5 + 1 ok, hogy miért egyél minél több epret

Forrás: Shutterstock -
vitamin eper eperszezon egészséges életmód gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a pirosló, külsejében is csodálatos gyümölcs legalább annyira finom, mint amennyire egészséges. Érdemes kiélvezni a szezonját, és minél többet fogyasztani a frissen szedett eperből. 
  • Ha C-vitaminról van szó, elsősorban a citrom és a narancs kerülnek szóba, pedig az eper C-vitamin-tartalma vetekszik ezekkel is. Már 8 szem eper elfogyasztásával több C-vitamint vihetsz be a szervezetedbe, mintha megennél egy narancsot.
Már 8 szem eper elfogyasztásával több C-vitamint vihetsz be a szervezetedbe, mintha megennél egy narancsot Forrás: Shutterstock
  • Ami az ásványianyag-tartalmát illeti, nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, aminek azon túl, hogy lényeges szerepe van a vérképzésben, a kismamák számára kifejezetten fontos az első trimeszterben: a folsav segít az idegcsőzáródási rendellenességek megelőzésében.
  • Magas a rost- és a víztartalma, ezáltal támogatja az egészséges emésztést. Mindezek mellett alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrába is beilleszthető.
  • Antioxidáns-tartalma alapján a zöldségek és gyümölcsök között a top 10-ben van. Ezért rendszeres fogyasztásával csökkentheted a szervezetedben lévő káros, többek között az öregedésért és például a daganatos betegségekért is felelős szabadgyökök számát.
Az eper rendszeres fogyasztásával csökkentheted az öregedésért felelős szabadgyökök számát Forrás: Shutterstock
  • Az eper gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, csökkenti az LDL koleszterin szintjét, és a vérnyomásra is jó hatással van.
  • Az eper a szépségápolásban is megállja a helyét. Bővelkedik szalicilsavban, ami a ma ismert leghatásosabb ellenszer pattanások és mitesszerek ellen. Az eperpakolás az öregségi foltok és a szeplők halványítására is alkalmas, míg a gyümölcs leveléből főzött, majd lehűtött tea kiváló a leégett bőr megnyugtatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.