Kódolva van a génjeinkben, hogy a testmozgást vagy a fotelben tespedést választjuk?

Forrás: Thinkstock -
gén mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A génjeink a felelősek azért, hogy a szabadidőt az edzőteremben vagy a fotelben hátradőlve szeretjük-e tölteni – állítja egy friss tanulmány.

Az emberek többsége számára mentális kielégüléssel jár a testedzés, a megnövekedett dopaminszintnek köszönhetően. A dopamin az örömérzetért felelős agyi vegyület, amelynek szerepe van az érzelmek, a motiváció és a mentális jóllét kialakulásában.

Dopaminreceptorok és idegi jelátviteli gének lehetnek a felelősek a mozgásszegény életmódért Forrás: Thinkstock

Aggasztó a helyzet

Az Egyesült Államokban például a felnőtteknek csak fele végez elegendő aerob edzést, és az amerikai lakosság egyharmada egyáltalán nem áldoz a szabadidejéből testmozgásra.

Mit tehetünk?

Életedben nem sportoltál még rendszeresen? Vagy többször belekezdtél, de soha nem voltál elég motivált ahhoz, hogy életmóddá alakuljon? Akkor alapvető változtatásokra van szükséged!

Légy motivált és kitartó Forrás: Thinkstock

1. Tűzz ki kisebb célokat, így sokszor lesz sikerélményed.

2. Nap mint nap tudatosítsd a motivációt: mindig tartsd szem előtt, hogy miért csinálod. Például energikusabb, sikeresebb, jobb, gyorsabb akarsz lenni.

3. Próbálj ki többféle sportot. Ha rátalálsz az igazira, az segít, hogy igazán rákattanj a testmozgásra.

4. Keress magad mellé társakat, akikkel közösen tudjátok húzni egymást előre.

5. Manapság mindenki el van havazva, így komoly szervezésen múlik, hogy be tudjuk iktatni a testmozgást is az életünkbe. De ne feledd, a mozgás abban is segít, hogy az egyéb feladataidat gyorsabban, hatékonyabban tudd elvégezni.

A kihívások pszichológiája – Avagy ezért lépj ki a komfortzónádból!

Kihívás, siker, önbecsülés – három egymásra épülő fogalom, amelyek valójában egy elképesztően hosszú utat jelképeznek. Sokaknak ezt sajnos nem is sikerül végigjárni, pedig nem kisebb dolgok forognak kockán, mint a boldogság és a kiteljesedés. Olvasd el a Life.hu cikkét!
A repceolaj lenne a csodaszer a hasi zsír ellen? http://www.life.hu/ez-zsir/20161109-a-repceolaj-a-csodaszer-a-hasi-zsir-ellen.htmlUgye te is minden évben felfigyelsz a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére? Nemcsak a látványa elképesztő, az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje újra felfedezni a repcét! Ez Zsír!ThinkstockArnold Schwarzenegger személyesen gratulált Kiss Virág fitneszmodellnek – Interjú!http://www.life.hu/ez-zsir/20161107-interju-kiss-virag-fitneszmodellel-versenyzesrol-eletmodrol.htmlA csodálatos fitneszmodell, Kiss Virág csak idén ősszel hét bajnoki címmel lett gazdagabb, köztük az Arnold Classic Europe-ot is megnyerte a saját kategóriájában. Arnold Schwarzenegger személyesen gratulált neki. Saját bevallása szerint a legjobb visszacsatolás számára mégis az, hogy sokan példaképnek tartják. Virág valóban igazi példakép, olvassátok el a vele készített interjúnkat! Ez Zsír!--Így segít a kávé a fogyásbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161027-igy-segithet-a-kave-a-fogyasban.htmlA kávét nemcsak azért szeretjük, mert gőzölgésével, illatával és ízével megörvendezteti a hideg és sötét őszi reggeleket, hanem azért is, mert egészséges mennyiséget fogyasztva még az alakunk megőrzését, vagy éppen a diétánkat is segítheti. Ez Zsír!--Futás télen? A legjobb!http://www.life.hu/ez-zsir/20161104-telen-a-legjobb-futni-ime-5-remek-cipo-hozza.htmlHa még nem próbáltad, itt az ideje, hogy a hideg hónapokban is folytasd vagy elkezd a futást. Mutatunk hozzá öt remek cipőt, mert ugye az az alapja mindennek. Szerintünk a hideg hónapokban a legklasszabb a futás, legyél te is amazon! Ez Zsír!OrigoHollywoodi sztárok a jojóeffektus fogságábanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161020-hollywoodi-sztarok-a-jojo-effektus-fogsagaban-fotok.htmlA Hollywoodi celebek talán még nagyobb nyomás alatt vannak, mint mi, hiszen róluk mindennap címlapokon ítélkeznek. A nagy nyomás miatt sokszor rossz útra tévednek, és például az egészséges életmód helyett különböző, hosszú távon kicsit sem hatékony diétákba kezdenek. Kik a jojóeffektus leghíresebb hollywoodi áldozatai? Mutatjuk! Ez Zsír!OrigoFelejtsd el a liftet! Válaszd a lépcsőzést egy hónapighttp://www.life.hu/ez-zsir/20161027-a-novemberi-kihivasban-minden-nap-a-lepcsot-valasztjuk.htmlA logikai játékok kihívása után újra a testünk acélozása lesz a tét. Novemberben ugyanis mindennap a lépcsőt választjuk. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.