péksütemény egészséges életmód reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jól megválasztott reggeli már félsiker az egészséges életmód felé vezető úton, nem beszélve arról, hogy tökéletesen megalapozza a napodat. A jófajta szénhidrátban, egészséges zsírokban, fehérjében és rostban gazdag reggeli jót tesz az anyagcserének, hosszantartó lendületet biztosít, nem dobja meg a vércukorszintet, hogy aztán pár óra múlva már fáradtak és nyűgösek legyünk. Íme, 5 étel, amit soha nem szabad reggelire választani!
  • Péksütemény

A fánkok, croissant-ok, de még a sima fehér zsemlék is igencsak híján vannak a tápanyagoknak. Sem rostot, sem fehérjét nem tartalmaznak, csak egy jó adag szénhidrátot, aminek nagy része cukor, így rengeteg bennük a kalória. A kifejezetten édes péksütemények iránt ráadásul könnyen kialakul a függőség, amivel azonban egy ördögi kör alakul ki: ezek pont azok az ételek, amelyek az egekig dobják a vércukorszintet, emiatt lesz pár pörgős, aktív óránk, amikor azonban leesik a vércukorszint, akkor fáradtak, levertek leszünk, és újból valami cukorbomba után nézünk.

  • Müzli

A müzli egy iszonyatosan nagy csapda, ugyanis sokan azt gondolják, hogy a fitt, light, teljes kiőrlésű, és hasonló címkével ellátott termékek szuperegészségesek, meg amúgy is gabonából készül. De ez sajnos nem így van. A legtöbb így is tele van cukorral, és a gabona ellenére kevés rostot tartalmaz. Az már egy ideális számnak mondható a gabonapehely kapcsán, ha legalább 5 gramm rostot és kevesebb, mint 10 gramm cukrot tartalmaz adagonként. A reggelihez ebben az esetben is hozzá kell még adni a fehérjét: ehhez jó választás a görög joghurt, a tej, akár növényi tej, vagy a magok, amelyek jófajta zsírokban is gazdagok.

Forrás: Shutterstock
  • Zsírszegény joghurt gyümölccsel

Hiába egészséges, ez a fogás maximum a reggeli kiegészítője lehet. A zsírszegény joghurttól aligha laksz jól, és a gyümölcscukrot is hamar elégeti a szervezet, miközben viszont tényleg egészségesek, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt. A zsírszegény joghurt helyett válassz rendes görög joghurtot, keverj bele akár egy kevés túrót is. A gyümölcs mellett tegyél erre csonthéjasokat, illetve kiegészítheted lenmagtörettel, zabbal és chiamaggal is.

Forrás: Shutterstock

Ősellenség vagy barát? Tények és tévhitek a rettegett zsírról

Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokról? Mért fontos, hogy tisztában legyünk a valódi tényekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és betegségek okozójának tekintik. Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • Csak kávé

Ha felkelés után azonnal nem is érzed magad éhesnek, attól még nem maradhat el a reggeli. Várj fél-egy órát, és egyél akkor. Egy kávé legurítása pedig nem minősül reggelinek. Habár a jó minőségű kávénak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre nézve, semmiféle tápanyaggal nem szolgál, amivel el kellene látnod reggel a szervezetedet. Ennek ellenére bátran fogyaszthatod, csak a reggeli kiegészítője legyen, a hab a tortán.

Forrás: Giphy
  • Gyümölcslé

Ha mindenképp úgy vagy vele, hogy csak italt tudsz legurítani a reggelire, akkor ne gyümölcslére cseréld a kávét. Habár a frissen facsart változata valóban egészséges, nem tartalmaz minden tápanyagot, amire reggel szükséged van, és nem is laksz jól vele. Helyette készíts inkább egy kiadós smoothie-t. Rakj bele avokádót, spenótot, banánt, akár egy marék mandulát, egy kevés tejet, akár egy kis rizsfehérjét. Ez így már inkább hasonlít egy reggelihez!

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.