5 ok, amiért a zabpehely a legjobb reggeli

Forrás: Thinkstock -
zab2016 rost zab zabpehely reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Unod a szendvicseket, nincs időd reggel rántottával bíbelődni, a gyümölcstől pedig csak éhesebb leszel? Kár tovább keresgélned, a zabpehely az egyik legjobb reggeli, amit csak választhatsz. Íme, 5 ok, amiért érdemes beiktatnod az étrendedbe, akár mindennap!

1. Rostban nagyon gazdag

A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is. A reggeli zabkása pedig tényleg bővelkedik oldható rostokban, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet, és stabilizálja a vércukorszintet, a vastagbélnek pedig különösen jót tesz.

Forrás: Thinkstock

2. Gyorsan elkészül

Ha nem reggel szeretnéd megfőzni, este is megteheted, akár több napra előre. Két bögre hideg vízhez, esetleg mandula-, rizs- vagy kókusztejhez adj 1 bögre zabpelyhet, de kombinálhatod is a vizet és a növényi tejeket. Kezdd el főzni, a forrás után 1-2 percig még hagyd, aztán fedd le, és amikor kicsit kihűlt, ízesítheted is. Pozitív tulajdonsága az abszolút elérhető ár mellett az is, hogy az ízesítésnek csakis a kreativitásod szabhat határt: a zabkása isteni fahéjjal, kakaóval, gyümölcsökkel, mézzel, kókusszal – eheted bármivel, amivel csak akarod!

Life.hu tipp

Így marad csúcsformában a Zabkásakirálynő, Kriszta, aki nap mint nap újabb és újabb finomságokat készít el magának. A vele készült interjút itt el is olvashatod!

3. Tápanyagban nagyon gazdag

A zab igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne.

4. Hamar eltelít

Ha reggelire egy tál zabkását fogyasztasz, nem kell aggódnod attól, hogy két óra múlva már a büfében állsz sorba csokoládéért. A zab eltelít: egy adag körülbelül 150 kalóriát tartalmaz; 4 gramm rostot és 6 gramm fehérjét, így nagyban hozzájárul a napi ajánlott bevitelhez.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

7 finomság, ami garantáltan eltelít – itt össze is szedtük, melyek ezek!

5. Diétázóknak, fogyni vágyóknak is tökéletes

Ha fogyókúrázol, akkor is a zabkása az egyik legjobb reggeli, amit választhatsz, de ez az az étel, ami diétától függetlenül nagyon népszerű. Épp azért, mert sok időre eltelít, és serkenti az emésztést, a diéta egyik nélkülözhetetlen eleme, még akkor is, ha egyébként igyekszel kevés szénhidrátot enni. Fontos azonban, hogy a szénhidrát is szerepeljen az étrendedben, mert ettől lesz energiád, a rostokra pedig szüksége van a szervezetnek.

Life.hu tipp

Ha a fogyókúra alatt sem tudsz lemondani az édességről, akkor is remek választás a zab, amit akár süteményekhez is felhasználhatsz: itt korábban össze is szedtünk néhány egészséges receptet.

Ihász Katalin dietetikus

A zabban nagyon sok a vízben nem oldódó élelmi rost, így az összes olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ami a rostokra jellemző. Csökkenti a vérzsír- és a koleszterinszintet, lassabb felszívódása miatt hosszan tartó teltségérzetet okoz, alacsony a glikémiás indexe, így lassabban emeli a vércukorszintet. Figyelni kell arra, hogy a pozitív hatásokat csak bőséges folyadékfogyasztás mellett fejti ki. A zab megítélése a tudomány előrehaladtával változik, de a gluténmentes diétát folytatók nagy körültekintéssel, orvosi konzultáció mellett fogyasszák bátran!

Támogatott tartalom

Csináld utána! A fiú, aki 45 kilót fogyott egy rosszul sikerült fotó miatthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160107-paul-moore-fogyasa-azert-fogyott-le-mert-keszult-rola-egy-nagyon-rossz-foto.htmlA fogyókúra az év 365 napján téma, ám januárban különösen: ilyenkor sokkal többen határoznak az "új élet" mellett, mint az év bármely más hónapjában. Sajnos a kitartás a legtöbbször heteken belül alábbhagy, ám ha olyan inspiráló történeteket olvasunk, mint Paul Moore 45 kilós fogyása, akkor mindig kicsit megnő a lendület. Csináld utána! Ez Zsír!ThinkstockSarka Kata kőkeményen edz - Fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160107-sarka-kata-modell-kokemeny-edzessel-kezdte-a-napot-es-sulyzozas-kozben-szelfizett.htmlA modell megmutatta, milyen, amikor súllyal a kezében, még egy szelfire is futja az erejéből. Ez Zsír!--Terhesség alatt is csúcsformában: tanulj az Instagram-sztártól, Mirella Ingamells-től!http://www.life.hu/ez-zsir/20160106-mirella-ingamells-fitneszguru-a-terhesseg-alatt-is-csucsformaban-volt.htmlMirella Ingamells szerint a babavárás alatti időszak sem lehet kifogás arra, hogy a kismamák a tévé előtt üljenek és csokit egyenek, helyette mozogniuk kell, ahogyan annak idején ő is tette. Ez Zsír!OrigoGondoltad volna? Csokival érheted el az álomalakodathttp://www.life.hu/ez-zsir/20160106-csokoladeval-az-alomalakert.htmlA 23 éves Zanna Van Dijk fitneszedző szerint a szexi szelfi és a csokoládé a kulcs a dögös alak eléréséhez és megtartásához. Ez Zsír!--Az örök fiatalság titka sokkal egyszerűbb, mint gondolnádhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160106-laura-gordon-48-eves-fitneszguru-20-evet-is-letagadhat-annyira-fiatalosan-nez-ki.htmlLaura Gordon egy igazi fitneszőrült, aki 48 éves kora ellenére simán letagadhat akár 20 évet is. A sport- és egészségmániás Instagram-sztár elárulta, minek köszönheti kirobbanó formáját. Ez Zsír!OrigoEnnél tökéletesebb teste egy kétgyermekes anyukának sincsen - Fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160106-abbey-clancy-dogos-testet-villantott-szuper-alakja-van-a-ketgyermekes-modellnek-foto.htmlHihetetlen formában van a brit szupermodell, Abbey Clancy. Bár csak pár hónnappal ezelőtt adott életet második gyermekének, már szinte teljesen visszanyerte a régi alakját, és újra fotózások sokasága várja. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.