Leküzdhetetlen a cukor iránti vágyad? Így tehetsz ellene!

cukor vágy Éhség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukor iránti vágy rengeteg ember számára leküzdhetetlen. Gyakran sajnos már függőségről beszélhetünk, egy rendkívül egészségkárosító függőségről, ami rengeteg betegségnek is okozója lehet. A mérsékelt cukorfogyasztásra így nem csak túlsúlyosként kell odafigyelni. Következzen néhány tipp, amivel leküzdheted a cukor iránti vágyat.
  • Ami édes, lehet egészséges

Az, hogy nem ehetsz cukrot, nem jelenti azt, hogy le kell mondanod az édességekről, ugyanis rengeteg alternatíva létezik az édes ízek szerelmeseinek. Itt vannak például a gyümölcsök: közeledik az eper, a málna és a barack szezonja is. Készíthetsz belőlük akár turmixot is, ami egy komplett reggelinek is megfelelhet. Ha egy kiadós, édesre hangolt reggelivel kezded a reggelt, máris kielégítheted a sóvárgásodat. Nagyszerű választás lehet reggelire egy zabkása vagy éppen egy palacsinta. A zabot feldobhatod gyümölcsökkel vagy magvakkal, ha beleturmixolsz egy banánt, édesítő más nem is kell bele. Jöhet rá egy kis kókuszcsipsz vagy étcsokoládé, ami kifejezetten egészséges, de akár egy jó minőségű, cukrozatlan földimogyoróvaj is, amiben rengeteg fehérje van. A palacsinta egyik legegyszerűbb változata a tojás és a banán házasításából készül.

A reggeli zabot feldobhatod gyümölcsökkel vagy magvakkal Forrás: Shutterstock

Diétás receptek banánnal

A banán nemcsak, hogy jófajta szénhidrát, de az anyagcserére is jó hatással van. Magas a vas-, kálium- és magnéziumtartalma, de B-vitaminban is gazdag. Fogyókúrában azért is ajánlott a fogyasztása, mert természetes cukorpótlóként használható édességek készítésekor. Íme 3 recept, amit te is imádni fogsz, ha nem szívesen mondasz le az édes ízekről a diéta alatt sem.

  • Maradjon meg jutalomnak

Ha egy héten egyszer beültök a kedvenc cukrászdátokba, ahol jóízűen elfogyasztasz egy süteményt, abból semmi baj nem lehet. A cukor nem feltétlenül ellenség, ha tudsz mértéket tartani. A heti egy cukrászdázás lehet egyfajta jutalom, egy csalóétkezés, amivel megajándékozod magad az egész heti egészséges étrendet követően.

A cukor nem feltétlenül ellenség, ha tudsz mértéket tartani Forrás: Shutterstock
  • Egyél naponta ötször

Ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, ha a szervezeted megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jut, sokkal kevésbé fogod érezni a cukor iránti sóvárgást. Ez az étrend a vércukorszintedet sem dobja meg, sokkal energikusabb, kiegyensúlyozottabb leszel, így nem fogod szükségét érezni az extra kalóriának és boldogsághormonnak. Mindenképpen ügyelj arra, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat fogyassz, és igyál sok folyadékot, azaz vizet.

Jó tudni!

A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.