5+1 ok, amiért a gyömbér lesz a legjobb barátod télen

Forrás: Dreamstime -
gyömbér egészség tél fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak karakteres ízvilága miatt szeretjük a gyömbért, hanem azért is, mert a szervezetünkre elképesztően jó hatással van. És mikor máskor lenne szükség egy kis immuntunningra, mint télen és emésztést elősegítő praktikára, mint az ünnepek alatt?

1. Immunerősítés

A gyömbér valójában nem egy egyszerű fűszer, hanem gyógynövény, ami széles körben alkalmazható az immunerősítéstől az izületi gyulladás csökkentéséig. Immunerősítő tulajdonságát vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönheti. A gyömbér az A-, B-, C- és E-vitaminok gazdag forrása, és ásványi anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz: magnézium, foszfor, kálium, kálcium, cink és vas is található benne.

A gyömbér nagyszerű immunerősítő Forrás: Dreamstime

2. Gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás

Szinte felsorolni is alig lehet, hogy hányféle betegséget gyógyít a gyömbér. Például a menstruációs fájdalmakat is enyhíthetjük, ha a gyömbér olajával kenjük be a hasunkat. De az izületi gyulladást is kezelhetjük külsőleg, olajjal, vagy akár belsőleg, friss gyömbért fogyasztva. A téli betegségekre, influenzára, megfázásra, torokfájásra is az egyik leghatásosabb természetes gyógymód, hiszen a vírusok és a baktériumok ellen is kiválóan hat. Izzasztó hatása miatt csökkenti a lázat. Mivel természetes fájdalomcsillapító, torokfájás esetén is érdemes fogyasztani, sőt, még a köhögés elmulasztásában is segít.

Így fogyaszd!

Nagyon fontos, hogy a gyömbér héját a lehető legvékonyabban szedd le, az alatt található ugyanis a legfontosabb része. Próbáld meg egy kiskanál élével megpucolni, úgy biztosan csak a legfelső részét fogod eltávolítani. A gyömbér egyébként magában, frissen a leghatásosabb, de betegség esetén, amikor amúgyt is oda kell figyelni a folyadékpótlásra, akkor érdemes teaként megcsinálni.

3. A gyomor megnyugtatása

A gyömbér ellazítja az emésztőrendszer izmait, így pedig megelőzi a puffadást. Nagyobb étkezések után, például a karácsonyi vacsi után is egy pohár vízbe reszelj gyömbért a könnyű emésztésért. Szélhajtó hatása is kedvezően hat azokra, akik gyakran szenvednek puffadással. Komoly gyomorbántalmak, vagy akár hányinger esetén is érdemes elrágcsálni belőle egy keveset.

A gyömbér megelőzi a puffadást Forrás: Dreamstime

4. Zsírégetés

Zsírégető hatását a gyömbér a benne található csípős anyagoknak köszönheti. A gingerol és a shogaol nevű vegyületek aktiválják a gyomorban lévő hőreceptorokat, ami által fokozódik a bélműködés és a zsírégető folyamatok is beindulnak. Éppen ezért az ünnepek utáni méregtelenítésnél is nagy hasznát veszed majd.

Zsírégetés gyömbérrel - Próbáltad már?

Erős aromája miatt általában megfázásra használjuk, és a keleti ízek kedvelői is jól ismerik, ám jó, ha tudod, hogy a gyömbér még a fogyásba is besegíthet!

5. Fűszerezés

A gyömbér a karácsonyi sütemények sztárja. Mindenképpen próbálj ki egy receptet gyömbéres ízesítéssel, nem fogod megbánni. Egyébként ehhez sem feltétlenül kell a boltban kapható fűszert megvásárolnod, szinte mindegyik receptben ugyanúgy működik a friss, reszelt gyömbér is, ami sokkal karakteresebb ízvilágot hoz.

A gyömbér a karácsonyi sütés-főzés kihagyhatatlan fűszere Forrás: Dreamstime

+1. Szépségápolás

Persze, hogy még a szépségápolásban is alkamazható a gyömbér. Azonnal üdévé és frissé varázsolja az arcbőrödet. Reszelj le egy kisebb darabot, keverj hozzá pár csepp citromot, és persze a tápláló mézet se hagyd ki. 15 percig hagyd az arcodon a pakolást, majd langyos vízzel mosd le. Hidd el, tündöklő ragyogással fogja meghálálni a bőröd, amire a szürke téli napokon bizony néha nagy szükségünk van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.