Intim egészség - így védd magad a téli időszakban!

Forrás: Shutterstock -
intim egyensúly intim2020 egészség téli időszak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évszakban fontos odafigyelni az intim egyensúlyra, télen azonban nem árt a fokozott óvatosság. Egy-egy megfázás, influenza hosszú időre felboríthatja az intim higiéniánkat. Összeszedtük azokat a teendőket, amiket a téli időszakban mindenképpen be kell tartani.

A hideg idő beköszöntével sapkát teszünk fel, kabátot és kesztyűt viselünk, azt azonban csak kevesen tartják szem előtt, hogy nem csak a fejünk és a végtagjaink igényelnek télen fokozott figyelmet, hanem bizony intim testrészeinket is védenünk kell a minuszoktól.

A hideg idő beköszöntével az intim testrészeinket is védenünk kell a minuszoktól Forrás: Shutterstock

Mire figyeljünk?

  • Fokozottan figyeljünk arra, hogy ne hordjunk szintetikus anyagból készült alsóneműket, sem pedig túl feszes vagy szoros ruhadarabokat. Ezt amúgy nem árt egész évben betartani.
  • Azoknak, akik hajlamosak a felfázásra, a nadrág alatt hideg időben ajánlatos pamut harisnyanadrágot hordani.
  • Mint minden évszakban, télen is kerüljük a mesterséges illatanyagokat tartalmazó szappanok, tusfürdők használatát intim testrészeinken.
  • A rendszeres tisztálkodás elengedhetetlen, az intim mosakodók használatát azonban jobb mellőzni.

Influenza és az intim egyensúly

Télen sokkal nagyobb az esély arra, hogy megfázzunk vagy, hogy elkapjuk az influenzát. Ezen betegségek kezelésekor sok esetben antibiotikumot ír fel az orvos a tünetek gyógyítására. Ha ilyen gyógyszert szedünk, tudnunk kell, hogy ezek a készítmények nem válogatnak: nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a hüvelyben élő jótékony hatású Llactobacillusokat is. Az antibiotikumok a legtöbb esetben felborítják a hüvelyflóra Ph-ját, ami számos kellemetlen intim fertőzéshez vezethet. Kiemelten fontos, hogy a hüvelyi pH értéke a megfelelő tartományban maradjon, ezzel is elősegítve, hogy a hüvelyflóra védelmét biztosító Lactobacillusok termelődése meginduljon. A gyógyszertárakban recept nélkül elérhetők a hüvelyi pH helyreállítását és fenntartását biztosító készítmények, például hüvelykrémek.

Nem csak az antibiotikum, de akár a legyengült immunrendszer és a vitaminhiány is a hüvelyflóra savas kémhatásának megváltozását okozhatja influenzás megbetegedések esetén.

Megelőzhetjük a hüvelyflóra elváltozását, ha citromot fogyasztunk Forrás: shutterstock.com

Megelőzhetjük a hüvelyflóra elváltozását, ha citromot vagy vörösáfonyát fogyasztunk. A citromlé ugyanis jótékonyan hat a szervezet pH-értékére, magas C-vitamin-tartalma serkenti az immunrendszert, valamint megakadályozza, hogy a szabadgyökök károsítsák a sejteket. A vörösáfonya pedig jót tesz a húgyutaknak, enyhíti a hüvelyi gyulladásos tüneteket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.