Honnan kerülnek ételeink az asztalra? Így válassz minőségi termékeket

Forrás: Shutterstock -
egészségtudatos2019 élelmiszer egészséges életmód tudatos vásárló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdemes néha komolyan belegondolni abba, hogy pontosan mi az, amit reggeliként, ebédként, vacsoraként, vagy nassolnivalóként elfogyasztunk, amivel táplálni, éltetni akarjuk a szervezetünket. Tudjuk, hogy honnan érkeztek ezek az élelmiszerek, tudjuk, hogy milyen körülmények között termesztették, vagy ha feldolgozott élelmiszerekről van szó, tudjuk pontosan, hogy mit tartalmaznak? 

A mennyiség helyett ideje a minőségre koncentrálni. Együnk egy kicsit kevesebbet, de olyat, ami ténylegesen hozzájárul a szervezetünk fenntartásához, egészségéhez, tápanyag- vitamin- és ásványi anyag szükségleteinek kielégítéséhez. Ha pedig ez a fő mozgatórugónk, akkor az elsődleges szempont az lesz, hogy milyen minőségű a boltok polcairól leemelt étel, hogy honnan származik, esetlegesen milyen adalékanyagokat tartalmaz.

Zöldségek, gyümölcsök

  • Ha teheted, mindig válaszd az idényzöldségeket és -gyümölcsöket, ezeknek sokkal magasabb a tápanyag- és vitamintartalma.
Válassz idényzöldségeket, ezeknek sokkal magasabb a tápanyag- és vitamintartalma Forrás: Shutterstock
  • Lehetőleg hazai termelőket részesíts előnyben, azok között is érdemes az ökológiai gazdaságokat választani. Az ökológiai gazdálkodás támogatja a fenntarthatóságot, és korlátozza a növényvédő- és talajjavító szerek, illetve műtrágyák használatát. Ez közvetlen módon érinti a termények tápanyagtartalmát, de közvetett módon is, hiszen a föld, amiből maga a zöldség és gyümölcs is tápanyagot merít, nem lesz kimerítve, kizsigerelve az ökológiai gazdaságokban, azaz a megvásárolt termény valódi vitamin- és ásványi anyag tartalommal bír majd.

Húsok, állati eredetű élelmiszerek

  • Akár az állat húsát fogyasztanánk - feldolgozott vagy friss formában -, akár más állati eredetű készítményt - tejet, sajtot, vajat, túrót, tejfölt, joghurtot stb -, tudnunk kell, hogy milyen körülmények között nevelkedett, mit evett, hogyan élt. Érdemes olyan termelőket, márkákat keresni, amelyek kommunikációjában kiemelt szerepet kapnak az állattartásra, és a feldolgozott termékek készítésére vonatkozó pozitív ismertetőjegyek.
Ha az állat húsát fogyasztanánk, tudnunk kell, hogy milyen körülmények között nevelkedett Forrás: Shutterstock
  • Ilyen fontos ismertetőjegyek a következők: GMO mentes, magas hústartalommal készült, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól mentes, antibiotikummentes takarmánnyal etetett, és megbízható magyar gazdaságból származó állat húsából készült

Gabonák

  • A gabonák kapcsán nagyjából azok a legfontosabb tudnivalók, amiket a zöldségek és gyümölcsök kapcsán is említettünk, azaz olyan gazdaság termékeit kell megvásárolni, melyek korlátozzák a növényvédő- és talajjavító szerek, továbbá a műtrágyák felhasználását.
  • Ne ódzkodj időt szánni arra, hogy utánanézz a különböző márkáknak, vagy a csomagolásokon található feliratoknak, emblémákat.
184 kilóról fogyott le: így változott meg az életehttp://www.life.hu/ez-zsir/20190218-184-kilorol-fogyott-le-angel-diaz-igy-valtozott-meg-az-elete.html31 évesen érte el legmagasabb súlyát Angel Diaz, egészen pontosan a 184 kilót. Fiatal édesapaként végül rádöbbent, hogy nem hagyhatja el magát ennyire, hiszen látni szeretné a gyerekeit felnőni. Ahogy meghozta a döntést, máris életmódváltásba kezdett. Ismerd meg Diaz történetét! Ez Zsír!Origo3 + 1 rossz szokás, amivel elrontod a fogyókúráthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190214-rossz-szokasok-amikkel-elrontod-a-fogyokurat.htmlSokan elkövetik azt a hibát, hogy mindenféle tájékozódás nélkül belevágnak egy tarthatatlan fogyókúrába, aztán néhány hét után jönnek is a nehézségek. Érdemes alaposan körbejárni a témát, és a legfőbb pontokat mindenképpen betartani. Íme, néhány szempont, amin könnyen elcsúszhat a fogyókúra! Ez Zsír!OrigoKalóriaégetésre fel! Ez a 10 perces kardió csodákat tesz a testeddelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190214-kaloriaegetesre-fel-ez-a-10-perces-kardio-csodakat-tesz-a-testeddel.htmlA kardió nemcsak az állóképességet fejleszti, de zsírt is éget. Rendkívül hatékony edzésmódszer, amely 10 perc alatt is jócskán megizzaszthat. Ha nem hiszed el, próbáld ki ezt a 10 perces edzéssort. Ez Zsír!OrigoA túlsúlyt és a depressziót is leküzdötte, fitneszversenyre készül a fiatal anyukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190213-kalee-adkins-57-kilot-fogyott-es-fitneszmodell-versenyre-keszul.htmlKalee Adkins gyerekként is túlsúlyos volt, és ahogy tinédzserként diétázni kezdett, csak még rosszabb lett a helyzet. Végül depresszióssá vált, és az ördögi körből nem tudott szabadulni. A kislánya ébresztette rá, hogy változtatnia kell az életén. Ismerd meg Kalee történetét! Ez Zsír!Origo5 szabály, amit soha ne szegj meg, ha fogyni akarszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190206-ezeket-a-szabalyokat-soha-ne-szegd-meg-ha-fogyni-akarsz.htmlAki diétába kezd, bizony szembesülhet azzal, hogy valamiért nem működik a fogyás, nem úgy halad az életmódváltás, ahogy ő elvárná. Több hiba is csúszhat a dologba, de van néhány tényleg kőbe vésett szabály, amelyet soha nem szabad megszegni, ha komolyan gondoljuk a változást. Ez Zsír!OrigoMeleg smoothie-k hideg napokra: csokis és banános receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190130-meleg-smoothiek-hideg-napokra.htmlA smoothie-ról egy gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, üdítő nyári ital jut eszünkbe, pedig a télies verziókat is érdemes kipróbálni. Indíthatjuk a napot egy csokis-zabos vagy egy banános-datolyás itallal, amely a megszokott smoothie-hoz hasonlóan egészséges, bővelkedik fontos tápanyagokban, és nagyon finom is. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.