Az ízérzékelés és szaglás zavara és a hasi fájdalom is utalhat koronavírus-fertőzésre

ízérzékelés COVID-19 szaglás hasi fájdalom koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint az ismeretes, az új koronavírus legjellemzőbb tünetei a láz és száraz köhögés, súlyos esetekben nehézlégzés (egy tüdőgyógyász szerint a betegek és betegségük lefolyása 4 csoportra osztható), de arról is írtunk, hogy vuhani kutatók szerint azonban oda kell figyelni az étvégytalanságra és a hasmenésre is, mert sok esetben ezek jelzik, hogy elkaptuk a fertőzést. Most azonban egy új tünet is a palettára került, amelyről eddig keveset lehetett hallani. 

Koronavírus-fertőzés gyanúját vetheti fel a hirtelen fellépő ún. anozmia, azaz a szaglás átmeneti elvesztése - állítja több egészségügyi szervezet. A tünet gyakran nem jár egyedül, az ízérzékelést is befolyásolja.

Most úgy tűnik, újabb, a fertőzésre utaló szimptómára figyeltek fel. Ez a tünet sokszor az egyetlen, ami megjelenik a betegnél. Dr. Michael Hirsh, az amerikai Worcester Division of Public Health igazgatója arról beszél, hogy a város kórházaiban egyre több olyan COVID-19-fertőzött jelentkezik, aki csak és kizárólag hasi fájdalomról számolt be. A jelenség magyarázata, tette hozzá, hogy ha a tüdőlebenyek nagyon be vannak gyulladva, a rekeszizom irritációja hasi fájdalmat idézhet elő.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.