A repceolaj lenne a csodaszer a hasi zsír ellen?

Forrás: Thinkstock -
zsír repce repceolaj egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye te is minden évben felfigyelsz a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére? Nemcsak a látványa elképesztő, az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje újra felfedezni a repcét!

Amikor fogyókúrába kezdünk, mindannyiunknak megvannak az elképzelései, honnan mennyit szeretnénk leadni. Milyen kár, hogy testünk erre valahogy soha nem figyel, és a diéta végül csak nem úgy sikerül, ahogy elterveztük! Úgy tűnik, mégis van valami, ami célzottan segíthet a zsírok elleni küzdelmünkben. Egészségkutatók állítása szerint ugyanis

a repceolaj étrendünkbe való bevezetése segíthet leküzdeni a hasunkon felrakódott zsírréteget, mindemellett nagyon egészséges is.

Forrás: Thinkstock

A hasi területeken felrakódott zsírréteg megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A repceolaj azonban a benne lévő egyszeresen telített zsírsav miatt képes csökkenteni a bennünk felrakódott káros zsírok mennyiségét, mindemellett jótékony hatása az eddigi kutatási eredmények szerint kifejezetten a hasi zsírrétegekre specializálódik.

Tudtad?

A repce közel sem "új keletű" növény: az Indus völgyében már 3000 éve is használták nem kevés jótékony hatása miatt. Európában a 13. századtól készítik belőle a repceolajat. A kékeszöld levelű, sárga virágú növénynek itthon két fajtájából állítják elő az olajat: a réparepcéből és a káposztarepcéből.

Egy kutatás eredményei

Egy brit kutatócsoport 5 különböző növényi olaj hatását tesztelte 101 résztvevőn. Az összes vizsgált személy rendelkezett a metabolikus szindrómára hajlamosító tünetek legalább egyikével: magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vércukorszint, alacsony HDL-koleszterinszint (ez az ún. jó koleszterin), és hasi zsírfelesleg. A résztvevők egy négyhetes, előre megszabott étrendet követtek, amelyek normál repceolajat, magas zsírsavtartalmú repceolajat, magas zsírsavtartalmú repceolajat hozzáadott omega-3-zsírsavval, kukorica-/sáfrányolajat vagy lenmag-/sáfrányolajat tartalmaztak. A vizsgált személyek két, a napi energiaszükségletüknek megfelelő kalóriatartalmú turmixot, úgynevezett smoothie-t fogyasztottak naponta, amely narancsból készült fagylaltot, alacsony zsírtartalmú tejet, fagyasztott epret és az egyik vizsgált olajat tartalmazott. Azok, akik diétája a repceolaj egyik fajtáját tartalmazta, a 4 hetes vizsgálat után 100 g-mal kevesebb hasi zsírfelesleggel távoztak, mint a másfajta olajat fogyasztó társaik.

Forrás: Thinkstock

Használd arcpakolásban is!

Nemcsak a szervezetedre hat jótékonyan a repceolaj: védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, úgyhogy szokásos arcpakolásodat ideje feltuningolni egy kis repceolajjal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.