Plank – egy egyszerű, de annál nagyszerűbb gyakorlat

Forrás: Shutterstock -
planking testtartás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyszerű, mégis hatékony – ki ne szeretné ezt a párosítást? A plank gyakorlata éppen ilyen! Most eláruljuk, milyen jótékony hatásai vannak, és hogyan kell helyesen kivitelezni. 
  • A plank egy saját testsúllyal végzett gyakorlat, ami kifejezetten jó hatással van a testtartásra, de a fizikumunkra is.
  • Nagy előnye, hogy otthon is elvégezhető, mindössze egy matracra van hozzá szükség.
A plank valójában egy fekvőtámasz póz, de az alkaron kell támaszkodni Forrás: Shutterstock
  • Kezdő sportolók, életmódváltók számára az alapgyakorlat is kihívás lesz, de az edzettebbek is megtalálhatják a számításaikat, hiszen sokféle variációban végezhető a gyakorlat.
  • Az alapgyakorlatot érdemes egy személyi edzővel is átbeszélni, hogy mindenképpen jól rögzüljön. Valójában egy fekvőtámasz pózról van szó, de az alkarodon támaszkodsz. A törzsed legyen egyenes, a hasadat mintha felfelé akarnád húzni, feszítsd meg a popsiddal együtt.
  • Jobb hasizomerősítő, mint a felülés. A haránt, az egyenes és a ferde hasizom egyaránt dolgozik.
  • Elsősorban hasizomerősítő gyakorlatként ismerik, pedig egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztat, így rendkívül hasznos és hatékony.
Sokféle variációban végezhető a gyakorlat, ami kifejezetten jó testtartásjavító Forrás: Shutterstock
  • A hasizom és a farizom mellett a vállat, a hátat és a combot is terheli, azaz erősíti.
  • Mivel a legnagyobb hangsúly a törzsizomra kerül, kifejezetten jó testtartásjavító.
  • A gerinc a testünk tartóoszlopa, így fontos egészségesen tartani. A plank ebben is segít, hiszen erősíti az izmokat.
  • A plank olyan gyakorlat, ami kitartóvá tesz, hiszen a lényege az, hogy hosszan ki tudd tartani a pózt. Emellett pedig jól mutatja a fejlődésedet is, hiszen mérhető, így pontosan láthatod, hogy néhány hét vagy hónap múlva mennyivel bírod tovább.
A plankre is igaz, hogy javítja a hangulatunkat, illetve stresszoldó hatású Forrás: Shutterstock
  • A gyakorlat az egyensúlyérzéket is javítja, ha ezzel van problémád, a fapóz mellé a plankot is beiktathatod.
  • Mivel a hasizom különösen sokat dolgozik, nagyon jó hatással van az anyagcserére. Ne feledd, a jó anyagcsere a karcsúság titka.
  • Minden mozgásra, így a plankre is igaz, hogy javítja a hangulatunkat, illetve stresszoldó hatású. A plank során ráadásul olyan izmok nyúlnak és erősödnek, amelyek a klasszikus irodai munka során görnyednek, összeesnek.
  • A plank gyakorlása és a pozitív hatások kivetülnek: más sportágban is képes fokozni a teljesítményedet.
Falási rohamokkal küzdött, ma már imádja az életét az egykor 110 kilós lányhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190401-randi-vasquez-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlA 27 éves Randi Vasquez sokféle diétát kipróbált fiatalabb korában, de az evési rohamok mindig felülkerekedtek rajta. Az igazi változás és áttörés akkor jött, amikor 2015-ben megismerkedett a BBG módszerrel, amely óriási lendületet és motivációt adott neki. Ismerd meg a fiatal lány történetét! Ez Zsír!OrigoKalóriaégetés 10 perc alatt: ezt a gyakorlatsort próbáld ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20190322-kaloriaegetes-10-perc-alatt-video.htmlHa te is sokat hallottad már, hogy 10 perce mindenkinek van mozogni, de eddig fogalmad sem volt róla, hogy mi férhet bele ennyi időbe, akkor most mutatjuk a megoldást, mától pedig neki is állhatsz a 10 perces edzéseknek. Hajrá! Ez Zsír!Origo5 tipikus hiba, amit a fogyókúrázók elkövetnekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190319-tipikus-hibak-amiket-sok-fogyokurazo-elkovet.htmlFogyókúrázóként rendkívül tudatosnak és jól informáltnak kell lenni, legyen szó az étkezésről vagy éppen az edzésről, ugyanis komoly problémákat is okozhat a nem megfelelő táplálkozás, illetve sérülésveszélyes lehet a rosszul kivitelezett edzés vagy a hirtelen terhelés. Ezúttal olyan szarvashibákat gyűjtöttünk össze a diétás étrend kapcsán, amelyeket feltétlenül el kell kerülni. Ez Zsír!OrigoSchobert Norbi újragondolta a módszert, amivel 46 kilót fogyott: ismerd meg az űrhajósdiétáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190313-schobert-norbi-uj-modszere-az-urhajos-dieta-ezzel-fogyott-le.html1985. szeptember 2-án Schobert Norbi testnevelő tanára, Széles Lajos a 104 kilós és sokat gúnyolt Norbi kezébe adott egy újságcikket. A Mi világunk című lapban megjelent írás az űrhajósok diétájáról szólt, és sorsfordító lett az életmód-tanácsadó életében. Ez Zsír!Origo70 kilót fogyott 9 hónap alatt: így győzte le a depressziójáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190311-ben-pamment-70-kilot-fogyott-9-honap-alatt-igy-csinalta-eletmodvaltas.htmlBen Pamment élete 9 hónap alatt vett 180 fokos fordulatot. Ennyi idő alatt szabadult meg 71 kilótól, és a mentális egészsége is helyrejött. A szorongó és depressziós fiú néhány hónap alatt változott életigenlő és pozitív személyiséggé. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!Origo5 egészségesnek hitt nassolnivaló, amit valójában jobb elkerülnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190307-egeszsegesnek-hitt-nassolnivalok-amket-valojaban-jobb-elkerulni.htmlHa nem vagyunk eléggé tudatos vásárlók, akkor bizony könnyen megtéveszthetnek minket bizonyos élelmiszerek. Vagy azért, mert úgy vannak tálalva, úgy vannak csomagolva, hogy egészségesnek mutatják magukat, vagy azért, mert egészen egyszerűen a közhiedelemben egészségesnek vannak kikiáltva, miközben egy kis utánajárással könnyedén bizonyítható az ellenkezője. Öt ilyen nassolnivalót mutatunk most, amelyek csak elsőre tűnnek egészségesnek és a diétába beilleszthetőnek. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.