Koronavírus - Egy kutató szerint kevés a 2 méteres távolságtarás

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 köhögés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss tanulmány szerint a koronavírus 8 méterről is képes fertőzni, így nem biztos, hogy elég a kétméteres távolságtartás.

A bostoni Massachusetts Institute of Technology kutatója, Lydia Bourouiba - aki már évek óta kutatja a köhögés és a tüsszentés dinamikáját - arra jutott, hogy akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek. Ez a megállapítás most, a koronavírus járvány idején újabb kérdéseket vet fel: elég-e az ajánlott 2 méteres távolságtartás?

Forrás: Shutterstock

A kutató most az amerikai orvosszövetség szaklapjában közzétett tanulmányában figyelmeztet arra, hogy sürgősen felül kell vizsgálni mind a CDC, mind az Egészségügyi Világszervezet távolságra vonatkozó ajánlásait, mert a jelenlegiek az úgynevezett "nagy cseppeken" alapulnak, melyek a vírust terjeszthetik, és úgy tartják, ezek csak egy bizonyos távolságig érnek el - idézi a kutatót a New York Post nyomán a szeretlekmagyarország.

A köhögéssel, tüsszentéssel és kilégzéssel kibocsátott, gázokkal teli felhő akár 8,2 méteres távolságba is eljuttathatják a fertőzést, út közben pedig megfertőzhetik a különböző felületeket, és maradványaik még órákig a levegőben lebeghetnek - magyarázza Bourouiba.

Más tudósok vitatják, hogy növelni kellene a biztonságos távolságot. Paul Pottinger, a Washingtoni Egyetem orvosi karának fertőzőbetegség-kutatója szerint a kérdés az, mekkora távolságon belül marad a vírus fertőzőképes.

"Nem az a kérdés, mekkora távolságra jut el a kórokozó, hanem milyen messze van az, ahol már nem jelent veszélyt. Minél kisebb a csepp, annál csekélyebb az esély, hogy megfertőzhet valakit a benne lévő vírus, mert belélegzi vagy az orrába-szájába kerül. A legnagyobb veszélyt most a legnagyobb cseppek jelentik. Ezek viszont elég nagyok ahhoz, hogy hasson rájuk a gravitáció. Általában a kibocsátótól két méterre ezek a nagy cseppek lehullanak a talajra, innen származik a kétméteres távolságtartás szabálya" - írja a medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.