, ha el akarjuk kerülni a vashiányt, az sem mindegy, hogy mit iszunk! Talán nem is gondolnád, de a rendszeres kávézás és teázás is rontja a vas felszívódását. Így pótold a vasat, ha sem a megszokott étrendedről, sem a koffeinadagodról nem akarsz lemondani.

A testünknek számos ásványi anyagra, nyomelemre és vitaminra van szüksége az egészséges működéshez. Ilyen a vas is, amely nyomelemre a szervezetünk minden sejtjének szüksége van, de

mégsem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy elegendő mennyiségű vassal lássuk el a testünket.

A vörös húsokban gazdag táplálkozás elvileg biztosítja, hogy ne alakuljon ki a vashiány Forrás: Shutterstock

Pedig vérképzésünkhöz, sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, idegrendszerünk, immunrendszerünk, szívizomzatunk és vázizomzatunk normál működéséhez elengedhetetlenül szükséges a vas. Mivel a vas a vörösvértestekben található oxigénszállító fehérje, a hemoglobin egyik fő alkotóeleme,

hiányában károsodik a vérképzés, idővel vashiányos vérszegénység alakul ki,

csökken a vér oxigénszállító képessége, aminek következtében nem jut elegendő oxigénhez a szervezetünk – hogy csak a legismertebb problémát emeljük ki a vas számos funkciója közül. A vas élettani szerepe tehát felbecsülhetetlen. A változatos, egészséges, vörös húsokban gazdag táplálkozás elvileg biztosítja, hogy egészséges embereknél ne alakuljon ki a vashiány. Manapság azonban, amikor sokan követnek különböző divatos diétákat, és teljes élelmiszercsoportokat hagynak el az étkezésükből, nehéz biztosítani a megfelelő vasmennyiséget.


A már egy ideje nagy népszerűségnek örvendő paleolit diéta is tartogathat veszélyeket, habár elsőre olybá tűnhet, hogy ezzel az étkezéssel sok vasat juttathatunk a szervezetünkbe, hiszen állati eredetű alapanyagokra – amelyekből a vas leginkább hasznosul – és zöldségekre épül. Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy

a bevitt ásványi anyagok és vitaminok szervezetünkben való felszívódása és hasznosulása akkor a leghatékonyabb, ha változatosan étkezünk.

Ha egyoldalú diétát követünk, akkor a vas megfelelő pótlására oda kell figyelnünk Forrás: Shutterstock

Veszélyes teljes élelmiszercsoportokat kihagyni, ebből a szempontból pedig a paleo diéta nagyon szigorú. Nem engedi meg például a hüvelyesek bevitelét, amelyek szintén jó vasforrások, ha nem is annyira, mint az állati eredetűek. A legtöbb dietetikus és orvos is óva int az olyan diétáktól, amelyek szigorúan tiltanak és kiiktatnak ételeket:

az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, különben rengeteg vitamintól és nyomelemtől fosztjuk meg a szervezetünket.

Ha mégis elkötelezetten hiszünk az ilyen étkezésben, akkor az ásványi anyagok, így például a vas megfelelő pótlására oda kell figyelnünk.

Az egészséges étkezés a szervezetünk megfelelő tápanyag-ellátottságának alapja, de nemcsak erre kell odafigyelnünk, ha el akarjuk kerülni a különböző hiánybetegségeket, köztük az egyik leggyakoribbat, a vashiányt. Bizony, az sem mindegy, hogy milyen folyadékokat viszünk be a szervezetünkbe. Egyes italok ugyanis jelentősen csökkentik a vas felszívódását vagy közvetlenül, vagy közvetve.

Többek között a kávé is olyan folyadék, amely rontja a vas hasznosulását Forrás: Shutterstock

A cukrozott, szénsavas üdítők, a kávé és a tea mind olyan folyadékok, amelyek rontják a vas hasznosulását.

A koffein és a teában lévő csersav, vagy más néven tannin ugyanis megköti a vasat, ezért azoknál, akik sokat fogyasztanak ezekből az italokból, az étellel bevitt vas hasznosulása zavart szenved, ezért más forrásból kell gondoskodnunk a pótlásáról, de nem mindegy, hogy milyen vaspótlást választunk!

Ha az étrendünk, vagy egyéb étkezési szokásaink miatt fennáll a vashiány veszélye, akkor különböző készítményekkel kell pótolnunk

ezt az ásványi anyagot, a vasat ugyanis a szervezetünk nem tudja előállítani. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit szedünk, mivel a szájon át bevitt vasnak körülbelül 10 százaléka hasznosul. A javasolt napi adagolásban meglehetősen alacsony (18 mg) vastartalmuk miatt az étrend-kiegészítők nem alkalmasak a vas pótlására.

Ha az étrendünk miatt fennáll a vashiány veszélye, akkor különböző készítményekkel kell pótolnunk Forrás: Shutterstock

A vashiány elkerülésére ezért klinikailag bizonyítottan hatásos, gyógyszernek minősülő készítményeket ajánlatos alkalmazni,

amelyeknek elemi vastartalma optimálisan magas (100 mg). Vaspótló gyógyszerkészítmények esetén figyeljünk a helyes alkalmazásra! Csak az a vaskészítmény vehető be étkezéssel egyidejűleg, melyet így ajánl a betegtájékoztató. A legtöbb vastartalmú gyógyszert azonban azért kell éhgyomorra szedni, mert az étkezés csökkenti a bennük lévő vas felszívódását és ezáltal a kezelés hatásosságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.