Felér egy brutális kínzással! Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizet

Forrás: giphy.com -
víz ivás kínzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi szervezet 70%-át víz teszi ki: ez felel az anyagcseréért és vérkeringésért, a méregtelenítésért és testünk hőszabályozásáért. De a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele testünk belső hidratálása, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a fáradtságot és a fejfájást éppen a dehidratáltság okozza.

1. Sokkal nagyobb eséllyel lesznek egészségi problémáink

Komoly betegségeknél mutatták ki, hogy összefüggnek azzal, mennyi vizet fogyasztunk. így például a vesekő, a vastagbélrák és a szívroham megelőzésében is komoly szerepe van testünk belső hidratálásának. De egy egyszerű náthát is sokkal könnyebben elkaphatunk.

Forrás: Dreamstime

2. Állandó anyagcsere-problémák

Elég víz hiányában az anyagcserénk nem tud megfelelően működni. Ez pedig sok mindenre hatással van, például a súlyunkra is. De az egészségünknek sem tesz jót, ha a salakanyagok felgyűlnek a szervezetünkben.

3. Csökken az agyméret

2011-ben brit kutatók kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik nem ittak elég vizet, sokkal rosszabbul teljesítettek problémamegoldó játékokon. A tudósok szerint ráadásul össze is zsugorodott az agyuk, ami azonban megfelelő hidratálással újra normál méretű lehet.

Forrás: giphy.com

4. Többet eszünk

A kutatások azt is kimutatták, hogy akik legalább nyolc pohár vizet elfogyasztottak egy nap, azok az étkezéseknél 75-90 kalóriával kevesebbet fogyasztottak.

5. Sokkal előbb leszünk ráncosak

Talán már köztudomású, hogy bőrünket nemcsak kívülről kell hidratálni különböző krémekkel, hogy megelőzzük az öregedést, ehhez belső hidratálásra is szükség van.

Forrás: Dreamstime

6. Rossz lesz a kedvünk

Egy 2009-es felmérésben egy kemény kardióedzésen izzasztottak meg két csoportot. Az egyik egész nap megfelelően hidratált, a másik csoport azonban alig ivott vizet. Az edzés után kikérdezték őket, és arra az eredményre jutottak, hogy a megfelelő mennyiségű vizet fogyasztó csoport felfrissült az edzés után, a másik csapat azonban fáradtságról, feszültségről számolt be.

Te sem iszol eleget? 5 tipp, hogy könnyen lecsússzon a napi 2 liter víz

Azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy aki fogyni szeretne, annak sok folyadékot kell fogyasztania. A diétázók mégis gyakran esnek abba a hibába, hogy a jobb ízélmény miatt nem vizet, hanem üdítőt isznak. Milyen jó lenne, ha az ember ugyanúgy tudna sóvárogni a víz után, ahogy egy szelet csoki vagy egy finom sütemény után. Pedig ez nem is lehetetlen, csupán trükközni kell egy kicsit, és a sima vizet úgy kell ízesíteni, hogy az egyszerre legyen finom és egészséges. Olvasd el a life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.