20 ok, amiért érdemes citromos vízzel kezdeni a napodat!

víz citrom egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A citromos víz nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szervezetet is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el. Nem is beszélve arról, hogy a legjobb természetes energiabombának tartják. Miért érdemes citromos vízzel kezdened a napod? Eláruljuk! 

1. A citrom tele van olyan elektrolitokkal, mint például a magnézium, a kalcium és a kálium, amelyek hidratálják a testet.

2. Jót tesz az izületeknek, illetve csökkenti az izületekben és az izmokban kialakuló fájdalmat.

3. Ha meleg vízzel fogyasztod, a citromban található citromsavak reakcióba lépnek más enzimekkel, savakkal és megkönnyítik az emésztést.

4. Egy pohár citromos víz, és a máj sokkal több enzimet termel.

5. Tisztítja a májat, így az sokkal könnyebben tud megszabadulni a méreganyagoktól.

6. A citrom gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, a torokgyulladást és a mandulagyulladást.

7. Segít szabályozni a bélműködést.

8. A citromban található antioxidánsok védik az immunrendszert, így nélkülözhetetlen az anyagcsere szabályos működéséhez.

9. A depresszió és a szorongás sokszor a vér alacsony káliumszintje miatt alakul ki, így az idegrendszernek szüksége van elegendő káliumra, ami a citromban meg is található.

10. Tisztítja a vért, az ereket és az artériát.

Forrás: Thinkstock

11. Napi egy citrom akár 10%-kal is csökkentheti a vérnyomásod.

12. Lúgosító hatással bír, így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetben a magasabb pH-értéket. Minél magasabb a pH-érték, annál jobban tud a szervezet küzdeni a betegségek ellen.

13. A citromban található C-vitamin miatt fiatalítja a bőrt.

14. Hígítja a húgysavat, illetve segít az ízületi fájdalmak és a köszvény megszüntetésében.

15. Kifejezetten ajánlott a terhes nőknek, mivel a citrom telis-tele van C-vitaminnal, ami segít a szervezetnek a vírusok leküzdésében. Segít a magzat csontszöveteinek kialakulásában, illetve a magas káliumtartalom miatt a baba agyszöveteinek és idegrendszerének kialakulásában is.

16. Enyhíti a gyomorégést, ha egy teáskanál citromlevet és fél pohár vizet keversz össze.

17. Segít az epekő, a vesekő és a kalciumlerakódások feloldásában.

18. A citromban lévő pektin kissé elnyomja az éhségérzetet, így a fogyás is könnyebben megy.

19. Enyhíti a fogfájást és az ínygyulladás okozta panaszokat.

Forrás: Thinkstock

20. Megakadályozza a rák kialakulását, ami a citrom lúgos hatásának köszönhető és annak, hogy a rák lúgos környezetben képtelen növekedni.

Hogyan és mikor fogyaszd?

A legcélszerűbb, ha meleg vizet vagy forrásvizet használsz. Fél pohár meleg vízbe facsarj bele legalább fél citromot, de akár illóolajat is használhatsz. Nagyon fontos, hogy csakis éhgyomorra idd! Ha maximális hatást szeretnél elérni, akkor minden étkezés előtt egy órával igyál meg egy pohár vizet. Pár nap, és látni fogod a hatását!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is csak javasolni tudja a reggeli citromos vizet. ,,Nagyon jó C-vitamin-forrás, serkenti az anyagcserét, és a reggeli székrekedés ellen is kiváló. Beindítja a bélmozgásokat, és a lúgosító hatása miatt is érdemes fogyasztani. Aki azonban savtúltengéssel, refluxszal küzd, azoknak a citromos vizet éhgyomorra nem ajánlanám."

Zöld turmix: csodaszer egész évrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20140612-zold-turmix-jotekony-hatasai-lugosit-szepiti-a-bort-es-hatekony-a-fogyokurazoknak.htmlMillió cikket olvastunk róla, így nyár elején úgy döntöttünk, ideje zöld turmixszal indítani a reggelt. Nem is bántuk meg, sőt, azóta már nincs nap zöld ital nélkül. Csináld utánunk!Ez Zsír!OrigoZabkása: a tökéletes reggelihttp://www.life.hu/ez-zsir/20140826-zabkasa-es-zabpehely-ezert-erdemes-ezt-fogyasztani-reggelire.htmlA nap első étkezésének - amellett, hogy fel kell töltsön energiával - tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is. Az én egyik új kedvencem a zabkása, ami elkészítve egészen más ahhoz képest, amit korábban gondoltam róla. Megéri kipróbálni!Ez Zsír!--Kávé nélkül is van élet - 10 alternatív ötlet reggeli koffeinfüggőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141118-kave-nelkul-is-lehet-kezdeni-a-reggelt-otletek-mit-erdemes-kiprobalni.htmlNincs reggel kávé nélkül - nemcsak mi, de a legtöbb ember így gondolja. Számos kutatást olvastunk már arról, hogy a fekete ital csökkenti például a diabétesz, a depresszió és néhány fajta rák kockázatát. Ha mégis úgy döntesz, hogy abszolút kiállsz az egészséges életmód mellett, akkor íme, 10 trükk, hogyan lépj ki a kávé "bűvköréből". Ez Zsír!--Szánj időt a reggelire! Könnyű és finom fogások, hogy jól induljon a naphttp://www.life.hu/ez-zsir/20140811-taplalo-es-finom-reggelik-joghurtos-finomsagok-omlett-tokeletes-reggelire.htmlA napot mindenképpen érdemes egy adag tápláló, de könnyű reggelivel indítani. Az alábbi receptekkel adunk ötleteket hozzá!Ez Zsír!OrigoÍgy reggeliznek a sztárok - Tanulj tőlük!http://www.life.hu/ez-zsir/20130523-igy-reggeliznek-a-sztarok-justin-timberlake-gwyneth-paltrow-khloe-kardashian.htmlA hírességek állandóan reflektorfényben vannak, így nem engedhetik meg maguknak, hogy elhanyagolják a testüket és az egészségüket. Bár nem képzett szakemberek, de néha nem árt ellesni tőlük néhány étkezési tanácsot. Most összegyűjtöttük, hogy ők mivel indítják a napot.Ez Zsír!OrigoFehérjében gazdag reggeli az egészségtelen esti nassolás ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130330-a-feherjeben-gazdag-reggeli-elejet-veszi-az-egeszsegtelen-esti-nassolasnak.htmlA fehérjében gazdag reggeli jelentősen javítja az étvágy kontrollálását és csökkenti az egészségtelen, zsírokban és cukorban gazdag esti nassolást - derítette ki egy amerikai kutató.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.