Tíz évvel a befejezése után is fokozott rákkockázatot jelent a menopauzális hormonterápia

Forrás: Dreamstime -
mellrák menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint tíz évvel a kezelés befejezését követően is fokozott a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik a menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmazott hormonterápián esnek át - derült ki egy nagyszabású tanulmányból, amely szerint a kockázat mértéke kétszerese az eddig gondoltnak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 58 tanulmány adatait elemezték.

A vizsgálatokba bevont több mint 108 ezer nő mindegyikénél kialakult az emlőrák

- olvasható a BBC News honlapján.

A tabletta, gél, tapasz és hüvelykrém formájában is elérhető menopauzális hormonterápia a hiányzó hormonok pótlásával enyhíti a változókor tüneteit. Különböző hormonokat tartalmazhat: néhányuk csupán ösztrogént, mások progesztint (szintetikus progeszteron) is.

A menopauzális hormonterápia és a mellrák kockázata közötti kapcsolat már régóta ismert. A The Lancet című orvostudományi lapban megjelent mostani tanulmányból azonban az is kiderült, hogy a mellrák fokozott kockázata még több mint egy évtizeddel a kezelés befejezését követően is fennáll.


Az eredmények szerint a terápia bármely életkorban, valamint szinte minden formájában - tabletta, gél és tapasz - alkalmazva növeli az emlődaganat kockázatát. A hüvelyen keresztül alkalmazott ösztrogénterápia ugyanakkor nem növeli a kockázatot, mivel a terápiás hormonok ilyenkor nem érik el a véráramot. A kutatók szerint az 1990 óta a nyugati országokban diagnosztizált 20 millió mellrákos esetből egymillióért a menopauzális hormonterápia lehet a felelős. A nyugati országban nagyjából 12 millió ember él a terápia lehetőségével: közülük csaknem hatmillió Észak-Amerikában, további hatmillió Európában.

Forrás: Dreamstime

A mentális betegeket az előítéletektől is védeni kell http://www.life.hu/drlife/20190831-a-mentalis-betegeket-az-eloiteletektol-is-vedeni-kell-allitja-a-szakember.html A mentális betegségekhez sok előítélet kapcsolódik, a szakembereknek ezek ellen is küzdeniük kell a gyógyítás mellett - mondta a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Dr. LifeOrigoElbúcsúztak magyar orvosaiktól a bangladesi szétválasztott sziámi ikrekhttp://www.life.hu/drlife/20190831-elbucsuztak-magyar-orvosaiktol-bangladesi-szetvalasztott-sziami-ikrek.htmlMa már kijelenthető, sikeres volt a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása, mindketten jól vannak. Bár még vár rájuk jó néhány operáció, külön élhetnek tovább. A lányok szívszorítóan búcsúztak el magyar orvosaiktól. Dr. LifeOrigoFia Instagram-oldalán üzent rajongóinak az agyvérzésen átesett Alain Delonhttp://www.life.hu/drlife/20190814-fia-instagramjan-uzent-rajongoinak-agyverzesen-atesett-alain-delon.htmlAlain Delon fia, Alain-Fabien az Instagram-oldalán osztott meg egy képet lábadozó apjáról, aki jelenleg egy svájci klinikán gyógyul. Dr. Life--Agy nélkül született a kisfiú, Noah Wall: mára kifejlődött az agya 80 százalékahttp://www.life.hu/drlife/20190814-agy-nelkul-szuletett-a-kisfiu-noah-wall-mara-kifejlodott-az-agya-80-szazaleka.htmlA 7. évében járó Noah Wall nyitott gerinccel látta meg a napvilágot, és az agyának csupán két százaléka fejlődött ki. Az orvosok nem sok jóval biztatták a szülőket, még ők sem hittek benne, hogy a kicsi sokáig élhet, sőt, az ultrahangos felvételeket látva a terhességmegszakítást javasolták. Dr. Life--Ázsia Expressz 2: Ördög Nóri gyerekei lebetegedtek a forgatás alatthttp://www.life.hu/drlife/20190814-azsia-expressz-2-ordog-nori-gyerekei-lebetegedtek-a-forgatas-alatt.htmlAugusztus 26-tól lesz látható az Ázsia Expressz 2 a TV2-n. A műsorvezető Ördög Nóra lesz, aki elmondta, hogy gyerekeiket sem kímélte a forgatás alatti hőség és az azzal járó betegségek. Dr. LifeOrigoSúlyosan megsérült egy fiatal Siófokon: az életéért küzdöttekhttp://www.life.hu/drlife/20190811-sulyosan-megserult-egy-fiatal-siofokon-a-wakeboard-palyan-az-eleteert-kuzdottek.htmlKét wakeboardos ütközött össze szombaton a siófoki Bamboo Szigeten. Az egyik fiút mentőhelikopterrel vitték kórházba: az életéért küzdöttek, nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.