Lendüljünk újra tökéletes formába: szakértői tippek a narancsbőr ellen

narancsbőr bikiniszezon szakértő tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beköszöntött a nyári meleg, előkerültek a lenge, rövidebb ruhák és sortok a szekrény mélyéről, amit bár nagyon várunk minden évben, mégis sokunkban felmerül a kérdés: hogyan tüntethetjük el a makacs narancsbőrt? Legyünk nádszál vékonyak vagy teltebb alkatúak, ezzel a problémával a többségünk szembesül, és a nyári időszak közeledtével már nem legyinthetünk rá vagy takarhatjuk el. Károlyfi Edit, az AVON bőrápolási szakértője hasznos tippekkel és tanácsokkal lát el minket, hogy sikeresen megbirkózzunk a narancsbőrrel.

A cellulit, vagy más néven narancsbőr leginkább a combokon és a fenéken jelenik meg, de előfordulhat az alhas és a felkar tájékán is. A főként nőknél gyakran előforduló bőrprobléma, csaknem 90%-unkat érint. Az elváltozás kialakulását számos tényező befolyásolhatja – genetika, mozgáshiány, helytelen táplálkozás vagy stresszes életmód -, de leginkább hormonális rendellenességek és anyagcsere-problémák okozzák a bőr alatti zsírelváltozást. De mit tehetünk ellene?

  • Fő a testmozgás

A rendszeres mozgás hallatán sokan felsóhajtunk, hiszen nem mindenkinek képezi szerves részét a mindennapjainak, és csak az izomláz és a fáradtság jut róla eszünkbe. Azonban a sportnak rengeteg jótékony hatása van: zsírt égetünk, izomzatot építünk és az anyagcserénket is fokozzuk vele. A narancsbőr elleni legeredményesebb mozgásforma az alacsony vagy közepes intenzitású kardio. Ehhez elég, ha hosszabb ideig gyalogolunk, futunk, úszunk vagy kerékpározunk, esetleg aerobikgyakorlatokat végzünk. Az ilyen jellegű mozgásformák elősegítik a zsírégetést és stimulálják a vérkeringést, ezáltal eltávolítják a méreganyagokat és aktiválják a nyirokrendszert. Így a zsírszövetben nem gyűlnek ősze a toxinok, továbbá megszűnnek a nyiroklerakodások, amelyek miatt kialakul a jellegzetes narancshéjhoz hasonló, egyenetlen bőrfelszín.

A narancsbőr elleni legeredményesebb mozgásforma az alacsony vagy közepes intenzitású kardio Forrás: Shutterstock
  • Figyeljünk oda étkezésünkre

Azt szokták mondani, hogy a jó alak a konyhában készül, és milyen igaz! A gyakori testmozgás nem elegendő, ha mellette rendszertelenül és egészségtelenül étkezünk. Változtassunk a táplálkozási szokásainkon, kerüljük a sót, a cukrot és a finomlisztet, illetve a tartósítószerekkel, aromákkal, színezőanyagokkal dúsított élelmiszereket is hagyjuk el. Próbáljunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, továbbá rostban gazdag ételeket fogyasztani – ezek közül is részesítsük előnyben az uborkát, a zellert, a grapefruitot vagy a gránátalmát, amelyek salaktalanító, feszesítő hatással is rendelkeznek.

Az 5 legjobb zsírégető zöldség

A bőséges zöldségfogyasztás az egészséges étkezés és a diéta szerves része. Néhánnyal ráadásul különösen jól jársz, hiszen nemcsak, hogy tele vannak vitaminnal, de egyáltalán nem hizlalnak, sőt, az anyagcserét is gyorsítják.

  • Hidratáljuk bőrünket

Bőrünk megfelelő táplálásáról most sem feledkezhetünk meg, azonban nemcsak kívülről, hanem belülről is szükséges hidratálnunk. Az emberi test tömegének több mint a fele víz, így a cellulit elleni küzdelem során sem feledkezhetünk meg a megfelelő folyadékbevitel jelentőségéről. Fontos, hogy minél több folyadékot igyunk, hiszen a hidratált bőr visszanyeri a rugalmasságát és feszességét, és csökkentheti a narancsbőr láthatóságát. Fogyasszunk naponta legalább 2 liter vizet, esetleg ízesítetlen zöld vagy zsírégető teát. Előbbi polifenolokat tartalmaz, amelyek hatékonyan járulnak hozzá az anticellulit-diéta hatásához.

Fontos, hogy minél több folyadékot igyunk, hiszen a hidratált bőr visszanyeri a rugalmasságát és feszességét Forrás: Shutterstock

Te sem iszol eleget? 5 tipp, hogy könnyen lecsússzon a napi 2 liter víz

Azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy aki fogyni szeretne, annak sok folyadékot kell fogyasztania. A diétázók mégis gyakran esnek abba a hibába, hogy a jobb ízélmény miatt nem vizet, hanem üdítőt isznak. Milyen jó lenne, ha az ember ugyanúgy tudna sóvárogni a víz után, ahogy egy szelet csoki vagy egy finom sütemény után. Pedig ez nem is lehetetlen, csupán trükközni kell egy kicsit, és a sima vizet úgy kell ízesíteni, hogy az egyszerre legyen finom és egészséges. Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • Használjunk narancsbőr elleni krémeket

A testmozgás és megfelelő étkezés mellett célszerű az anticellulitkrémek használata is a sima és feszes bőr eléréséhez. Ezek zsírégető, vér- és nyirokkeringést serkentő, a bőrt tápláló összetevőket tartalmazó készítmények, amelyek kúraszerűen alkalmazva fejtik ki leginkább hatásukat. Az ilyen jellegű krémek leggyakrabban L-karnitint és koffeint tartalmaznak, de népszerű összetevők még a zöld tea, a tengeri alga vagy a gyógynövényi kivonatok is. Léteznek meleg vagy hideg érzetet keltő típusok, amelyek ezzel az izgalmas tulajdonságukkal élénkítik a vérkeringést.

