Kávé helyett ébreszd fel reggel a testedet 5 jógagyakorlattal

reggel ébresztő ászana jógapózok kávé jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koffein a legtöbb ember számára elengedhetetlen ébredéskor. Sokan vallják, a reggeli kávéjuk előtt szinte képtelenek gondolkodni, testük és elméjük számára is fontos tehát a serkentő. Ám van egy olyan mozgásforma, mellyel egyrészt nem ébreszted fel sem a családot, sem a szomszédokat, másrészt fokozatosan ébreszted fel a szellemedet és a szervezetedet: a jóga.

Nem elsősorban remek erősítő és alakformáló hatásáról híres, pedig ezek sem elhanyagolható velejárói. Peller Mariann egy korábbi cikkünkben már írt a jóga erejéről:

A jóga tehát több, mint egy egyszerű edzés. Most öt olyan gyakorlatot mutatunk be, mellyel kávé, tea nélkül is frissen kezdheted a napodat.

Nyújtott hegypóz

Zárd össze a lábadat, húzd ki magad. Emeld fel a kezeidet, és érintsd össze a két tenyeredet. Ezután dőlj oldalra addig, ameddig a tenyereidet még nem kell szétválasztanod egymástól. 3-5 ismétlést végezz oldalanként.

Ez a mozgás segít felébreszteni a testedet.

Nyújtott hegypóz Forrás: Shutterstock

Széktartás

Csípőszéles terpeszben állj, emeld a kezedet a fejed fölé, majd egyenes derékkal guggolj le úgy, mintha csak egy székre akarnál leülni. Tartsd ki ezt a pozíciót egy nagy lélegzetvételnyi ideig. Ismételd meg 10-szer.

Ezzel a gyakorlattal fokozod a vérkeringést, így a tested aktívabbá válik.

Széktartás Forrás: Shutterstock

Lefelé néző kutyapóz

Helyezkedj el négykézláb, majd nyújtsd ki a lábadat, miközben hátratolod a felsőtestedet addig, amíg tested egy szabályos V alakot nem formál. Fontos, hogy a karod és a lábad is egyenes legyen. Tartsd ki 10 lélegzetvételig, majd menj vissza az alappozícióba. Ismételd meg 3-5 alaklommal.

Ez majdnem minden izomcsoportot megmozgat, ezzel is serkentve a testedet.

Lefele néző kutyapóz Forrás: Shutterstock

Kobrapóz

Feküdj hasra, a lábaid legyenek kinyújtva és összezárva, a lábfejek szorosan a talajon pihenjenek. A lengőbordád mellett helyezd le a tenyeredet, majd nyújtsd ki a karodat. Tartsd ki ezt a pozíciót egy nagy lélegzetvételnyi ideig. Ismételd meg 10-szer. (Enyhe hátfájással még lehet végezni, de jobb, ha előtte konzultálsz egy orvossal)

Megnyitja a mellkast, így több oxigén jut a szervezetedbe, valamint segít felkészíteni a gerincedet és a hátadat az ülőmunkára.

Kobrapóz Forrás: Shutterstock

Hullapóz

Feküdj a hátadra, a lábaidat tartsd enyhe terpeszben, a karjaidat is nyisd szét, a kezeidet a kézfejen pihentesd. Lazítsd el fokozatosan az izmaidat alulról felfelé, érezd, ahogy a gravitáció lefelé húz. Engedd át magad a relaxációnak 10 percig (ezt a gyakorlatot lefekvés előtt is érdemes elvégezni).

Segít a napodat nyugodtan kezdeni. Összhangba hoz önmagaddal, így pedig az előtted álló feladatokra is jobban tudsz majd összpontosítani.

Hullapóz Forrás: Shutterstock
Férfiakat kérdeztünk, hogy melyik testrészükkel nincsenek megelégedvehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180527-ferfiakat-kerdeztunk-hogy-melyik-testreszukkel-nincsenek-megelegedvefogyasedzes.htmlGyakran hisszük, hogy csak nekünk, nőknek vannak utált, sőt, egyenesen gyűlölt testrészeink, melyeken vért izzadva próbálunk javítani, vagy egyszerűen csak takargatni. Nos, hölgyeim, íme pár példa arra, hogy bizony a férfiak többsége sincs megelégedve a testével, hiába is gondoljuk gyakran ennek ellenkezőjét. Ez Zsír!OrigoHollywoodi sztárok, akik a színészet előtt kiváló sportolók voltakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180523-hollywoodi-sztarokszineszek-akik-kivalo-sportolok-voltak.htmlSokszor hisszük, hogy az izmos, kisportolt színészek csupán a hírnév miatt kezdtek el edzeni. Ám ez gyakran téves következtetés. A sport szeretete ugyanis sok sztár esetében már jóval a színészi karrierjük előtt a vérükben volt. Sőt, sokan kis híján élsportolók lettek, amivel – látván a listát – sokat veszített volna a filmtörténelem. Ez Zsír!OrigoA fekvőtámasz a legjobb barátod, ha feszes alakra vágyszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180402-a-fekvotamasz-a-legjobb-baratod-ha-feszes-alakra-fogyni-vagysz.htmlFekvőtámasz lényegében nem áll másból, mint karhajlítás és karnyújtás váltakozásából. A leghatékonyabb eredmény érdekében, a gyakorlat közben húzd be a hasadat, feszítsd meg a fenekedet, a hátad legyen egyenes; az egész lényege, hogy a tested végig feszes legyen. Mutatjuk, hogy miért is szuper ez a gyakorlat! Ez Zsír!OrigoÉbresztőórát élesíteni! - Az egészségedért korán kell kelned, mutatjuk az okokathttp://www.life.hu/ez-zsir/20180409-ebresztoorat-elesiteni-az-egeszsegedert-koran-kell-kelned-ebredned.htmlAz ébresztőóra a legtöbbünk számára igazi ősellenség. Édes álmunkból szeretünk csak a legutolsó utáni pillanatban feleszmélni, ám ezzel konzerváljuk a dekoncentráltságot, az idegeskedést. A korán kelés nem csupán a smink, a frizura, a gyerekek útnak indítása miatt fontos. Az egészségedre is komoly hatással lehet. Ez Zsír!ThinkstockFogyókúrás tévhitek - Lerántjuk a leplet!http://www.life.hu/ez-zsir/20180312-fogyokuras-es-dietas-tevhitek-lerantjuk-a-leplet.htmlA fogyás - akár csak pár kiló erejéig – szinte mindenkit foglalkoztat. Ebből a témából szinte már Dunát lehetne rekeszteni, nem csak az interneten és sajnos nem csak szakértőktől. Sok tévhit él az emberek fejében a fogyókúrával kapcsolatban. Ezek közül leplezünk le most hetet. Ez Zsír!OrigoA futáson kívül is van élet - 5 szuper szabadtéri edzéshttp://www.life.hu/ez-zsir/20180327-a-futason-kivul-is-van-elet-5-szuper-szabadteri-kulteri-edzes.htmlA futás remek szabadtéri sport. Növeli az állóképességet, fogyaszt és még az izomnövelésben is segít. Ám nem mindenki találja meg benne a szépséget, sokan unalmasnak, monotonnak tartják. A jó idő azonban minden sportolni vágyót kicsábít a szabadba. Mit mozogj, ha nem a köröket akarod róni? Mutatjuk! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.