A relaxálás szépít - megmutatjuk, hogyan csináld!

Forrás: Thinkstock -
Jagicza Berta JógaKlikk relaxáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A relaxáció szó szerint ellazulást jelent. Egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, arra testünk reagál, azt meg is valósíthatja. Érdemes napi néhány percet relaxálnod, akár reggel is, mert amellett, hogy csökkenti a stresszt, látványosan szépít is. Relaxálj velünk! 

A legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazításával foglalkozik. A relaxáció azonban nem kizárólag izomlazítást jelent, hanem teljes idegi és lelki ellazítást is. Az idegfeszültség ugyanis izomfeszültséget provokál: öntudatlanul összeszorítjuk az állkapcsunkat, ráncoljuk a homlokunkat, felvonjuk a szemöldökünket, és megfeszülhetnek nyak- és hátizmaink is. Ugyanezen az úton a belső szervek, a zsigerek simaizmai is megfeszülhetnek, görcsbe rándulhatnak. Ahogy egy gondolat vagy egy érzés ideges izom-összehúzódást válthat ki, ugyanúgy az ellazulás visszahat az érzéseinkre. A relaxáció reflexes úton csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását: alacsonyabban tartja a vérnyomást, lassítja, egyenletesebbé teszi a szívműködést.

Forrás: Thinkstock

Az utóbbi évek kutatásai azt is bizonyították, hogy a relaxáció javítja az immunrendszer állapotát, vagyis nő a szervezet védekező képessége a kórokozók, de még a rák ellen is. A relaxáció előnyei egészségesek számára is nyilvánvalók. Testileg, szellemileg felfrissülünk, regenerálódunk. 5-10 perces tréning 2-3 órás alvásnak megfelelő pihenést jelent. A relaxáció tehát ellenállóbbá tesz mind a pszichés, mind a fizikai stressztényezőkkel szemben, ezért nagy jelentősége van a pszichoszomatikus betegségek megelőzésében.

A jógában az óra végi relaxáció kiteljesíti a gyakorlatok hatásait fizikai, mentális, energetikai szinten. Megszünteti a feszültségeket, energiával tölt föl, tudatosságra tanít, lehetővé teszi más tudatállapot megtapasztalását. Hogyan szépít tehát a relaxáció? Ki ne értene egyet azzal, hogy egy kisimult, nyugodt arc vonzóbb, mint a gondokkal terhelt, ráncokkal barázdált? A nyugalom belülről is árad, végezz tehát relaxációt, amikor csak teheted!

A Life.hu tippje:

E heti ingyenJógaKlikkvideónk egy 10 perces vizualizációs technika, amely az összes érzékedet bevonja egy izgalmas utazásba. A gyakorlatsor sokat segít az egyensúlyozó pozíciók elsajátításában, stimulálja a lábat és a talpat, egyensúlyba hozza a gyökércsakrát. Jól jöhet akkor is, amikor meg kell találnod a kapcsolatot a földdel. Gyakorolj akár otthon a JógaKlikkel-a szuper videóért kattints ide!

Önbizalomnövelés jógával? Eláruljuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20140314-jogaiskola-a-jogaklikkel-legyel-bator-es-merj-megnyilni-a-joga-segit.htmlElőfordult már, hogy úgy érezted, elszalasztottál valamit? Hogy megbántad a döntésedet és szeretted volna visszaforgatni az idő kerekét? Egy közmondás szerint az ember nem azt bánja meg leginkább, amit megtett, hanem azt, amit nem. A jóga segít abban is, hogy bátor legyél és merj megnyílni – gyakorolj velünk! Ez Zsír!--Szétszórt vagy? Ez a te jógatípusod!http://www.life.hu/ez-zsir/20140221-jogaiskola-a-jogaklikkel-teriteken-az-iyengar-joga.htmlKorábban már írtunk a vinyásza flow és a yin jógáról, ezúttal pedig az Iyengar jóga van terítéken. Ennek apropóját az adja, hogy március 1-jén Iyengar jóga napot rendeznek a fővárosban - ismerd meg jobban ezt a jógatípust!Ez Zsír!--Akupunktúra helyett jin jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140123-jogaiskola-a-jogaklikkel-pillangopoz.htmlJógaiskolánk e heti cikkével egy sorozatot indítunk el, mely időről időre bemutatja a jógastílusokat. A sorozatot egy itthon kevésbé ismert stílusirányzattal nyitjuk, amely Amerikában már hatalmas népszerűségnek örvend, és nálunk is találni – igaz, csak elvétve – magasan képzett oktatót. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.