  • Egy kis plusz sosem árt

Házi praktikákat is bevethetünk annak érdekében, hogy az anticellulitkrémek hatásukat még inkább kifejtsék. A mindennapos tisztálkodás során végezzünk hideg-meleg váltózuhanyt, amely fokozza a vérkeringést és erősíti a kötőszöveteket. Ilyenkor át is masszírozhatjuk a testünket egy tömöttebb szivaccsal vagy egy kifejezetten narancsbőrre kifejlesztett testmasszírozóval. Továbbá hetente egyszer fürdés alkalmával távolítsuk el az elhalt hámsejteket testradírral a kritikus területeken, így elősegíthetjük a krém hatékonyabb beszívódását. Ha pedig alkalmunk engedi, menjünk el szaunázni, mivel a magas páratartalom és hő, majd az utána vett hideg zuhany serkenti a vérkeringést, segíti a salakanyagok távozását és a zsírbontást, az utána alkalmazott alakformáló krém hatóanyagai is mélyebbre tudnak így beszívódni.

A szaunázás serkenti a vérkeringést, segíti a zsírbontást és a salakanyagok távozását Forrás: Shutterstock

Jó tudni!

A narancsbőr elleni küzdelem során a legfontosabb, amire figyelnünk kell, az a folytonosság, és hogy türelmesek legyünk önmagunkkal szemben. Igyekezzünk ne csak tavasszal és nyáron foglalkozni ezzel a problémával, hanem az egész év során.
Betegségéről mesélt Szilágyi Liliánahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180509-betegsegerol-meselt-szilagyi-liliana-az-ez-zsir-magazinban-a-lifetvn.htmlSzilágyi Liliána lesz Sarka Kata vendége a vasárnap 16 órakor kezdődő Ez Zsír! magazinban. Az úszónő 12 éves kora óta tartó bulimiájáról vallott, amit most a nagyközönség előtt is felvállalt. Kapcsolj ránk: LifeTv! Ez Zsír!Origo25 kilót fogyott Zsidró Tamás mesterfodrászhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180507-ket-eve-edz-25-kilot-fogyott-zsidro-tamas-mesterfodrasz.htmlAz Ez Zsír! magazin múlt heti adásában a mesterfodrász, Zsidró Tamás volt Sarka Kata vendége a LifeTv-n. Tamás elárulta, hogy egy régi, nyári fotó ébresztette rá: életmódot kell váltania, és azt is elárulta, hány kilótól szabadult meg pontosan. Ez Zsír!OrigoDiéta és disznótoros? Lehetséges!http://www.life.hu/ez-zsir/20180502-dieta-es-disznotoros-lehetseges.htmlNem a zsír az egyetlen tápanyag, amit ősellenségnek kiáltottak ki. Ilyen volt például a szénhidrát is, amiről viszont ma már tudjuk, hogy nélküle komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki. A zsírról is bebizonyosodott, miután sokáig a hízás felelősének gondolták, hogy nagyon is fontos az egészségünk szempontjából, sőt, még a diétában is segítségünkre lehet. Ez Zsír!OrigoA 80-as évek szupermodellje, Rábaközi Andrea 50 évesen is bombaformában vanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180502-a-80as-evek-szupermodellje-rabakozi-andrea-50-evesen-is-bombaformaban-van.htmlAz Ez Zsír! magazin múlt heti adásában a 80-as évek híres manökenje, Rábaközi Andrea volt Sarka Kata vendége a LifeTv-n. Andrea fantasztikusan néz ki, fiatalos és sugárzóan szép. Most pedig elárulta a titkát is! Ez Zsír!OrigoMinden hangzatos diétát kipróbált, végül életmódváltással fogyott 65 kilót Jenna Leveillehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180425-minden-dietat-kiprobalt-vegul-65-kilot-fogyott-jenna-leveille.htmlNincs olyan hangzatos diéta, amit ne próbált volna ki Jenna Leveille, végül életmódváltással adott le 65 kilót. Példája azt mutatja, hogy nincs titkos recept, a sport és a megfelelő étkezés kell a sikerhez. Ismerjétek meg a történetét! Ez Zsír!OrigoAz 5 legrosszabb étel, amit reggelire választhatszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180416-az-5-legrosszabb-reggeli.htmlA jól megválasztott reggeli már félsiker az egészséges életmód felé vezető úton, nem beszélve arról, hogy tökéletesen megalapozza a napodat. A jófajta szénhidrátban, egészséges zsírokban, fehérjében és rostban gazdag reggeli jót tesz az anyagcserének, hosszantartó lendületet biztosít, nem dobja meg a vércukorszintet, hogy aztán pár óra múlva már fáradtak és nyűgösek legyünk. Íme, 5 étel, amit soha nem szabad reggelire választani! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.