6 fehérjeforrás vegáknak: hús nélkül, egészségesen

Forrás: Shutterstock -
hús fehérje egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vegetáriánus és vegán étrend az elmúlt években egyre több embert hódít meg. Sokféle tévhittel kell szembenézniük a növényi alapú étkezés híveinek, többek között azzal, hogy a szervezetük nem jut elég fehérjéhez. Valójában sok olyan növényi alapú élelmiszer van, ami gazdag egészséges fehérjében, és könnyedén bevihető vele a napi szükséglet.

A nem, a testtömeg, az életkor, az egészségi állapot és az izomtömeg is befolyásolja, hogy mennyi fehérjére van szüksége a szervezetnek. Egy átlagos felnőtt esetében ez az általános iránymutatás:

  • 0,75 g / kg a nők esetében
  • 0,84 g / kg a férfiak esetében
  • 1g / kg terhes és szoptató nőknél, valamint 70 év feletti férfiaknál és nőknél.

1. Lencse, bab, csicseriborsó

A világ legjobb növényi fehérjeforrásai: 1 csésze főtt lencse 18 gramm, 1 csésze főtt bab 15 gramm, 1 csésze főtt csicseriborsó szintén 15 gramm fehérjét tartalmaz.

Vöröslencséből készült dahl Forrás: Shutterstock

2. Szójabab, tempeh, tofu

Szerencsére ma már GM-mentes szójával találkozhatunk a piacon, így bátran fogyaszthatjuk, hiszen kiváló a hús pótlására. A szójabab és az abból előállított tofu és tempeh rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz, emellett kálciumot, vasat, foszfort és B-vitamint is. A felhasználási módja igen sokféle lehet, változatos ételeket készíthetsz belőlük.

3. Növényi alapú fehérjepor

Étrendedet kiegészítheted növényi alapú fehérjeporokkal is. Ez egy igencsak kényelmes módja a fehérjebevitelnek, ami jól jöhet a rohanós napokon, amikor nincs időd, lehetőséged betartani a napi ötszöri, változatos étkezést. Illetve ha rendszeresen edzel, és fokozott fehérjebevitelre van szükséged, akkor is érdemes utánajárnod ezeknek a készítményeknek, amelyek leginkább organikus rizs vagy borsó fehérjéből készülnek.

4. Nem állati eredetű tejtermékek

A szójatej és a szója joghurt a fehérje és az esszenciális aminosavak megbízható forrásai. Minden csésze cukrozatlan, sima szójatej körülbelül 10 gramm fehérjét tartalmaz. A zabkásához adva például kiváló reggeli fehérjeforrás.

A szójatejes zabkása igazán fehérjedús és tápláló reggeli Forrás: Shutterstock

5. Gabonák

1 csésze főtt, teljes kiőrlésű gabona átlagosan 15 gramm fehérjét tartalmaz. Fogyassz rendszeresen quinoát, vadrizst, teljes kiőrlésű tésztát és zabot.

6. Magvak

Fél csésze mag nagyjából 16 gramm fehérjét tartalmaz. Érdemes mindennap fogyasztani, akár a reggeli müzlibe, zabkásába, vagy nassolnivaló helyett bármikor a nap folyamán. Tarts otthon diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, de ne a sós, vagy éppen cukrozott változatokat: önmagában fogyaszd őket.

5 tipp édességfüggőknek az egészséges élethezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180404-ot-tipp-edessegfuggoknek-az-egeszseges-elethez.htmlHa szeretnél egészségesen élni, ha szeretnél energikus és fitt lenni, ráadásul néhány kilótól sem lenne rossz megszabadulni, akkor bizony oda kell figyelni arra, hogy mennyi cukrot viszel be a szervezetedbe. Édességfüggőként persze ez nehezebb ügy, mint az ember gondolná. Íme, 5 tipp, ami beválik! Ez Zsír!OrigoMost vagy soha! Így vágj bele a fogyókúrábahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180322-most-vagy-soha-igy-kezdj-neki-a-fogyokuranak.htmlHabár az időjárás még mindig nem mutatja napos oldalát, egyértelműen közeleg a tavasz és a nyár, vele a bikiniszezon. Sokaknak ez jelenti a legnagyobb motivációt, hogy formába hozzák magukat, pedig az életmódváltásnak csak egy pozitív következménye a szép alak a jó közérzet és az egészség után. Ezúttal azoknak adunk tippeket, akik most döbbentek rá, hogy szeretnének változtatni, és nyárig jó formába kerülni. Ez Zsír!OrigoTavaszi méregtelenítés helyett: tedd rendbe az anyagcserédethttp://www.life.hu/ez-zsir/20180328-tavaszi-meregtelenites-helyett-tedd-rendbe-az-anyagcseredet.htmlA méregtelenítés annyira felkapott lett az elmúlt években, és olyannyira pozitív asszociációkkal kötik össze az emberek, ami már-már ijesztő. Sok tévhit él ezzel kapcsolatban, és sok szélsőséges formája terjedt el az úgynevezett méregtelenítésnek, ami többet árt, mint használ. Ez Zsír!OrigoUtálod az edzőtermeket? Simon Szimonetta aerobic prezenter erre is tudja a megoldást!http://www.life.hu/ez-zsir/20180322-interju-simon-szimonetta-fitnesz-oktatoval-az-otthoni-edzesrol.htmlSimon Szimonettával korábban már beszélgettünk zsírgyilkos edzésmódszeréről, a Boost Trainingről, mosz viszont az otthoni edzésről, annak esetleges nehézségeiről, előnyeiről, a szükséges eszközökről, és kedvenc gyakorlatairól kérdeztük. Ez Zsír!OrigoZöldségek és gyümölcsök, amiket mindenki rosszul pucolhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180309-zoldsegek-es-gyumolcsok-amiket-mindenki-rosszul-pucol.htmlVannak olyan, akár minden nap tányérunkra kerülő gyümölcsök és zöldségek, amelyeket mindezidáig rosszul fogyasztottunk. Megfosztottuk őket legértékesebb hatóanyagaiktól. Mutatjuk is, hogy melyek ezek! Ez Zsír!OrigoMélyhűtött ételek, amiket mindig tarts otthonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180319-melyhutott-etelek-amiket-mindig-tarts-otthon.htmlAz egészséges életmód híveinek sem mindig van ideje nagy főzőcskézést csapni. Éppen ezért nem rossz, ha fel van töltve a mélyhűtő, amiből egyszerűen elő lehet kapni néhány összetevőt, vagy akár a komplett vacsorát. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.